Straujuma: valdības deklarācijā plānots iekļaut mērķi sasniegt 5% IKP pieaugumu (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunās valdības deklarācijā plānots iekļaut ambiciozu plānu - sasniegt 5% iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi, piektdien žurnālistiem pēc topošās valdības veidojošo partiju tikšanās ar sociālajiem partneriem teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

«Mums bija konkrēti priekšlikumi - kās jāpapildina, kas nav saprotams. Mēs arī vienojāmies, kas varētu būt rīcības plānā. (..) Mēs vēl svētdien [2.novembrī konkrētus mērķus] ar ministriem pārrunāsim, bet, piemēram, IKP būs ļoti, ļoti ambiciozs, es pat baidos teikt... sasniegt 5% gadā, bet tas būtu ne jau nākamgad. (..) Tas ir ļoti ambiciozs mērķis,» sacīja Straujuma.

Viņā norādīja, ka plānots izvirzīt konkrētus mērķus arī bezdarba un iedzīvotāju ienākuma līmenim.

Straujuma arī atzīmēja, ka šajā deklarāciju būs preambula. «Tajā plānots pateikt, kur mēs esam un kurp mēs ejam,» viņa teica.

Premjere norādīja, ka deklarāciju plānots parakstīt 5.novembrī.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone atzīmēja, ka valdībai ir būtiski strādāt pie ēnu ekonomikas mazināšanas, jo valstī ir liels potenciāls palielināt nodokļu iekasēšanas efektivitāti. Viņa piebilda, ka galvenajiem deklarācijas mērķiem jābūt sasaistītiem ar Nacionālo attīstības plānu 2014.līdz 2020.gadam, kā arī Fiskālās disciplīnas likumu.

Tāpat viņa informēja, ka deklarācijā būs iekļauts jautājums par mikrouzņēmuma nodokli - to paredzēts pārvērtēt. Pēc Menģelsones teiktā, attiecīgo nodokļu režīmu vajadzētu saistīt ar privātpersonu, nevis juridisku personu, kā arī, iespējams, jāpārskata, cik ilgi persona var attiecīgajā statusā būt.

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičeviskis uzsvēra, ka galvenie darbi valdībai ir saistīti ar investīcijām un kapitālu ekonomikā. «Tas būtu kritiski premjeres minētajam izaugsmes mērķim, bez tā tas nebūs. Uz investīciju un kapitāla piesaisti vērsta nodokļu politika būs izšķiroša, un otra lieta ir darbavietas,» sacīja Bičeviskis, norādot, ka izaugsme jābalsta uz jaunu darbavietu radīšanu.

Tāpat viņš piebilda, ka valdībai vajadzētu reizi gadā vai reizi pusgadā atskaitīties Saeimai par rīcības plāna izpildi.

Straujuma piektdien tikās ar sociālajiem partneriem un nevalstiskajām organizācijām, lai apspriestu iespējamās nākamās koalīcijas izstrādāto politisko vadlīniju dokumentu - Valdības deklarācijas projektu.


Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu