Prezidents uzskata, ka jaunā valdība būs stiprāka par iepriekšējām (60)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pārliecināts, ka jaunā valdība varētu būt stiprāka par iepriekšējām.

Prezidents Latvijas Radio 4 raidījumā «Darbojošās personas» sacīja, ka vairāki ministru amatu kandidāti, piemēram, Veselības ministrijas, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas potenciālie vadītāji Guntis Belēvičs (ZZS) un Mārīte Seile viņam nav īpaši zināmi. Vienlaikus Bērziņš piebilda, ka šo cilvēku iepriekšējā darbība liek domāt, ka viņi ir profesionāļi un viņiem ir potenciāls.

Prezidents vēlētos, lai jaunā valdība nostrādātu visu termiņu, proti, četrus gadus, tomēr viņš nevarot ietekmēt valdības darbu visās detaļās. Prezidents arī piebilda, kas tas, cik ilglaicīga būs šī valdība, ir arī pašu politisko spēku rokās.

Arī Bērziņš piekrita viedoklim, ka jaunās valdības izveidē rasts kompromiss, kā piemēru minot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kuru vadīs nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), savukārt parlamentārais sekretārs būs Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis.

Pēc prezidenta domām, arī opozīcija būtu jāiesaista lēmumu sagatavošanas procesā

, tātad opozīcijai jābūt pārstāvētai Saeimas Prezidijā un arī svarīgajās Saeimas komisijās.

Kā ziņots, Valsts prezidents trešdien, tiekoties ar topošās koalīcijas partneriem, neesot izteicis iebildumus pret kādu no ministru kandidātiem. Jauno valdību plānots apstiprināt nākamnedēļ, 5.novembrī.

Paredzēts, ka «Vienotību» jaunajā valdībā varētu pārstāvēt Ministru prezidente Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, izglītības un zinātnes ministre pašreizējā «Iespējamās misijas» vadītāja Seile.

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) jaunajā valdībā varētu pārstāvēt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī Guntis Belēvičs veselības ministra amatā.

Tāpat ZZS politiķis Edgars Tavars būs parlamentārais sekretārs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), savukārt nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK varētu būt parlamentārais sekretārs kādā no «Vienotības» vadītajām ministrijām, par ko vēl jāvienojas.

Nacionālajai apvienībai jaunajā valdībā varētu būt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kultūras ministre Dace Melbārde, savukārt Ināra Mūrniece varētu kļūt par Saeimas priekšsēdētāju.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu