Politologs: Pēc vēlēšanām valdošajā koalīcijā situācija mainījusies, jo tai nav izteikta līdera (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Situācija valdošajā koalīcijā ir mainījusies, jo pēc Saeimas vēlēšanām tai nav izteikta līdera, norāda politologs Juris Rozenvalds.

Attiecības starp varas partijām kļuvušas komplicētākas,

jo ne Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), ne «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) negrib būt jaunākais partneris. Arī «Vienotības» ietekme ir mazinājusies, ņemot vērā vēlēšanu rezultātus, tādējādi veidojoties situācijai, ka valdošajā koalīcijā vairs nav izteikta līdera, uzskata politologs.

Pēc viņa domām, ņemot vērā pretrunas un panāktos kompromisus, valdība izveidota pārsteidzoši ātri. Liela loma valdības izveidošanas ātrumam bijusi Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš mudinājis valdību izveidot pēc iespējas īsākā laikā. Tāpat bijis ārējais spiediens saistībā ar Latvijas kļūšanu par Eiropas Savienības prezidējošo valsti 2015.gadā, jo partijas nav vēlējušās šo procesu traucēt savu nesaskaņu dēļ.

Pārbaudījums jaunajai valdībai varētu būt budžeta apstiprināšana, ņemot vērā ZZS pārstāvju izteikumus, ka šī valdība nestrādās ilgi. Tomēr, ja budžets tiks apstiprināts, tad šāda koalīcija varētu pastāvēt arī turpmāk, jo nevēlēšanās «Saskaņai» dot iespēju būt valdībā būs motivators koalīciju saglabāt, pārliecināts Rozenvalds. Vēlāk iespējama arī koalīcijas modifikācija, iesaistot kādu citu no Saeimā pārstāvētajām partijām.

Tāpat politologs ir drošs, ka «Saskaņa» tuvākajā laikā valdībā nenokļūs.

Atbildot uz jautājumu par 11.Saeimas padarīto, Rozenvalds saka, ka īsumā par to grūti spriest, tomēr tā nav izcēlusies ne pozitīvi, ne negatīvi.

Savukārt 10.Saeimas atlaišana nav nesusi gaidītos rezultātus un demokratizācijas procesā tas neko daudz nav devis, tomēr atsevišķos momentos ir novērojami uzlabojumi, uzskata Rozenvalds. Pozitīvi vērtējama iespēja iesniegt iniciatīvas Saeimā caur platformu «Manabalss.lv», īpaši tāpēc, ka iniciatīvas var nākt no «apakšas» jeb tautas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu