Teikmanis: emigrācijas vilnis uz Lielbritāniju noplacis, daļa grib atgriezties

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lielais emigrācijas vilnis uz Lielbritāniju ir noplacis, un ir cilvēki, kas domā arī par atgriešanos Latvijā, LNT raidījumā «900 sekundes» piektdien sacīja Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis.

Precīzas statistikas diemžēl nav, atzina vēstnieks, informējot, ka vēstniecība ir iesaistīta universitātes pētījumā par emigrāciju kopumā. Viņš pauda cerību, ka pētījums dos plašāku un dziļāku ieskatu visā emigrācijas jautājumā.

Viņš teica, ka, tiekoties ar latviešiem Lielbritānijā, sapratis, ka vairāki cilvēki nopirkuši vienvirziena biļeti uz Latviju. Tajā pašā laikā Teikmanis atzina, ka zina arī cilvēkus, kas ir atgriezušies Latvijā un pēc tam tomēr braukuši atpakaļ uz Lielbritāniju.

Nekādu pētījumu par to, cik cilvēku varētu atgriezties Latvijā, nav, taču

aptauja starp emigrācijā dzīvojošiem latviešiem liecina, ka varbūt 20% varētu atgriezties.

«Bet tas patiešām ir uz kaut kādām sajūtām balstīts, nevis uz rūpīgiem pētījumiem. Mans iespaids būtu, ka lielākā daļa noteikti neatgriezīsies,» uzsvēra Latvijas vēstnieks, norādot, ka mums jārēķinās, ka Lielbritānijā dzīvo un dzīvos Latvijas izcelsmes britu pilsoņi, kuri strādās un savu dzīvi veidos tur, bet saglabās saikni ar Latviju. Tas noteikti Latvijai ir ieguvums, ja latvieši dzīvo plašajā pasaulē. «Tas ir pluss Latvijai, nevis mīnuss,» sacīja Teikmanis.

Viņš arī atzina, ka

valsts programmas maz ietekmē cilvēku izvēli. Ja viņš ir izdomājis, pieņēmis lēmumu, tad atgriežas.

«Vienlaikus esmu dzirdējis, īpaši no tiem, kas ir atgriezušies un pēc tam braukuši atpakaļ, ka tas lielākais akmentiņš lido [Valsts ieņēmumu dienesta] VID dārziņā,» uzsvēra vēstnieks, paskaidrojot, ka cilvēkiem ir iespēja salīdzināt. Kaut arī Lielbritānijas iestādes ir ļoti konservatīvas, un pakalpojumi tiek sniegti ārkārtīgi ilgā laikā, būtiska ir attieksme pret cilvēkiem. Cilvēks, sastopoties ar VID, sajūt uzreiz sevi kā noziedznieku, atzina vēstnieks, kurš daudz dzirdējis šādas atsauksmes, tiekoties ar Lielbritānijā dzīvojošajiem Latvijas pārstāvjiem.

Teikmanis norādīja, ka VID būtu jāpadomā par savu darba kultūru un saskarsmes kultūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu