Eksperts: tiesas procesā par balsu pirkšanu Latgalē bija vājas liecinieku liecības (36)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiesas procesā par balsu pirkšanu Latgalē, ko Augstākā tiesa (AT) ierosināja pēc «Saskaņas» iesnieguma, bija vājas liecinieku liecības - šādu viedokli pauda konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars.

AT ceturtdien noraidīja «Saskaņas» pieteikumu par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu Latgalē, neuzskatot pierādījumus par pietiekošiem, lai šīs lietas ietvaros konstatētu pārkāpumus, kuri būtu ietekmējuši vēlēšanu iznākumu kādā vēlēšanu iecirknī vai Latgales vēlēšanu apgabalā kopumā.

Pastars sacīja, ka procesa galvenā problēma bija nevis juridiskie argumenti, bet gan vājās liecinieku liecības.

«Tieši liecību, kurā tiktu teikts - es pirku, es pārdevu, man deva, es zinu - nebija. Bet liecībās skanēja - es dzirdēju, varbūt, man teica. Ar šādām liecībām tiesai bija grūti izdarīt konkrētus secinājumus,» skaidro eksperts. Liecinieku pierādījumu vājuma dēļ bijis prognozējams, ka tiesa nevarēs izdarīt viennozīmīgu secinājumu par labu vienai vai otrai pusei.

Pastars norāda, ka ir bijusi cerība, ka 12.Saeima pēc tiesas sprieduma varēs sākt darbu ar skaidru apstiprinājumu, ka viss ir kārtībā, vai, gluži otrādi, ka ir jāveic atbilstošās korekcijas, lai atjaunotu nepārprotamu parlamenta leģitimitāti. Tagad šis jautājums ir atlikts.

«Šobrīd tas jautājums ir atlikts un šaubu ēna turpinās.

Pie tam publiski izplatītajā tiesas argumentācijā var redzēt, ka tajā tiek akcentēts, ka šaubu ēna atsevišķos jautājumos ir, un vēlēšanu rezultāti nav līdz galam izskaidroti. Acīmredzot skaidrību iespējams varēs ieviest kriminālprocesa rezultātā,» skaidroja Pastars, uzsverot, ka AT spriedums nekavē Drošības policiju izmeklēt šo lietu.

«Šis spriedums kliedē šaubas, ja kāds bija domājis, ka kaut kādu ētisku iemeslu dēļ varētu neapstiprināt deputāta mandātu Dzintaram Zaķim. Spriedums norāda, ka tiesa nav konstatējusi neko tik būtisku, lai būtu šķēršļi šī mandāta iegūšanai vai Saeimas sanākšanai. Pēc būtības spriedums pasaka, ka Saeima 4.novembrī sanāks tādā sastāvā, kādu CVK ir apstiprinājis. Šobrīd nav nekādu apstākļu, kas to varētu kavēt, vai likt par to šaubīties,» sacīja Pastars.

Jau ziņots, ka saistībā ar iespējamu balsu pirkšanu Drošības policija (DP) ir ierosinājusi septiņus kriminālprocesus. DP līdz šim nav konstatējusi, ka vēlētāju prettiesiska ietekmēšana būtu notikusi masveidā, tomēr izmeklēšana vēl nav noslēgusies.

12.Saeima pirmo reizi sanāks 4.novembrī.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu