Jurists: Pēc nacionāļu jaunās iniciatīvas darījumos ar uzturēšanās atļaujām ir apstājies pilnīgi viss (82)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tam, kad nacionālā apvienība nāca klajā ar iniciatīvu pārtraukt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, darījumos ar termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu ir apstājies pilnīgi viss, intervijā sacīja juridisko pakalpojumu uzņēmuma «Padva, Parinov un partneri» vadītājs Mihails Parinovs.

Jautāts, kā izmaiņas termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai nepieciešamajā ieguldījuma summā pēc 1.septembra ir ietekmējušas uz nerezidentiem orientēto tirgu, īpašumu pirkšanu un atļauju pieprasījumu skaitu, Parinovs sacīja, ka ir jārunā par diviem posmiem. Pirmais ir no 1.septembra līdz apmēram oktobra vidum, bet otrais - no oktobra vidus, kad nacionālā apvienība nāca klajā ar iniciatīvu uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, ko Saeima nu jau konceptuāli pirmajā lasījumā ir atbalstījusi.

«Pēc tam, kad izskanēja šī iniciatīva, apstājās pilnīgi viss.

Tie darījumi, kas jau bija līgumu parakstīšanas stadijā, tika apturēti.

Ir skaidrs, ka tagad nekas nenotiks, kamēr nebūs galīgās skaidrības, kas īsti notiks ar uzturēšanās atļauju izsniegšanu. Visam, kas saistās ar investīciju piesaisti, ir nepieciešama stabilitāte. Ilgstoša dažādu ar šo jautājumu saistītu iniciatīvu apspriešana un neskaidrība par nākotni uz investīcijām atstāj sliktu ietekmi. Konkrēti, mūsu kompānijā tika apturēti divi lieli darījumi, bet vienā gadījumā, kad nauda jau bija pārskaitīta, pircējs īpašumu tomēr iegādājās,» sacīja Parinovs.

Juridiskās firmas vadītājs skaidroja, ka īpašumus termiņuzturēšanās atļauju iegādei pirka noteikts pircēju kontingents un dažādu kompāniju pieredzē situācija atšķiras. Krievijā valda diezgan liels tiesiskais nihilisms, juristi, grāmatveži traucē dzīvot biznesam, tāpēc daudzi Krievijas pilsoņi cenšas izvairīties no šādu struktūru pakalpojumiem, ja tas ir iespējams, skaidroja Parinovs.

«Mūsu pieredzē bija cits investoru tips, darījumu robežās no 143 000 eiro līdz 160 000 eiro nebija daudz, mums vairāk bija dārgāki darījumi, tāpēc sevišķas izmaiņas nejūtam, situācija apmēram tāda pati kā pirms gada. Līdz darījuma noslēgšanai paiet pusotrs līdz divi mēneši, tāpēc domāju, ka

novembrī un decembrī uzturēšanās atļauju saņemšanā būs normāli rādītāji.

Tiesa, klientu interese par šādām iespējām ir ļoti mazinājusies, bet domāju, ka ar laiku tiks pierasts arī pie jaunās summas. Tagad viss ir atkarīgs no Saeimas, ceru, ka veselais saprāts tomēr triumfēs, bet neko nevaru prognozēt,» sacīja Parinovs.

Viņš norādīja, ka nacionālā apvienība nāca klajā ar šo iniciatīvu saistībā ar Krievijas pozīciju attiecībā uz Krimu un Ukrainu, bet Krievijā 90% iedzīvotāju atbalsta Putina politiku - šie iedzīvotāji nepērk īpašumus ārzemēs un neizbrauc no valsts.

«Nerezidenti, kas Latvijā pirka īpašumus, lai iegūtu uzturēšanās atļauju, pārstāv tos 10% Krievijas iedzīvotāju, kuri neatbalsta Putina politiku. Neapmierinātība ar notiekošo valstī ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēki investē līdzekļus ārzemēs un pārceļas tur uz dzīvi. Līdz ar to nacionālās apvienības argumentācija neiztur kritiku un iniciatīva aizliegt izsniegt uzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem pēc būtības ir Latvijas dāvana pašreizējai valsts varai Krievijā,» uzsvēra Parinovs.

Jau ziņots, ka Saeima 30.oktobrī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu pārtraukt Krievijas pilsoņiem izsniegt termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pret nekustamā īpašuma iegādi. VL-TB/LNNK likumprojekts paredz valsts apdraudējuma novēršanas nolūkā uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi. Saskaņā ar nacionālās apvienības priekšlikumu Saeima varēs atcelt šos ierobežojumus.

No 1.septembra stājās spēkā izmaiņas saistībā ar uzturēšanās atļauju izsniegšanu par nekustamā īpašuma iegādi, kas paredz līdz 250 000 eiro palielināt nekustamā īpašuma minimālo vērtību, par kura iegādi var iegūt termiņuzturēšanās atļauju.

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu