Bērnu uzticības tālruņa kampaņas laikā saņem vairāk nekā 1000 zvanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotās informatīvās akcijas «Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par to!» otrās daļas laikā saņemti 1018 zvanu, informēja Labklājības ministrijā.

348 gadījumos zvanītājiem sniegta psiholoģiskā palīdzība, no šīm konsultācijām 57 gadījumos cilvēki meklējuši palīdzību emocionālas vardarbības gadījumā, 23 – fiziskas, bet četras – seksuālas. 11 gadījumos pēc palīdzības vērsās vardarbības aculiecinieki.

Sešos gadījumos saņemtā informācija par fizisko un emocionālo vardarbību no vienaudžu vai darbinieku puses nodota pārbaužu ierosināšanai bērnu tiesību aizsardzības inspektoriem, bet divos gadījumos par iespējamu vardarbību ģimenē, nespējot nodrošināt bērniem piemērotu aprūpi. Informācija nodota dzīvesvietas sociālajam dienestam.

Kā liecina apkopotie rezultāti, visbiežāk bērni piedzīvo emocionālu un fizisku vardarbību izglītības iestādēs, savukārt pusaudži un jaunieši meklē palīdzību gadījumos, ja rodas problēmas saskarsmē ar pretējo dzimumu.

Ministrija informē, ka saņemta informācija par kādu meiteni, kas dzīvo pie audžumātes, uz skolu bieži nākot ar zilumiem, tiekot sista ar siksnu vai elektrības vadu. Meitene saviem draugiem stāstījusi, ka domājot par pašnāvības izdarīšanu. Citā gadījumā zvanījis zēns, kurš bažījas par savu māti, kura regulāri lieto alkoholu, kā dēļ viņai ir nopietnas veselības problēmas, un ir fiziski un emocionāli vardarbīga pret savu dēlu. Savukārt kāda kaimiņiene informējusi par līdzās dzīvojošu ģimeni, kuras dzīvoklī regulāri notiek iedzeršanas un kautiņi, bet divgadīgais bērns tiekot izlikts daudzdzīvokļu nama kāpņu telpā.

VBTAI rīko akciju, lai cīnītos pret seksuālo vardarbību un palīdzētu tās atpazīšanā, kā arī seku mazināšanā. Akcijas pirmā daļa notika maija nogalē, bet otrā – no 3. līdz 16.novembrim. Tās laikā ikvienam bija iespēja zvanīt uz tālruni 116111 un ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem pret bērniem, saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju.

Kampaņas ietvaros ir sagatavoti arī informatīvie materiāli – komikss un informācijas lapa, kā arī īpaša sadaļa VBTAI mājaslapā, kur var iegūt detalizētāku informāciju par seksuālas vardarbības atpazīšanu, pazīmēm, sekām un atbildību.

Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu