Vai Artusa Kaimiņa ālēšanās paliks nesodīta?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējams, lielākā problēma ir nevis Saeimas deputāta Artura Kaimiņa (LRA) atrašanās sabiedriskā vietā dzērumā, bet gan tas, ka tautas kalps pieķeršanas brīdī nevis atzina savu vainu un nožēloja neadekvāto rīcību, bet mākslīgi saasināja situāciju, iespējams, maldīgi apgalvojot, ka viņam uzbrukts.

Runājot par Kaimiņa uzvedību iepriekšējās brīvdienās «Latvijas 1. rokkafejnīcā», sociologs Aigars Freimanis TVNET norādīja, ka ļoti stingru vērtējumu par šo gadījumu nevar sniegt, jo publiski izskan dažādi viedokļi par notikušo.

Bet jau tagad ir skaidrs, ka Kaimiņš tovakar bija iereibis, un arī viņš pats to nenoliedz. Parasti, lietojot alkoholu, cilvēku paškontroles mehānismi vājinās, Visticamāk, tas arī bija iespējamais nesaskaņu iemesls.

Freimanis neatcerējās, ka iepriekš būtu tik bieži un daudz izskanējusi informācija par Saeimas deputātu izdarībām dzērumā. Viņš atgādināja, ka pavisam nesen sabiedrība uzzināja, ka Saeimas deputāts Veiko Spolītis (V) pieķerts braucot dzērumā.

Ar to es negribu teikt, ka šajā Saeimā ir vairāk dzērāju nekā iepriekšējās.

Iespējams, tā ir vienkārši sakritība. Runājot par Spolīti, sociologs izteicās, ka deputāts jau iepriekš bija nolēmis, ka šā gadījuma dēļ nav jāpamet iesildītā amatvieta.

Arī par situāciju, kādā brīvdienās nonāca Kaimiņš, likumdošana neparedz Saeimas deputāta mandāta nolikšanu vai citu bargu sodu. Tāpēc šo gadījumu vajadzētu vērtēt vēlētājiem, kuri balsoja par Latvijas Reģionu apvienību un Kaimiņu, kuram pateicoties apvienība ieguva tik labus rezultātus vēlēšanās. Freimanis izteicās, ka

daļai vēlētāju Kaimiņa skandalēšanās ir pieņemama, jo daudziem tuva frāze «visiem kādreiz gadās», ko viņi lieto sevis un citu pārkāpumu smaguma mazināšanai.

Savukārt, ja kādam nav pieņemama Kaimiņa uzvedība, viņam tas jāatceras līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, kas gan ir visai tālu. Visticamāk, vairums vēlētāju līdz nākamajai balsošanas reizei būs aizmirsuši šo deputāta pārkāpumu, ja vien Kaimiņš līdz tam parādīs sevi kādā nozīmīgākā veidā, piemēram, Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas lietā. Protams, vēl ir jautājums, vai Kaimiņš vispār paliks politikā.

Kā Kaimiņam tagad rīkoties? Freimanis atgādināja, ka labākās sabiedriskās attiecības ir nevis algot speciālistu komandu, kas virknē sarežģītu vārdu apkopojumus, bet gan vienkārši atzīties savā nesmukajā uzvedībā.

Latvijas sabiedrības piedošanas spēja ir ārkārtīgi liela.

Ja vien Kaimiņš tagad godīgi atzīsies, viņš var iegūt vēlētāju uzticību ļoti ilgam laikam, jo sabiedrība novērtē cilvēku grēksūdzes.

Savukārt politoloģe Iveta Kažoka TVNET sacīja, ka šajā gadījumā ir jautājums par standartiem, kā Saeimas deputāti uzvedas sabiedriskās vietās ārpus darba. Šī nav bezprecedenta situācija, turklāt šis gadījums nav obligāti nosodāms. Vienlaikus viņai no Kaimiņa gadījuma palicis atmiņā, ka viņš mēģināja pārlikt atbildību no sevis uz kafejnīcas apsargiem, piesaucot sabiedrībā jūtīgo tēmu par pareizticīgo Ziemassvētkiem.

Ja tā nav taisnība, tad šāda rīcība ir uzskatāma par ļoti rupju Saeimas deputāta ētikas pārkāpumu.

Nav pieņemami, ka deputāts savu pārkāpumu mēģina notušēt, mēģinot mākslīgi uzjundīt kādu sabiedrībā jūtīgu jautājumu.

Pēc Kažokas teiktā, deputāta atrašanās sabiedriskā vietā reibumā šajā situācijā nav uzskatāma par lielāko problēmu, jo arī deputāti ir cilvēki.

Lielāka problēma ir tas, ka deputāts pieķeršanas brīdī nevis atzina savu vainu un nožēloja savu rīcību, bet sāka mākslīgi saasināt situāciju, sakot, ka viņam uzbrukts.

Uzbrukums parlamenta deputātam demokrātijā ir ļoti smags pārkāpums. Šādas apsūdzības varētu izteikt tikai tad, kad tam ir ļoti pamatoti pierādījumi.

Patlaban radies iespaids, ka Kaimiņam šajā situācijā nav dzelžainu pierādījumu, ka viņam patiešām uzbrukts. Ja tādu patiešām nav, viņš ir apkaunojis sevi un Saeimu.

Kā rīkoties vēlētājiem? Kažoka norādīja, ka vēlētājiem, kuri atdeva savas balsis par Kaimiņu, nebija noslēpums, kas šis cilvēks ir un kādas metodes viņam tuvas. Tāpēc, visticamāk, arī deputāta uzvedība iepriekšējās brīvdienās vairumu nepārsteidza. Ja tomēr balsotājiem Kaimiņa ālēšanās izrādījies pārsteigums, viņiem pašiem jāpārdomā, kur un kā viņi skatījās pirms vēlēšanām.

Ja izrādīsies, ka Kaimiņš par uzbrukumu būs melojis, viņš būs veicinājis situāciju, ka tad, ja kādam citam Saeimas deputātam nākotnē uzbruks saistībā ar viņa tiešo pienākumu pildīšanu, sabiedrība viņam neticēs.

TVNET jau ziņoja par Kaimiņa uzvedību «Latvijas 1. rokkafejnīcā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu