Guļāns: daļai sabiedrības ir vienalga, par ko balsot vēlēšanās (165)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skatot partijas «Saskaņa» pieteikumu par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, radās iespaids, ka lielai daļai Latvijas sabiedrības ir pilnīgi vienalga, par ko balsot, sacīja Augstākās tiesas (AT) senators Andris Guļāns.

Viņš pauda, ka minētā lieta ir skatīta ar lielu atbildību, apzinoties, ka tai būs nozīme arī nākotnē. Skatot lietu, ņemts vērā gan liecinieku teiktais, gan Centrālās vēlēšanu komisijas atzinumi, gan dažādi statistikas dati.

AT senators vērsa uzmanību uz apstākli, ka Latvijas lauku reģionos joprojām dzīvo daudz cilvēku, kuri ir gatavi nobalsot vēlēšanās par jebkuru partiju, par to saņemot piecus eiro.

«Tas ir bīstami no valsts drošības viedokļa. Es negribu vilkt paralēles ar 1940.gadu, bet,

redzot, cik bezatbildīgi cilvēki izturas pret balsošanu vēlēšanās, rodas drūmas asociācijas ar to, kas reiz jau ir bijis.

Ceru, ka notikušais ir pietiekams signāls politiķiem, ka ir jāpievērš uzmanība tam, kas notiek sabiedrībā. Var jau būt, ka valdība ir aizmirsusi par noteiktu daļu valsts iedzīvotāju, taču, manuprāt, sabiedrībai kopumā vajadzētu atjēgties un saprast, kas notiek,» sacīja Guļāns.

Viņš arī pauda viedokli, ka ir pietiekami daudzi cilvēki, kuri daudz ko zina un runā, bet, nonākot līdz tiesas zālei, paziņo, ka vairs neko neatceras. «Rodas iespaids, ka cilvēki vienkārši negrib stāstīt to, ko zina,» piebilda Guļāns.

Tāpat Guļāns akcentēja, ka šī lieta liek domāt par nepieciešamajām izmaiņām Latvijas likumos, lai turpmāk tiesa būtu brīvākas iespējas. Piemēram, viņa skatījumā normatīvajos aktos ir jāparedz, kādos gadījumos ir atceļami vēlēšanu rezultāti noteikto reģionos, bet kādos - visā valstī kopumā.

Jau ziņots, ka AT noraidījusi «Saskaņas» pieteikumu par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem Latgalē.

Pēc visu pierādījumu rūpīgas izvērtēšanas AT secināja, ka pierādījumi nav pietiekoši, lai šīs lietas ietvaros konstatētu pārkāpumus, kuri būtu ietekmējuši vēlēšanu iznākumu kādā vēlēšanu iecirknī vai Latgales vēlēšanu apgabalā kopumā.

Tiesas rīcībā esošie pierādījumi ļāva izdarīt secinājumu tikai par atsevišķām pretlikumīgām darbībām, taču to apjoms nebija pietiekams, lai ar pārliecinošu ticamību secinātu, ka ir notikuši pārkāpumi, kuru rezultātā ticis ietekmēts vēlēšanu iznākums. Līdz ar to, ņemot vērā tiesas rīcībā esošo pierādījumu apjomu, AT nebija pamata apmierināt partijas «Saskaņa» pieteikumu.

Lietas izskatīšanā AT vadījās no kritērija, ka vēlēšanu rezultātus ir pamats atcelt, ja tiek konstatēti vēlēšanu rezultātus ietekmējoši pārkāpumi. Par tādiem uzskatāmi pārkāpumi, kuru rezultātā tiek ietekmēts vēlēšanu iznākums.

Tajā pašā laikā AT atzīst, ka tā neguva pārliecinošu izskaidrojumu deputāta kandidāta no partijas «Vienotība» Dzintara Zaķa gūtajiem panākumiem vēlēšanās, ņemot vērā iepriekš Latgalē notikušo vēlēšanu rezultātus un pirms 12.Saeimas vēlēšanām veikto aptauju datus.

Preses paziņojumā arī norādīts, ka tas, ka AT ir noraidījusi partijas «Saskaņa» pieteikumu, nenozīmē, ka kriminālprocesā nevar tikt iegūti pārliecinoši pierādījumi par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem.

Saeimas vēlēšanu likums paredz, ka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā, Centrālā vēlēšanu komisija var lemt par mandātu sadali. Kā tiesas sēdē apliecināja Centrālā vēlēšanu komisija, tas neizslēdz arī mandātu pārdali starp politiskajām partijām.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu Latgalē Drošības policija (DP) ir ierosinājusi septiņus kriminālprocesus. DP līdz šim nav konstatējusi, ka vēlētāju prettiesiska ietekmēšana būtu notikusi masveidā, tomēr izmeklēšana vēl nav noslēgusies.

No DP lietvedībā esošajiem septiņiem kriminālprocesiem četri ir saistīti ar iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem par labu vairāku partiju deputātu kandidātiem Latgalē. Liecības par balsošanu apmaiņā pret materiālu labumu par labu kādam no deputātu kandidātiem Latgalē, patlaban ir sniegušas ne vairāk kā piecas personas.

12.Saeima pirmo reizi sanāks 4.novembrī, bet parlamenta vēlēšanas notika 4.oktobrī.

Komentāri (165)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu