Eksperte: Sabiedriskie mediji nedrīkst būt politiķu ietekmēti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Patlaban Rīgā viesojas mediju konsultante Magda Voltere, kura šovasar analizēja Latvijas Televīzijas (LTV) darbu. Starptautiski atzītā speciāliste intervijā portālam TVNET akcentēja vairākas lietas, kas sabiedriskajiem medijiem būtu jāievēro.

Polijā dzimusī speciāliste akcentēja, ka daudzām Austrumeiropas valstu televīzijām nācies mainīties no tādām organizācijām, ko kontrolē valsts iestādes, uz medijiem, ko patiešām varētu saukt par sabiedriskiem medijiem demokrātijas apstākļos. Tas ir liels izaicinājums gan televīziju darbiniekiem, gan politiķiem, gan sabiedrībai. Visām pusēm jāsaprot, ko īsti nozīmē sabiedriskais medijs, kas strādā visu iedzīvotāju interesēs.

Viņa dzirdējusi, ka daļa Latvijas cilvēku to joprojām nesaprot, piemēram, esot bijusi neizpratne, kāpēc uz debatēm aicina opozīcijas pārstāvjus.

Arī daļa politiķu joprojām nesaprotot sabiedriskā medija īsto nozīmi.

Piemēram, tas, ka politiķis ir valdībā, nenozīmē, ka viņš var dot norādes sabiedriskā medija darbam.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Runājot par sabiedrisko mediju finansēšanu, Voltere pauda viedokli, ka tiem vajadzētu izvairīties no komercreklāmām, kas liek dzīties pēc augstiem reitingiem un dažkārt pielāgoties skatītāju vēlmēm un komerctelevīziju piedāvājumam, tādā veidā zaudējot pārraižu kvalitāti. Lai tā nenotiktu, iespējams, vajadzīgs lielāks valsts atbalsts.

Lai sabiedriskais medijs darbotos kvalitatīvi un visas sabiedrības interesēs, tā darbiniekiem jābūt profesionāļiem, kas neizpilda dažu politiķu vai valsts iestāžu un organizāciju pasūtījumu. Pat ja medija vadībā ir ar politiķiem saistīti cilvēki, viņi nedrīkstētu ietekmēt žurnālistu darbu amatpersonām vēlamā virzienā.

Starp politisko vadību un redakciju vajadzētu būt tādai kā sienai, lai vadība nevarētu ietekmēt žurnālistu darbu.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Līdzīgi nošķirtiem vajadzētu būt ziņu un komentāru nodaļu darbiniekiem. Katram jārada savs saturs.

Jāatceras, ka ziņas ir objektīvas, bet komentāri - subjektīvi.

Kā negatīvu piemēru viņa minēja vairākas Krievijas televīzijas, kur viedokļus pasniedz kā ziņas.

Savukārt sabiedrisko attiecību darbinieku sagatavotie materiāli mediju dienaskārtībā un saturā ir liela problēma ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Eksperte arī piebilda, ka medijiem un citām organizācijām, tostarp oficiālajām, regulāri jāuzlabo savu sabiedrisko attiecību darbinieku veikums. Mūsdienās nepietiek ar to, ka organizācija dara savu darbu profesionāli, - ir vajadzīgs, lai sabiedrība par to uzzina.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Voltere pauda viedokli, ka LTV darbs pēdējo gadu laikā kļuvis kvalitatīvāks. Pirms vairākiem gadiem sabiedriskā televīzija Latvijā bija diezgan vāja un politiski ietekmēta, bet tagad tā ir kļuvusi labāka un stiprāka.

Vienlaikus eksperte saskata dažādas lietas, kas LTV būtu nākotnē uzlabojamas, piemēram, tehnikas un tehnoloģiju jomā, kā arī darbinieku prasmju sfērā. Tāpat sabiedriskā televīzija varētu uzlabot grafikus un citus uzskates materiālus.

Daļa uzlabojumu saistīti ar pieejamajiem resursiem, bet citiem pietiktu ar profesionālo iemaņu uzlabošanu.

TVNET jau ziņoja, ka šovasar Voltere vadīja apmācības LTV Ziņu dienesta darbiniekiem. Viņa vērtēja LTV Ziņu dienesta darbu gan attālināti, gan klātienē, izstrādāja konkrētus mācību ieteikumus, kā arī vadīja klātienes apmācības.

Voltere strādājusi televīzijas kanālos «CNN» ASV, «CNBC Asia» Honkongā un «NBC News» Maskavā. Viņa veidojusi publikācijas ASV laikrakstos un žurnālos, kā arī interneta ziņu portālos. Viņa strādājusi ar žurnālistiem, kā arī vadījusi mediju treniņus daudzās citās valsts un nevalstiskajās organizācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu