Seile: laba plāna gadījumā valdībai būtu jāatvainojas skolotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Brīdī, kad Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegs skaidru, pamatotu un caurskatāmu jauno pedagogu darba samaksas modeli, būtu labi, ja valdība skolotājiem atvainotos par gadiem nepildītajiem solījumiem, pārliecināta izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Kā šodien notikušajā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) valdes sēdē uzsvēra Seile, viņa vēlētos sagaidīt valdības atzinību attiecībā uz pedagogu darbu un tajā ieguldītajām pūlēm.

Seile uzsvēra, ka līdz šim valdība kritizējusi esošo situāciju, norādot, ka pedagogiem visu laiku tiek dota nauda, bet sektors tik un tā paliek neapmierināts. Viņa cer, ka pēc modeļa izstrādes valdība tomēr pildīs savu solījumu un piešķirs modeļa ieviešanai nepieciešamos 12 miljonus eiro nākamā mācību gada pirmajam semestrim.

Seile ir pārliecināta, ka ar provizoriskajiem trim miljoniem situāciju nevar uzlabot.

Uzrunājot LIZDA valdi, Seile kārtējo reizi uzsvēra, ka viņas prioritāte ir pedagogs un tas, vai viņa darbs ir pienācīgi apmaksāts. «Ja man vajadzētu izvēlēties starp to, vai iepirkt skolām nepārprotami vajadzīgo tehniku vai nokrāsot skolu sienas, izvēlētos pedagogu un viņu atalgojumu,» sacīja ministre.

Seile atgādināja, ka no 111 miljoniem eiro, kas tika pieprasīti jaunās politikas iniciatīvās, pašlaik piešķirti vien 6,5 miljoni eiro, no tiem 4 miljoni augstākajai izglītībai un 2,5 miljoni - profesionālajai izglītībai.

Atbildot uz sanāksmē klātesošo jautājumu par to, vai līdzās augstākajai izglītībai papildu finansējums ticis arī zinātnei, Seile norādīja, ka šāds finansējums netika piešķirts.

Seile solīja, ka jaunā atalgojuma modeļa izstrāde arī turpmāk notiks sadarbībā ar sektoru, lai nerastos situācija, kad «nākamā gada maijā ministrija no atvilktnes izvelk gatavu, nevienam nezināmu modeli».

Kā ziņots, IZM izstrādājusi divus jaunus pedagogu darba samaksas modeļus, viens no kuriem paredz esošā modeļa «Nauda seko skolēnam» pilnveidi, bet otrs - pāreju uz pilna laika darba slodzi.

Tāpat ziņots, ka nākamā gada budžetā nav iekļauta pozīcija finansējumam jaunā modeļa ieviešanai. Valdība arodbiedrībai solīja rast nepieciešamos līdzekļus gadījumā, ja modelis tiks izstrādāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu