Ušakovs situāciju valstī salīdzina ar stagnāciju PSRS laikos, valdības vadītāju - ar Brežņevu brunčos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašlaik Latvijā valda stagnācija, ko jau var salīdzināt ar stagnāciju PSRS laikos, uzskata partijas «Saskaņa» priekšsēdētājs Nils Ušakovs. «Diemžēl šī stagnācija jau izskatās kā padomju laikos, un izskatās, ka valdību vada [PSKP ģenerālsekretārs Leonīds] Brežņevs brunčos,» žurnālistiem partijas «Saskaņa» kongresa laikā sacīja Ušakovs.

Viņš pauda viedokli, ka šonedēļ pieņemtajā 2015.gada budžetā netiek ņemti vērā ekonomiskās krīzes draudi, nav iestrādāti instrumenti, kas palīdzētu uzņēmējiem vai trūcīgām personām.

Šajā situācijā labējās partijas jūtoties absolūti apmierinātas ar sevi, klāstīja Ušakovs, piebilstot, ka «Saskaņai» šādā situācijā ir daudz pienākumu gan pret partijas vēlētājiem, gan pret Latvijas iedzīvotājiem kopumā.

Atbildot uz Ušakova tēlainajiem salīdzinājumiem, ministru prezidente Laimdota Straujuma ar preses sekretāres Aivas Rozenbergas starpniecību šodien norādīja, ka esošā valdība un Straujuma personīgi augstu vērtē jebkuru konstruktīvu un faktos balstītu kritiku. «Runājot par tēliem, ikvienu no mums visu mūžu pavada pasaku tēli. Vienam tas var būt Vilks vecmāmiņas brunčos, citam - Buratīno, kam aug mazs deguntiņš, ja atceramies, kādēļ tas aug,» teikts paziņojumā medijiem.

Uzrunājot kongresa delegātus, Ušakovs arī pauda, ka šis gads bija partijai izšķirošs, tās biedriem bija jāiztur daudz pārbaudījumu un to izdevies izdarīt «ar augsti paceltu galvu». Vērtējot vēlēšanu rezultātus, «Saskaņai» nav par ko līksmot, bet var «pelnīti lepoties», jo izturēts nenormāls spiediens, teica politiķis, skaidrojot, ka vieni sauca partiju par Maskavas roku, citi - par krievu interešu nodevējiem.

Partijas līderis uzskata, ka

«Saskaņas» uzdevums ir aizstāvēt latviešus pret krievu nacionālistiem, bet krievvalodīgos - pret latviešu nacionālistiem,

«aizstāvēt krievus pret tiem, kas piedāvā repatriēt krievus, un aizstāvēt latviešus pret tiem, kas zaimo Latvijas valsts karogu 18.novembrī».

Šis gads bijis grūts, bet «Saskaņa» arī tālāk stiprināšot savu organizāciju kā partiju, kurā strādā gan latvieši, gan nelatvieši, sacīja Ušakovs. Viņš uzsvēra - neskatoties uz ārpolitisko un iekšpolitisko situāciju, partijai esot izdevies dubultot latviešu vēlētāju īpatsvaru šajās vēlēšanās, proti, Saeimas vēlēšanās katrs piektais «Saskaņas» vēlētājs esot bija latvietis.

Taujāts, vai mērķi sasniegt 51% deputātu mandātu skaitu Saeimas vēlēšanās partija uzskata par vienīgo iespēju iekļūt koalīcijā, Ušakovs sacīja, ka

«ar esošajām partijām mēs negribētu redzēt koalīciju, runājot tieši par tautas interesēm,

jo to, ko mēs diemžēl esam šobrīd spiesti pieredzēt, ir stagnācija, kas ir ceļš, no kura Latvijai būs jāiziet nākamo gadu laikā».

Savukārt, komentējot sadarbību ar abiem pārējiem Saeimas opozīcijas politiskajiem spēkiem - «No sirds Latvijai» un Latvijas Reģionu apvienību, «Saskaņas» līderis bija izvairīgs. «Jā, viņi kopā ar mums ir opozīcijā. Skatāmies, kā viņi mācās un kas no tā sanāks». Reizē viņš atzina, ka opozīcija kļuvusi daudzveidīga un tajā ienākušas spilgtas personas - Inguna Sudraba un Arturs Kaimiņš.

«Saskaņa» bijusi konsekventa savā pozīcijā, akcentēja Ušakovs. Viņš savā uzrunā pievērsās arī situācijai Ukrainā, atgādinot partijas pozīciju šajā jautājumā. Politiskā spēka līderis pauda, ka «Saskaņa» ir par demokrātisku un stabilu Ukrainu un

nevienam pat sliktākajā sapnī nevarēja ienākt prātā, «ka Ukraina un Krievija karos viens ar otru».

«Saskaņa» iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti, akcentēja politiķis.

Viņš arī kritizēja tos, kas šo situāciju esot izmantojuši iekšpolitikā. Ušakovs arī pauda pārliecību, ka sankcijas nav instruments, kas var palīdzēt atrisināt šo situāciju, tāpēc «Saskaņas» uzdevums - darīt visu, lai aizstāvētu Latvija uzņēmējus un viņu intereses un neļautu tālāk pasliktināt Latvijas un Eiropas attiecības ar Krieviju.

Tāpat Ušakovs norādīja, ka partija nosvinējusi 20 gadu jubileju, un šajā laikā bija gan krīzes, gan mēģinājumi sašķelt un iznīcināt partiju, gan arī paši politiskā spēka pārstāvji ir kļūdījušies. Nākotnē partijai jāstrādā, lai iegūtu vairākumu Saeimā, jāstiprina pirmorganizācijas un jāpalielina to skaits, maksimāli jāpaplašina sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, būtiska ir arī sadarbība ar Eiropas sociāldemokrātiem, akcentēja partijas līderis.

Kā ziņots, partijas «Saskaņa» biedri šodien pulcējas kārtējā kongresā, kurā diskutē par padarīto un pārrunā nākotnes plānus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu