Seile: sadrumstalots skolu tīkls un labas algas - nav iespējams

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Uzturēt sadrumstalotu skolu tīklu un maksāt labas algas skolotājiem nav iespējams, sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Viņa norādīja, ka šobrīd Latvijā ir 116 skolas, kurās mācās mazāk nekā 50 bērnu, un tie ir 14% no vispārizglītojošām skolām, savukārt 190 skolās mācās no 51 līdz 100 bērniem.

Kopumā 37% skolu mācās mazāk par 100 bērniem.

«Kopējās sistēmas izmaksas ir lielas, bet mūsu skolotāju algas ir vienas no vismazākajām Eiropas Savienībā,» tā Seile.

Tajā pašā laikā viņa uzsvēra, ka nedrīkst uz skolu tīklu raudzīties mehāniski, tikai no finansiāla izdevīguma skatupunkta, jo katram 1.-6. klases skolēnam skolai ir jābūt pietiekami tuvu mājām.

«Es gribētu dzirdēt godīgu atbildi no pašvaldībām, ko darīt situācijā, kad uz pagastu robežas netālu viena no otras atrodas divas ļoti mazas skolas. Kas no tā ir ieguvēji? Vai tie ir skolēni, kas šajās skolās mācās?» jautāja ministre.

Tuvākajās dienās Seilei plānotas tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienību, ar LIZDA, ar vecāku asociācijām, skolu direktoriem. «Kopā jāsaprot, kā visoptimālākajā veidā izlīdzsvarot visu pušu vajadzības. Nedrīkst pieņemt tehniskus, bezkaislīgus lēmumus, jo aiz katra rīkojuma slēpjas bērnu dzīves,» piebilda Seile.

Aģentūra BNS ziņoja, ka, apstiprinot jauno Laimdotas Straujumas valdību, Seile tika ievēlēta izglītības un zinātnes ministres amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu