Latvijas vēstniece Krievijā: Putins turēsies līdz pēdējam un neatzīs kļūdas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Krievijas vadītājs Vladimirs Putins turēsies līdz pēdējam, bet neatzīs, ka pieļāvis ļoti lielu kļūdu, šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā «Viens pret vienu» pauda Latvijas Ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Krievijā Astra Kurme. Tāpēc arī Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām pret Krieviju ir daudz lielāka ietekme uz situāciju Krievijā kopumā nekā uz valsts vadības pieņemtajiem lēmumiem attiecībā uz situāciju Ukrainā. «Nevēlēšanās atzīt savas stratēģijas sakāvi. To ir grūti izdarīt,» pauda vēstniece.

Runājot par gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē un iespējamu Krievijas attieksmes maiņu pret Latviju, ņemot vērā šo nozīmīgo uzdevumu, Kurme sacīja, ka diez vai Krievija pievērsīs lielu uzmanību Latvijas prezidentūrai.

«Viņi ne īsti labi saprot, kā funkcionē Eiropas Savienība. Krievija joprojām orientējas uz lielajām Eiropas Savienības valstīm, tāpēc nedomāju, ka viņi sāks ļoti lielu uzmanību pievērst Latvijas prezidentūrai,» teica vēstniece.

Krievijā Latviju uztver kā daļu no ļaunajiem Rietumiem

Ja agrāk Latvija Krievijā tika uzskatīta par draudzīgu valsti, tad pēc Ukrainas konflikta mēs esam daļa no ļaunajiem Rietumiem un piedalāmies Krievijas iznīcināšanas globālajā uzdevumā, norādīja Kurme.

«Man vēl negribētos lietot vārdus «Aukstais karš», bet kaut kas līdzīgs tam notiek. Tas ir tāds laiks, kad draudzība un pozitīvais, uz ko es cerēju, ir ļoti maz mūsu attiecībās,» atzina vēstniece.

Pēc viņas teiktā,

Krievijas plašsaziņas līdzekļi nemitīgi izplata propagandu, ka Eiropa ir Krievijas un Krievijas tautas ienaidnieks.

«Cilvēki patiesi sāk baidīties, kā tas kādreiz bija padomju laikos, ka ļaunie Rietumi dara visu, lai iznīcinātu Krieviju, Krievijas tautu un cilvēkus, lai viņi pēc iespējas sliktāk dzīvotu. Ja agrāk Latvija tika uzskatīta par draudzīgu valsti, tad tagad mēs esam daļa no ļaunajiem Rietumiem un piedalāmies Krievijas iznīcināšanas globālajā uzdevumā,» sacīja diplomāte.

Tieši izskaidrošana, ka Eiropa un Latvija nav ienaidnieks, ir visgrūtākais vēstnieces darbā, tiekoties ar cilvēkiem Krievijā.

«Informācijas telpa ir ļoti piesātināta ar vienu viedokli, un cilvēki nesaprot, kas notiek. Mans uzdevums ir izskaidrot, kas tieši nav rietumiem pieņemams, kas ir problēma starp Krieviju un Eiropu, kāpēc ir iestājies tāds sasalums mūsu attiecībās,» stāstīja Kurme.

Vienlaikus vēstniece atzina, ka ārpus varas kabinetiem, kur pret Eiropas valstīm valda ledaina un noraidoša atmosfēra, Krievijā ir ļoti daudz cilvēku, kam Latvija izraisa pozitīvas emocijas.

Sankciju dēļ tirdzniecība starp Latviju un Krieviju nav būtiski cietusi

Sankciju dēļ tirdzniecības apgrozījums starp Latviju un Krieviju nav būtiski cietis, taču ir jādomā par tādu Latvijas ekonomiskās neatkarības modeli, kas nav tik ļoti atkarīgs no Krievijas tranzīta un biznesa, norādīja vēstniece.

Viņa pauda cerību, ka jaunas sankcijas pret Krieviju netiks ieviestas un esošās tiks pārskatītas.

«Ja dažas preču grupas ir cietušas sankciju dēļ [..], tad ir preču grupas, kuru apgrozījums ir pieaudzis – tās ir sankciju sarakstā neiekļautās pārtikas preces un arī nepārtikas preces. Kopumā tirdzniecības apgrozījums ar Krieviju īpaši cietis nav,» sacīja Kurme.

Tomēr

Krievijā pašlaik politiskais risks ir būtiski pieaudzis,

tāpēc vienīgais, ko var darīt Latvijas valdība un vēstniecība, ir aicināt rūpīgi izvērtēt šos riskus.

«Ir uzņēmēji, kas vienmēr strādās ar Krieviju, ir tādi, kas meklēs alternatīvus tirgus un vairs nestrādās Krievijā. Krievija joprojām ir būtisks tirdzniecības partneris. Ekonomika nekur nezudīs - vienmēr būs uzņēmēji, kas gribēs strādāt ar Krieviju,» norādīja vēstniece.

Savukārt, komentējot iespējamos zaudējumus Latvijas tranzīta biznesā, vēstniece atzina, ka Krievijā ekonomika ir politiski atkarīga, tādēļ ir

jādomā par tādu Latvijas ekonomiskās neatkarības modeli, kas nav tik ļoti atkarīgs no Krievijas tranzīta un biznesa.

Tomēr, neskatoties uz politisko situāciju un sankcijām, Latvijas uzņēmējiem joprojām ir liela interese par biznesa attīstību Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu