Siksnis nenožēlo lēmumu izveidot radio «Pieci»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdzšinējais Latvijas radio valdes priekšsēdētājs Jānis Siksnis atzīst, ka ir vīlies par Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu neiecelt viņu jaunajā radio valdē. Siksnis uzskata, ka pēdējos trīs gados izdevies īstenot daudz ko no tā, ko solījis, stājoties amatā - attīstītas interneta un jauniešu platformas, kas radio paceļ citā līgā interneta tirgū. Arī radio «Pieci», lai cik grūti tam šobrīd neklātos, ir bijis labs lēmums, jo jau tagad tas mainījis sabiedrības attieksmi pret Latvijas radio, uzsvēra Siksnis.

Nezinot, ko piedāvājuši jaunie valdes locekļi, Siksnis norādīja, ka var vienīgi minēt, kāpēc padome viņam vairs neuzticas, taču, atskatoties uz to, kas darīts un izdarīts aizvadīto trīs gadu laikā, viņam pašam ir sajūta, ka šis lēmums nav īsti pelnīts. «Stratēģiskā līmenī neesmu sadūries ar lielu kritiku vai aizrādījumiem, vai rājieniem, kas liecinātu, ka daru kaut ko ļoti nepareizi un ka padome tā domā. Protams, ar padomi esam par daudzām lietām diskutējuši, bet tas ir bijis par lietu un par to, kā kaut ko uzlabot.

Par stratēģisko attīstību nav bijis domstarpību, protams, neņemot vērā apvienošanas sāgu pirms pusotra gada - varbūt tas tagad atsitās,»

Latvijas radio raidījumā «Aktuālais temats» sacīja Siksnis.

«Acīmredzot, padome no Latvijas radio gaida ko daudz straujāku un stipri savādāku, ko nav varējuši ar mani sarunāt,» rezumēja Siksnis.

Izvērtējot to, kāpēc konkursā zaudējis cilvēkam, kurš medijos nav strādājis, Siksnis sliecas domāt, ka vainojams «apvienošanās kašķis», kas, gribot negribot, varētu būt bijis viens no NEPLP apsvērumiem. Vienlaikus viņš uzsvēra - arī tad, kad tika diskutēts par Latvijas radio un Latvijas televīzijas apvienošanos, bija vienots skatījums, kādiem jābūt sabiedriskajiem medijiem, bet atšķīrās viedokļi, kā to panākt.

Viņš gan atzina, ka kopumā uz Latvijas radio un Latvijas televīzijas pavienošanu raugās arvien pozitīvāk un neizslēdz, ka tuvāko 3 līdz 5 gadu laikā juridiski tas arī varētu notikt, un no tā ieguvēji būs visi. Taču viņš uzsvēra, ka vienmēr pastāvēs uz to, ka vienota, spēcīga medija izveidē ir nepieciešami ieguldījumi gan no valdības, gan sabiedrības puses.

Sikšņa vietā stāsies sociologs Aldis Pauliņš, kurš līdz šim piedalījies Sabiedriski konsultatīvajā padomē, pārzina sabiedrisko mediju prioritātes un problemātiku, taču pats medijos nav strādājis. Siksnis atzīmēja, ka šoreiz, atšķirībā no iepriekšējām reizēm, sabiedrisko mediju vadības maiņa notikusi bez vairāk vai mazāk publiskām diskusijām. Likums gan tādējādi nav pārkāpts, taču šajā situācijā

nav zināms, ko konkurenti piedāvājuši tādu, kas ļāvuši viņiem konkursā uzvarēt. «Tas nedaudz mulsina,»

atzina Siksnis.

Latvijas radio vadītājs norādīja, ka konkursā piedāvājis vīziju, kas izrietēja no tā, kas padarīts iepriekšējos trīs gados un ko lielā mērā ļāva paveikt laba komanda un kolektīva uzticība. Atskatoties uz prioritātēm, veiksmīgi attīstītas interneta un jauniešu platformas, kopīgi ar Latvijas televīziju izveidota interneta platforma «lsm.lv», kas radio paceļ citā līgā interneta tirgū. Stiprināts arī Latvijas radio 4, kurā izveidota daudz bagātīgāka programma, attīstīts un nostiprinājies ziņu dienests, uzskaitīja Siksnis.

Siksnis neuzskata, ka radio «Pieci» varētu būt bijis viens no klupšanas akmeņiem viņa ceļā uz turpmāku darbu Latvijas radio valdē. «LR5, lai cik viegli tam neklātos, arī ir sākums un iespēja attīstīt sabiedrisko radio jauniešiem, kas nav noticis pēdējos 20 gadus. Protams, kaut kādā ziņā rezultāti nav tik spoži kā cerējām, tieši FM reitingu cerējām dabūt lielāku.

Bijām nedaudz sacerējušies un skatījāmies uz pasauli ar rozā acenēm.

Sākot darīt, sapratām, ka nepieciešams kaut kas savādāks vai cits piegājiens, un programma nākamajam gadam jau būs citādāka,» sacīja Siksnis.

«Pieci» izveidošanu Siksnis nenožēlo, gluži otrādi - viņš uzskata, ka tas bija liels un svētīgs darbs.

«Man galvenais panākums šķiet tas, ka uz Latvijas radio skatās citādāk. Jā, LR5 nav tik daudz klausītāju, bet par naudas izlietojumu jebkurā brīdī varu atskaitīties - izšķērdība nav bijusi. Bet uz Latvijas radio tagad skatās kā uz tādu, kas mainās, ir gatavs runāt ar visiem, un ir gatavs avantūristiskiem gājieniem, kas līdz šim pietrūka,» skaidroja radio vadītājs.

Straujāk augošā zīmola balva ir taustāmākais pietrādījums, ka visa nozare jau tagad uz Latvijas radio skatās citādāk, nopietnāk. «Nav normāla situācija, ka runā ar cilvēkiem un viņš saka: «Jums ir brīnišķīgas ziņas, diskusiju un kultūras raidījumi!»,

bet, kad izrādi ambīcijas runāt par jauniešiem vai ko vieglāku, tad sāk smīnēt,»

norādīja Siksnis.

«Attieksmes maiņa bija ļoti svarīga, un tas bija galvenais, ko izdevās panākt. Esmu pārliecināts, ka 5.kanāls attīstīsies, bet tas nenotiks tik ātri kā gaidījām.

Bijām cerējuši, ka atradām zelta formulu, kas paņems visus jauniešus, bet atsitāmies turpat kur citi,»

sacīja Siksnis, piebilstot, ka demagoģija, kas pavadījusi radio «Pieci» izveidi, varētu būt atsevišķa temata un izpētes vērta, lai noskaidrotu, kas tur ir apakšā.

Kopumā, vērtējot paveikto, Siksnis norādīja, ka beidzot ir radīts materiāls, ar kuru pēc būtības var pa īstam sākt pildīt sabiedriskā medija misiju. Nostiprinoties portālam «lsm.lv» un radio «Pieci», un saliekot to ar «klasiskajām vērtībām»- LR1, LR2, LR3 un LR4 - būtu varējuši sevi pasniegt kā sabiedrisko mediju, kas strādā visiem.

Siksnis atzina, ka licis lielas cerības uz paplašināto valdi, jo viens valdes loceklis nespēja ar visu tikt galā, tomēr uz Pauliņa pausto, ka pēctecības labad radio būtu jāatrod vieta arī līdzšinējam valdes priekšsēdētājam, Siksnis atbildēja noraidoši. «Man droši vien vajadzētu kādu laiciņu pārlaist, saprast savu vietu šobrīd vispār, bet

sajūtas nav ļoti patīkamas un uz sadarbību vērstas.

Neesmu vēl runājis ne ar NEPLP un dzirdējis tās argumentāciju, ne arī ar Pauliņu. Man ir sajūta, ka radio ir bijis brīnišķīgs posms dzīvē, kas ļāvis izbaudīt visu no apakšas līdz augšai, un drīzāk doma ir skatīties kaut ko citu, tajā skaitā aiziet no mediju jomas,» atzina radio līdzšinējais vadītājs.

Jaunajā valdē ir pietiekami pieredzējuši un profesionāli cilvēki, kas «zina drēbi», tāpēc Siksnim neesot baiļu, ka kaut kas no paveiktā varētu tikt sabojāts, tomēr viņš atzina, ka būs interesanti paskatīties, ko no iepriekš Sabiedriski konsultatīvajā padomē paustā Pauliņš būs gatavs ieviest arī dzīvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu