Vai valstij ir pienākums piešķirt naudu smagi slimā Dāvja dzīvības glābšanai?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vakar uzzinājām, ka valsts atteikusies sniegt palīdzību smagi slima deviņus gadus veca puisēna dzīvības glābšanai. Daudzos cilvēkos tas raisījis sašutumu un neizpratni. Portāls TVNET centās noskaidrot, cik ētiska ir šāda atbildīgo amatpersonu rīcība.

Rīgas Stradiņa universitātes Humanitāro zinātņu katedras docents un Centrālās medicīnas ētikas komitejas atbildīgais sekretārs Vents Sīlis sarunā ar TVNET sacīja - ja normatīvie akti neparedz tērēt valsts naudu šādām situācijām, tad puisēna vecākiem nav pamata to pieprasīt. Tas aktualizē jautājumu par to, ka vajadzētu izveidot mehānismus, kā reaģēt tādos unikālos gadījumos, kāda ir Dāvja situācija.

Valsts likumdošanai ir jābūt veidotai tā, lai tiktu ievērotas arī morālās un ētiskās normas

– šajā gadījumā jāievēro taisnīga resursu sadale, jo valstij ir pienākums ne tikai pret Dāvi, bet arī daudziem citiem.

Runa ir par to, kā pēc iespējas taisnīgāk iztērēt nodokļu maksātāju naudu – kā šī nauda būtu sadalāma un kam tā piešķirama.

No valsts viedokļa skatoties, ir jādomā, kā apmierināt visu iedzīvotāju vajadzības. Proti, valsts uzdevums ir nodrošināt veselības aprūpi visiem iedzīvotājiem, kuru vajadzības ir tikpat atšķirīgas, cik ar tām saistītās izmaksas.

Bet vai valstij ir pienākums palīdzēt Dāvim?

Jā, tas ir ja ne likumisks, tad vismaz ētisks pienākums. Satraukumu rada tas apstāklis, ka dažos gadījumos valsts ir izrādījusi nepieredzētu pretimnākšanu.

Piemēram, kad krīzē nonāk kāda privātpersonām piederoša banka, tad valsts budžetā atrodas milzīgi līdzekļi tās glābšanai. Bet kā ir ar Dāvja dzīvību?

Sīlis norādīja, ka no vienas puses 300 tūkstoši eiro šķiet liela summa, taču, ja to salīdzina ar visu Latvijas veselības aprūpes sistēmas budžetu, kas gada laikā ir aptuveni 700 miljoni eiro, tad tā vairs nešķiet tik milzīga. Jājautā – vai tomēr nebūtu iespējams izveidot speciālu budžetu, kaut ko līdzīgu Ārstniecības riska fondam?

Jāatceras, ka veselības budžetā ir ļoti daudz sastāvdaļu, un katru no tām vajadzētu palielināt, piemēram, vajadzētu vairāk līdzekļu valsts kompensējamiem medikamentiem.

Naudas vienmēr par maz. Kā to sadalīt?

Vienlaikus jāpatur prātā, ka naudas vienmēr ir mazāk nekā vajadzību. Rodas ļoti nepatīkama ētiska problēma – kā pamatot, kādēļ vienam pacientam tiek piešķirti līdzekļi, bet citam netiek?

Dzīvības vērtību nav iespējams izteikt naudā, tādēļ ir ļoti grūti izsvērt, kā sadalīt nepietiekamos līdzekļus.

Ja valsts atvēlēs 300 tūkstošus eiro vienas dzīvības glābšanai, tad kādēļ nepiešķirt naudu citiem pacientiem, kas nonākuši līdzīgā situācijā?

Un kāpēc tērēt tik lielu summu vienam, ja par šo naudu varētu palīdzēt vairākiem citiem, kuru veselības problēmas izmaksā daudz mazāk?

Medicīnas ētikas speciālists arī vērsa uzmanību, ka diskusijas par to, ko valstij vajadzētu vai nevajadzētu darīt, ir otršķirīgas, jo runa vispirms ir par zēna dzīvības glābšanu.

Ja mūs tas patiesi satrauc, tad mums pašiem vajadzētu solidarizēties un palīdzēt smagi saslimušajiem.

Arī daudzviet pasaulē ir izveidoti dažādi fondi un sistēmas, ar kuru palīdzību paši ļaudis palīdz grūtībās nonākušajiem, neprasot valsts palīdzību.

Sīlis uzskata, ka cilvēkiem šajā situācijā vajadzētu sasparoties un iespēju robežās ziedot naudu Dāvja veselībai, jo dažreiz sabiedrība var izdarīt vairāk un ātrāk nekā valsts, taču privāta mobilizēšanās neatņem valstij tās pienākumu sakārtot veselības aprūpes sistēmu.



Valsts atsaka!

TVNET jau ziņoja, ka valsts atteikusies sniegt palīdzību deviņus gadus vecam puisēnam, kuram konstatēta smaga kombinēta patoloģija, kā rezultātā veidojas neatgriezeniski vielmaiņas traucējumi un iestājas imūndeficīta sindroms. Nesniedzot steidzamu palīdzību, slimības iznākums vairumā gadījumu ir letāls.

Dāvim varētu palīdzēt Filadelfijas Bērnu klīnika, taču ārstēšanās izmaksas ir ap 300 100 eiro. Valsts šo summu nesedz.

Aicina ziedot

Ziedot Dāvim iespējams, zvanot pa ziedojumu tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro, vai arī pārskaitot līdzekļus uz Bērnu slimnīcas fonda bankas kontiem ar atzīmi Dāvim - AS SEB banka: UNLALV2X, konta Nr. LV84UNLA0050012160326, A/S Swedbank: HABA LV22, konta Nr. LV02HABA0551000377020, norādot fonda rekvizītus: Bērnu slimnīcas fonds, Reģ.nr. LV40008057120, Vienības gatve 45, Rīga, LV1004.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu