Kristīgo meditāciju un rekolekciju iespējas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadu mija ir laiks, kad mēdzam pārdomāt gan aizvadītajā gadā piedzīvoto, gan kopējo savas dzīves veikumu un uzdevumus. Pārdomām piemērota vide ir dažādas rekolekcijas un meditācijas. Portāls TVNET apkopoja dažādu kristīgo meditāciju un rekolekciju iespējas Latvijā.

 
Foto: no personīgā arhīva

Iespēja izdzīvot klusumu Ķīpsalā

Bezvainīgās Vissvētākās Jaunavas Marijas māsu kalpoņu kongregācijas māsa Marija Inese Ieva TVNET pastāstīja, ka Ķīpsalas klosterī vairākas reizes gadā notiek piecu dienu rekolekcijas klusumā vai arī nedēļas nogales klusumā.

Tuvākās rekolekcijas būs Klusajā nedēļā pirms Lieldienām (29.marts - 2.aprīlis). Rekolekciju nosaukums būs «Mācekļa ceļš Jāņa evaņģēlijā».

"Rekolekcijas mēs izdzīvojam Lectio Divina garā - tas nozīmē, kā

rekolekciju pamatā ir Dieva Vārda lasīšana un padziļināta apcere, kas palīdz mums piedzīvot meditācijas un kontemplācijas pieredzi.

Ļoti svarīga ir arī garīgās vadības iespēja rekolkeciju laikā, kā arī iespēja piedalīties klostera kopienas Stundu liturģijā un Euharistijas svinēšanā," māsa stāstīja.

Viņa arī piebilda, ka pastāv iespēja pie māsām pavadīt vairākas dienas klusumā - izdzīvot individuālas rekolekcijas, bet ir nepieciešama vismaz divu nedēļu agrāka pieteikšanās, jo klostera māja, īpaši Adventa un Gavēņa laikā, ir diezgan piepildīta.

Klosteris atrodas Ķīpsalā, Enkura ielā 9.

Vairāk informācijas

 
Foto: flickr.com/alicepopkorn

Miers mazā ciematiņā Ventspils novadā

Biedrības «Elijas nams» mājas lapā rakstīts, ka biedrība tās atbalstītājiem pašreiz piedāvā dažādas trīs, piecu un septiņu dienu programmas meditācijas namā.

Programmas paredzēta cilvēkiem gan cilvēkiem bez priekšzināšanām vai ar nepilnīgām zināšanām un meditācijas pieredzes, kas vēlētos iepazīties ar meditācijas principiem un iemācīties meditēt, gan arī cilvēkiem ar meditācijas pieredzi.

Meditācijas nams paredzēts 12─14 personām. Tas katram programmas dalībniekam garantē īpašu personiskumu, diskrētumu un kvalitāti.

Programmu ietvaros notiek lekcijas, praktiskas meditācijas nodarbības, individuālas sarunas ar kontemplācijas skolotāju un tiek piedāvāta iespēja piedalīties dievkalpojumā.

Šīs programmas vada Dr. Juris Rubenis.

Programmu norises laikā tās dalībniekiem jāievēro klusums. Programmas dod iespēju, mērķtiecīgi garīgi darbojoties, pavadīt patiesa klusuma un miera pilnas dienas, kas palīdz iegūt lielāku iekšēju mieru, garīgu līdzsvaru un dziļāku savas dzīves notikumu izpratni. Šo mērķi palīdz sasniegt Meditācijas nama novietojums meža vidū, kur dzirdamas tikai dabiskas izcelsmes skaņas, kā arī veselīgs ekoloģisks veģetārs ēdiens.

Pasākumus biedrība galvenokārt organizē Meditācijas namā Ventspils novada, Lūžņas ciema «Krūmkalnos». Meditāciju nams atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā «Ovīši», Lībiešu krastā skaistā klusā viensētā meža ielokā, 1,7 km attālumā no Baltijas jūras.

Vairāk informācijas

 
Foto: Publicitātes foto

Laulāto pāru dialoga un un attiecību atjaunošanai

Laulāto Tikšanās apvienības animatori Jozis un Sondra Jakšti TVNET pastāstīja, ka Laulāto Tikšanās apvienība ir Baznīcas kustība, kura par savas darbības galveno mērķi izvirza laulāto saišu stiprināšanu gan savstarpēji, gan ar Dievu.

"Reizēm mums ieinteresēti uzdod jautājumu, kāpēc tāds nosaukums - Laulāto Tikšanās? Mēs taču kā vīrs un sieva esam kopā viens ar otru vienmēr. Kāpēc mums vajag vēl kādu īpašu tikšanos? Jā, tā ir, tomēr darbs, sadzīves steiga, televīzija un daudz kas cits paņem tik daudz laika un spēka, ka būt kopā, lai vienkārši parunātos, neiznāk.

Tāpēc bieži ir tā, ka mēs dzīvojam kopā savu praktisko dzīvi, bet garīgi esam viens otram tikpat sveši kā līdzbraucēji vienā tramvaja vagonā.

Un atsvešināmies arvien vairāk. Un tas pamazām rada plaisu laulāto starpā, no kā visvairāk cieš bērni.

Tāpēc Laulāto Tikšanās apvienība veido nedēļas nogales laulātajiem pāriem, dodot iespēju vīram un sievai šo laiku pilnībā veltīt savai laulībai un savstarpējam dialogam. Laulāto Tikšanās kontekstā dialogs ir mīlestības pilna saruna vienam ar otru. Tā ir saruna laulātajiem vienam ar otru pāra ietvaros, nevis publiska dalīšanās par savas dzīves notikumiem," viņi raksturoja kustības nepieciešamību.

Animatori turpināja: «Pēc savas pieredzes varam teikt, ka šīs nedēļas nogales ir pārsteigumu un mīlestības pilnas pāriem, kas vēlas padziļināt un atklāt jaunas šķautnes savstarpējā mīlestībā. Tik skaistus mīlestības vārdus visbiežāk esam teikuši viens otram tikai saderināšanas laikā. Īpaši rūpējamies un turpmākajās lūgšanās paturam pārus, kas pārcieš krīzes situāciju un reizēm atrodas uz šķiršanās sliekšņa. Un parasti, pat par to īpaši nepiedomājot, tiek padziļināta mūsu visu mīlestība uz Dievu un atvērtība Viņa mīlestībai.»

Otra Laulāto Tikšanās apvienības darbības joma ir Saderināto un iemīlējušos vakaru organizēšana un vadīšana.

Laulība ir īpašs aicinājums, kura nopietnība jāizvērtē pirms lēmuma laulāties pieņemšanas.

Baznīcas Tiesas un arī animatoru pieredze liecina, ka joprojām ir pāri, kas laulību Baznīcā izvēlas tikai skaistās, svinīgās un sirsnīgās ceremonijas dēļ vai arī cerot, ka tādējādi viņu laulība tiks automātiski svētīta. Tomēr laulība ir viens no sakramentiem.

«Un pats svarīgākais, kas jāņem vērā – katoļu Baznīcā noslēgta laulība nav šķirama, kā mēs sakām – līdz nāve mūs šķirs. Dievs uz mums skatīsies kā uz pāri arī tad, ja pēc gadiem dzīvosim atsevišķi. Lai palīdzētu to saprast un savu lēmumu laulāties vēlreiz nopietni pārdomāt, Baznīca ir atjaunojusi saderināšanās laiku un šai laikā iesaka saderinātajiem iziet Laulāto Tikšanās apvienības organizētos Saderināto un iemīlējušos vakarus,» animatori norādīja.

Kā jau liecina nosaukums, Saderināto un iemīlējušos vakarus ir aicināti apmeklēt ne tikai saderinātie, bet arī pāri, kas vēl nav pieņēmuši lēmumu laulāties, vēl tikai draudzējas un domā par laulību. Šajos vakaros jaunieši dziļāk iepazīst sevi un savu izredzēto, pārdomā savu aicinājumu uz laulības dzīvi, uzzina Baznīcas mācību par laulību. Vakari palīdz gan vieniem, gan otriem pārdomāt savas attiecības un izvērtēt, vai lēmums par sakramentālas saites noslēgšanu ir pamatots.

Dažreiz pāri domā, ka kustības rīkotie pasākumi ir paredzēti tikai katoļiem. Nē, nepavisam. «Laulāto Tikšanās pasākumos mīļi gaidīti ir visi pāri (vīrietis un sieviete) neatkarīgi no reliģiskās piederības, arī civillaulībā un brīvā savienībā dzīvojošie pāri.»

Gan nedēļas nogales laulātajiem pāriem, gan Saderināto un iemīlējušos vakaru darbība balstās pāru savstarpējā dialogā.

«Mēs mudinām šo dialogu pielietot turpmāk, savā ikdienā. Tas nav tik vienkārši, jo ikdiena ātri vien ierauj savā steigā. Tāpēc reizi mēnesī tiekamies Mazajās grupās, kur atjaunojam reiz iegūto savstarpējo dialogu, dalāmies ar citiem pāriem par savas dzīves notikumiem, kopā lūdzamies par mums pašiem un mums mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem.»

Papildus jau nosauktajam Laulāto Tikšanās apvienībā notiek daudz citu pasākumu, ieskaitot kopēju atpūtu.

Rezumējot visu iepriekš izstāstīto, Jozis un Sondra Jakšti atgādināja Mātes Terēzes teikto, ka pasaule iet bojā mīlestības trūkuma dēļ. «Mēs no Laulāto Tikšanās apvienības liecinām pasaulei par mīlestību, lai caur mums tā ieraudzītu to mīlestību, ar kādu mūs mīl Dievs.»

Vairāk informācijas

 
Foto: PantherMedia/Scanpix

Garīgās atjaunošanās izbraucieni

Baptistu mācītājs Āgenskalna draudzē Edgars Mažis TVNET pastāstīja, ka baptistu draudžu izpratne par rekolekcijām nav vienāda.

Ir draudzes, kur šādas nedēļas nogales tiek organizētas vairākas reizes gadā, citās vienreiz vairākos gados.

Baptisti nelieto vārdu «rekolekcijas», bet tie ir garīgās atjaunošanās izbraucieni, kur parasti dodas vai nu draudzes vadības un kalpošanu cilvēki vai arī ikviens interesents.

Šajā nedēļas nogalēs ir iespēja pavadīt laiku vienatnē, lūdzot un lasot Bībeli, klausīties kādu garīgi stiprinošu priekšlasījumu, kā arī būt mazajās grupās.

Šie elementi nereti tiek iekļauti arī draudžu nometnēs.

Domājot par meditāciju, baptistu draudžu locekļi akcentē klusā laika nepieciešamību, kurā cilvēks var būt vienatnē Dieva priekšā, lūdzot un arī pārdomājot Dieva Vārdu - Bībeli.

Nereti draudzēs tiek organizētas lūgšanu un gavēņa dienas, kuru laikā cilvēki pulcējas kopā, lai cita starpā arī būtu klusumā un ieklausītos tajā, ko Dievs atklāj.

Tā kā katra baptistu draudze ir autonoma, tad tā pati izvēlas veidus un formas, kā attīstīt draudzes locekļu garīgo dzīvi. Latvijas ekumēniskajā vidē arī baptisti piedalās gan katoļu, gan luterāņu organizētajās rekolekcijās.

Vairāk informācijas:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu