Belēvičs: viss būs atkarīgs no tā, kā es izspēlēšu man iedalītās kārtis

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Laimdotas Straujumas («Vienotība») jaunās valdības veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība), runājot par iespējām sakārtot veselības nozari, pauda viedokli, ka viss būšot atkarīgs no tā, kā viņš izspēlēs iedalītās kārtis.

Viņš atgādināja, ka Straujuma pēdējos četrus mēnešus pildīja veselības ministra pienākumus, līdz ar to viņai nozares problēmas ir zināmas konkrēti. «Pēc Straujumas iniciatīvas tika izveidota Veselības ministrijas (VM) darba grupa, ko vadīja Ilze Viņķele (»Vienotība«), un tajā piedalījās veselības nozares profesionāļi, kā arī ļoti profesionāli VM ierēdņi. Darba grupā tika apzinātas problēmas, kuras nepieciešams risināt veselības nozarē, un tam nepieciešamā naudas summa - 110 miljoni eiro. Tas nav ne daudz, ne maz,» paskaidroja Belēvičs.

Jaunais veselības ministrs uzsvēra, ka pozitīvi vērtējams fakts, ka šī darba grupa bija partijas «Vienotība» pārziņā, jo pašlaik vairs nevarēs sacīt, ka Finanšu ministrijā pieprasītie līdzekļi nav pieejami, jo nepieciešamo summu aplēsa premjerministres partijas biedres [Viņķeles] vadībā. «Tagad nevarēs teikt - kamēr Finanšu un Veselības ministrija ir mūsu partijai, tikmēr nauda būs, bet kad Veselības ministrija ir citas partijas pārziņā, tad nebūs,» piebilda ministrs.

Belēvičs arī norādīja, ka būs komandas spēlētājs un jautājumi par finansējumu tiks risināti koleģiāli:

«Ja finanšu ministrs, piemēram, prasīs, kurai nozarei nauda jāņem nost, tad es teikšu, ka nevienai.

Tomēr, ja nauda tiks iekasēta labāk, nekā plānots, tad būs nepieciešams pildīt prioritārus uzdevumus, tostarp veselības nozares problēmu risināšanu.»

«Es pēc savas pārliecības esmu komandas spēlētājs. Komandas kapteinis ir Straujuma, un mums ir vienošanās, ka es varu vērsties pie viņas jebkurā laikā, lai runātu par to, kādā veidā risināt problēmas veselības jomā. Ir skaidrs - ja nav naudas, tad var kaut vai raudāt un kliegt. Tomēr, ja ir pieejams vairāk finanšu, tad ar atbilstošu argumentāciju, kuru man palīdzēs sagādāt sociālie partneri, šo naudu būs grūti neiedot,» teica Belēvičs.

Uz jautājumu, kā vērtē opozīcijas kritiku par valdības deklarāciju, Belēvičs atbildēja, ka

valdības deklarācija tapa ļoti asās diskusijās.

«Es neesmu pieredzējis politiķis. Šī ir pirmā valdības deklarācija, ko esmu parakstījis. Piemēram, es uzstāju, ka nepieciešams valdības deklarācijā iekļaut punktu, kas paredzētu palielināt finansējumu veselības nozarei līdz 4,5% no iekšzemes kopprodukta nākamo četru gadu laikā. Tas arī tika ierakstīts, tomēr tagad tas ir pazudis no deklarācijas teksta,» paskaidroja Belēvičs.

«Tomēr es parakstīju šo deklarāciju, jo,

lai arī no ievada ir pazudis teksts, ka veselība ir prioritāte, tomēr deklarācijas punktos ir minēti veicamie uzdevumi veselības nozarē.

Tagad nepieciešams būs konkrēti izstrādāt rīcības plānu, lai deklarētos mērķus varētu īstenot,» viņš piebilda.

Belēvičs apstiprināja jau iepriekš pausto, ka, ieņemot ministra amatu, deputāta mandātu viņš nenoliks. «Man kā deputātam pienākas deputāta palīgs. Viņš varēs būt klāt visās komisijās, kurās kā ministram man fiziski nebūs laika piedalīties, un es vēlos šo instrumentu izmantot,» uzsvēra ministrs.

Jaunais veselības ministrs, runājot par atalgojumu ministriem, norādīja, ka šajā diskusijā viņš neiesaistās, jo neesot īstais brīdis. «Runāt par algu pieaugumu ministriem laikā, kad nav pietiekama finansējuma veselības aprūpei, ir amorāli. Iespējams, ka algas ir jāpalielina, bet tā nav šā brīža diskusija. Ja mēs varētu sabiedrībai nodemonstrēt, ka mēs no trīs valsts pārvaldes darbiniekiem atstājam vienu un viņam dubultojam algu, tad to varētu darīt. Mēs taču visi esam par mazu valsts pārvaldi, bet ierēdniecības aparāts tikai aug un aug,» klāstīja Belēvičs.

Jau ziņots, ka Saeima trešdien ārkārtas sēdē pauda uzticību Straujumas veidotajai valdībai. Par jaunās valdības apstiprināšanu balsoja 61 deputāts no «Vienotības», Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības (NA). Savukārt 39 Latvijas Reģionu apvienības, «No sirds Latvijai» un «Saskaņas» pārstāvi bija pret.

Jauno Ministru kabinetu veido trīs partneri - «Vienotība», ZZS un NA. Valdībā ir septiņi ministri no Straujumas pirmās valdības.

Aizsardzības ministrs ir Raimonds Vējonis (ZZS), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība»), ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), finanšu ministrs Jānis Reirs («Vienotība»), iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis («Vienotība»), izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, kultūras ministre Dace Melbārde (NA), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), satiksmes ministrs Anrijs Matīss («Vienotība»), tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionāla apvienība), veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu