Riekstiņš: Krievijas militārie lidojumi - vēlme demonstrēt spēku Eiropai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi Baltijas tuvumā ir saistīti ar kaimiņvalsts vēlmi demonstrēt, ka tā ir vērā ņemams spēlētājs Eiropā, sacīja Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš, taču, no starptautisko tiesību viedokļa raugoties, Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi no Sanktpēterburgas uz Kaļiņingradu neko nepārkāpj.

«Viņi to drīkst darīt. Mēs vēlamies, lai viņi to darītu, informējot par saviem plāniem,» uzsvēra Riekstiņš. Latvijas vēstnieks NATO norādīja, ka šis ir jautājums par civilās aviācijas drošību, jo nespēja atpazīt lidmašīnas, var radīt civilās aviācijas drošības apdraudējumus.

Krievijas militāro lidmašīnu lidojumiem ir mērķis pārbaudīt NATO modrību.

«Līdz šim NATO valstis skaidri demonstrē, ka šeit nelūgti ciemiņi nav gaidīti. Nepieciešamības gadījumā lidmašīnas, kas veic patrulēšanu, tiek paceltas gaisā, aizlido līdz Krievijas lidaparātiem un parāda, ka NATO reakcija būs adekvāta,» intervijā Latvijas Radio skaidroja Riekstiņš.

Runājot par NATO valstu attiecībām ar Krieviju, Riekstiņš pauda, ka alianse vēlējusies tās izveidot lietišķas un iepriekšējos gados vairākos punktos tās gājušas uz priekšu. «Šobrīd, kopš Kirmas aneksijas, visa sadarbība ir apturēta. Krievija ir ļoti būtiski pārkāpusi starptautiskās tiesības. Neviena no Eiropas demokrātiskajām valstīm nav gatava piesēsties pie galda un to aizmirst. NATO vēlas konkrētus soļus - situācijas deeskalāciju,» uzsvēra Latvijas vēstnieks NATO.

Riekstiņš arī uzsvēra, ka NATO kā drošības

alianse ir gatava rūpēties par savu dalībvalstu drošību.

«NATO ļoti rūpīgi seko Krievijas militārā potenciāla attīstībai. Tiek analizēti draudi robežu tuvumā. Tie tiek izvērtēti visos virzienos - vai tie ir draudi, kas jāņem vērā,» teica Latvijas vēstnieks NATO.

Jau ziņots, ka NATO iznīcinātāji šogad ir pacēlušies gaisā vairāk nekā 112 reizes salīdzinājumā ar četrām 2010.gadā, atbildot uz Krievijas kara lidmašīnu lidojumiem tuvu Baltijas valstu robežām. NATO iznīcinātāji parasti paceļas gaisā, lai pavadītu Krievijas lidmašīnas gadījumos, kad tās lido tuvu Baltijas valstu gaisa telpai bez iepriekš sagatavota grafika, vai ar izslēgtu transponderu.

NATO gaisa patrulēšanas misija tiek veikta no Šauļu gaisa spēku bāzes Lietuvā un Emari gaisa spēku bāzes Igaunijā. NATO valstis piedalās misijā pēc rotācijas principa. Misija šogad tika pastiprināta, reaģējot uz Krievijas darbībām Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu