Rinkēvičs: Tas būtu visas ES kauns, ja Krievija saņemtu Eiropā būvēto «Mistral» kuģi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) uzskata, ka tas būtu kauns visai Eiropas Savienībai (ES), ja Krievija saņemtu Eiropā būvēto «Mistral» karakuģi.

Ministrs intervijā «Radio Svoboda» atzinis, ka Latvijai šķiet nepieņemami, ka ES valstis Krievijai plānoja piegādāt kara tehniku vai kuģi «Mistral». Krieviju viņš nodēvējis par valsti, kas pārkāpj starptautiskās tiesības un apdraud mieru un stabilitāti.

«Es domāju, ka tas būtu diezgan neparasti, [..] tas vienkārši būtu visas ES kauns, ja kuģis ar nosaukumu «Sevastopole» piestātu Sevastopoles ostā un tas būtu būvēts ES,» izteicies politiķis.

Ministrs arī atgādinājis, ka, pēc Latvijas domām, sankcijām nevajag būt kā pašmērķim un tās ir jāievieš tikai tad, ja nekas cits nav līdzējis, lai situāciju atrisinātu - ne diplomātiskās, ne politiskās sarunas nav devušas rezultātu.

Jau ziņots, ka Ukrainas krīzes dēļ Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien atlicis karakuģa «Mistral» piegādāšanu Krievijai «līdz tālākiem paziņojumiem».

Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus «Mistral» klases desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015.gadā. Taču, ņemot vērā situāciju Ukrainā, Francija tika pakļauta lielam starptautiskās sabiedrības spiedienam attiecībā uz šo darījumu, un septembrī tā atlika pirmā «Mistral» klases kuģa piegādi.

Francijai priekšā ir grūta izvēle. Līguma laušana tai izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darbvietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

Saskaņā ar mediju ziņoto Krievija ir brīdinājusi Franciju, ka tai būs jāsakaras ar nopietnām sekām, ja tā līdz novembra beigām nepiegādās Krievijai pirmo no diviem «Mistral» kuģiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu