Vaidere: ES nenosegto rēķinu apjoms ilgtermiņā radīs lielas problēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Savienības (ES) nenosegtie rēķini mazina Eiropas ekonomikas attīstību un ilgtermiņā radīs lielas problēmas, aģentūrai LETA sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V), kura darbojas iekšējā tirgus un budžeta komitejās.

Vaidere skaidroja, ka gada nogalē bija raksturīga šķēpu laušana un neviens nezināja, vai būs pilnvērtīgs ES nākamā gada budžets, vai arī nāksies strādāt ar tā saukto vienu divpadsmito daļu, līdz tiek panākta vienošanās.

«Bet vienošanās tika panākta, un ir vērojami būtiski uzlabojumi,» sacīja Vaidere, skaidrojot, ka vienošanās starp EP un ES dalībvalstīm paredz, ka

2015.gada izdevumi būs par 1,6% lielāki nekā šogad.
«Ļoti būtisks faktors ir nenomaksātie rēķini, kuru apjoms gadu no gada ir audzis.

Ja 2010.gadā tie sastādīja 6,1 miljardu eiro, šī gada beigās tie ir jau 25 miljardi eiro. EP, vienojoties ar Eiropas Komisiju, ir panākta vienošanās, ka papildus tiek piešķirti 4,8 miljardi eiro, kas tiks novirzīti, lai samaksātu 2014.gada un 2015.gada rēķinus,» sacīja Vaidere, piebilstot, ka nākamā gada beigās nenosegto rēķinu apjoms būs samazinājies, taču tas joprojām būs pietiekami liels.

«Prognozes liecina, ka tie veidos 19 miljardus eiro. Šāda bezatbildīga izturēšanās pret ES budžetu un savām saistībām nedrīkst būt. Vairākas ES dalībvalstis, tostarp Latvija, apzinīgi pilda savu budžetu, apzinīgi ievēro vienošanās, maksā rēķinus, bet

šeit, lūk, no Eiropas Komisijas puses tāds daudzumus nenomaksātu rēķinu,»

sacīja Vaidere, prognozējot, ka tas ilgtermiņā radīs lielas problēmas.

Jau ziņots, ka Eiropas Parlaments šodien apstiprināja nākamā gada ES budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu