Tiesībsargs: kvotu noteikšana ārstniecībā ir antikonstitucionāla

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kvotu jeb noteikta finansējuma apmēra noteikšana ārstniecības pakalpojumiem ir antikonstitucionāla, paziņojis tiesībsargs Juris Jansons.

Ceturtdien diskusijā «Par cilvēktiesībām uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi Latvijā» Jansons sacīja, ka tas ir antikonstitucionāls risinājums, kas nav atrodams nevienā dokumentā, izņemot Ministru kabineta noteikumus, taču likumā tas nav paredzēts.

«Tas ir Satversmes panta tiešā veidā pārkāpums. Runājam par tiesisko vienlīdzību - vieniem, kam kvotas pietiek, viss ir ok, bet citiem, kam pēkšņi ir vajadzīga veselības aprūpe, tās ir beigušās.

Kā varam nenodrošināt vienādi pieejamu veselības aprūpi?

Kvotas noteikšana un piemērošana veselības aprūpes pasākumos ir tieša diskriminācija,» uzsvēra Jansons.

Viņaprāt, likumā ir jāpasaka, ko valsts garantē, nevis abstraktā veidā, bet skaidri. «Kurā brīdī ir solidaritātes princips, un kurā brīdī katrs ir par sevi [kad par pakalpojumu ir jāmaksā],» teica Jansons.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš atzina, ka kvotas ir ambulatorā sektora problēma. Viņš uz pārmetumiem par šo sistēmu atbildēja, ka

problēmas risinājumam nepieciešams papildu finansējums.

«To [kvotu sistēmu] var izmainīt ar pāris simtiem miljoniem eiro vai arī mainot kvalitāti stipri uz leju. Piespiest tos pašus ārstus, kas par to pašu naudu sniedz trīs miljonus apmeklējumu, veikt sešus miljonus apmeklējumu. Ir divi veidi. Šobrīd nedarām ne vienu, ne otru. Mums ir budžeta disciplīnas likums, nevaram uzņemties lielākas saistības,» atbildēja VM pārstāvis.

Šogad veselības nozares bāzes finansējums bija 713 miljoni eiro, bet nākamgad papildus plānots 31 miljons eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu