Dažus cm no bērnudārza poda nokrīt liela griestu lampa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Vai ir normāli, ka dažus centimetrus no bērnudārza poda nokrīt liela griestu lampa un būvnieki applūdina bērnudārza telpas? Par šiem jautājumiem mudina aizdomāties vairākās pašvaldības izglītības iestādēs notikušais. Celtnieki gan apgalvoja, ka būvdarbi veikti standartiem atbilstošā kvalitātē. Bet pašvaldībā atzina, ka celtniecība notika apgrūtinošos apstākļos.

Lielvārdes novada domes deputāts Jānis Āboliņš portālam TVNET pastāstīja, ka pašvaldība šovasar sāka bērnudārzu «Pūt vējiņi» un «Zvaniņš» siltināšanu. Pirmais atrodas Lielvārdē, bet otrs - Jumpravā.

Konkursā uzvarēja kompānija ar zemāko cenu - SIA «RRKP būve», kuras pieprasītā summa bija aptuveni 500 tūkstoši eiro.

Jau pašā sākumā izskanēja informācija, ka par šādu cenu nav iespējams veikt šos darbus.
Foto: TVNET lasītājs

Jau rudenī tika pieņemts lēmums par papildu līdzekļu piešķiršanu - aptuveni 60 tūkstoši.

«Tomēr interesantākais, ka 4.decembrī pašvaldības izpilddirektors Gvido Vītoliņš, atrodoties atvaļinājumā, noslēdza vienošanos par papildu līdzekļu piešķiršanu, kaut gan dome lēmumu par līdzekļu piešķiršanu pieņēma tikai 30.decembrī – trīs nedēļas pēc šādas vienošanās noslēgšanas,» Āboliņš norādīja.

Viņš arī pievērsa uzmanību nekvalitatīvajam būvnieku darbam. «Par darba kvalitāti liecina akti, kas būvniecības lietā nemaz neparādās.

Apstākļos, kad no griestiem krita lampas un dekoratīvā apdare, bērnudārzs turpināja savu darbu.

Arī tagad pēc būvdarbu pabeigšanas bērnudārzs «Pūt vējiņi» regulāri applūst ar lietus ūdeņiem,» viņš norādīja.

Foto: TVNET lasītājs

TVNET rīcībā esošie dokumenti liecina, ka būvnieki applūdinājuši bērnudārza «Pūt vējiņi» telpas.

Tāpat celtnieki ir piesārņojuši iestādes tualeti un izlietni ar cementa atkritumiem.

Savukārt bērnudārzā «Zvaniņš» oktobra beigās tualetē uz grīdas nokrita griestu lampa, kas tika nomainīta augustā. Labi, ka bērni tajā laikā neatradās iestādē.

Pēc ēkas siltināšanas bērnudārzs lietus laikā vairākkārt applūdis.

Turklāt bojājumi joprojām neesot novērsti.

Āboliņš arī piebilda, ka pašvaldības amatpersonas pēc šo trūkumu konstatēšanas nekā nav reaģējušas – darbi turpinājās, soda sankcijas par nekvalitatīviem darbiem netiek piemērotas un šai kompānijai nebūs problēmu veikt remontus citos bērnudārzos.

Savukārt būvnieka «RRKP būve» valdes priekšsēdētājs Aigars Kalniņš, iepazinies ar deputāta sniegto informāciju, TVNET skaidroja: noslēdzot būvniecības līgumu, abas puses apzinājās, ka ēku siltināšana tiks veikta rudens un ziemas sezonā, nepiemērotos meteoroloģiskos apstākļos.

«Šādos apstākļos strādājot, apzinājāmies, ka radīsies vizuāli defekti, kas būs jānovērš pavasarī. Jums iesniegtās fotogrāfijas grūti identificēt ar mūsu būvobjektiem, un tās neraksturo būvniecības gaitu un ekspluatācijā nodoto objektu stāvokli kopumā,» viņš pauda. Kalniņš apgalvoja, ka

būvdarbi veikti standartiem atbilstošā kvalitātē un ēkas ir pieņemtas ekspluatācijā.

Būvējot esot izmantoti ļoti kvalitatīvi materiāli.

Viņš uzskata, ka, ņemot vērā lielo darbu apjomu un kopējo kvalitāti, nav pareizi, ka paveikto saista tikai ar nelieliem defektiem. Kopumā celtnieki esot darbojušies godprātīgi.

Foto: TVNET lasītājs

Runājot par papildus piešķirtajiem līdzekļiem, būvuzņēmuma vadītājs sacīja, ka sākumā celtnieki bija veikuši vajadzīgos papilddarbus par savu naudu, neprasot vairāk līdzekļu no pašvaldības. Tikai būvuzraudzības procesā, kad noskaidrojās, ka padarīts vairāk, pašvaldība piedāvājusi samaksāt par reāli paveikto. Līgums par papildu summas piešķiršanu būtu bijis jānoslēdz agrāk, nekā tas reāli noticis.

Kalniņš apstiprināja, ka bērnudārzā «Zvaniņš» tualetē uz grīdas nokrita griestu lampa, taču atturējās par to izteikt sīkākus komentārus. Kopumā esot nomainīti vairāki simti lampu.

Būvfirmas vadītājs apgalvoja, ka melīgs ir deputāta Āboliņa apgalvojums, ka arī tagad pēc būvdarbu pabeigšanas bērnudārzs «Pūt vējiņi» regulāri applūst ar lietus ūdeņiem. «Ūdens iekļuva ēkā vien tajā reizē, kad ziemas apstākļos, salam mijoties ar lietu, tika nomainītas savietotā jumta iekšējās lietus ūdens novadsistēmas caurules un uz maiņas brīdi tika demontēts savietotā jumta segums.

Veicām šos darbus pēc pasūtītāja vairākkārtēja lūguma, 4.decembrī noslēdzot vienošanos, kaut gan uzskatījām, ka šie darbi būtu veicami atbilstošos laika apstākļos.»

Samirkušo konstrukciju kosmētisko remontu esam veikuši par saviem līdzekļiem.
Foto: TVNET lasītājs

TVNET lūdza arī Lielvārdes novada pašvaldības viedokli. Izpilddirektors Vītoliņš atsūtīja plašu situācijas izklāstu.

Pilna pašvaldības atbilde.pdf

Tajā norādīts, ka jau ar domes pagājušā gada sākuma lēmumu, ka abos bērnudārzos darbi jāpabeidz līdz 2015.gada 31.janvārim,

dome un arī iestādēs vadība uzņēmās risku realizēt būvniecības darbus abām pusēm apgrūtinošos apstākļos

(iestāde nepārtrauc darbību, kā arī būvniekam jārespektē iestādes dienas režīms) un būvdarbi būs jāveic siltināšanas darbiem nepiemērotos laika apstākļos un termiņos (rudens, ziema). Pieņemot šo lēmumu, deputāti domes sēdē pārrunāja visus iespējamos riskus, kas saistīti ar projekta realizāciju. Balsojums bija vienbalsīgs, tostarp arī deputāts Āboliņš bija par.

Pašvaldībā norādīja, ka konkursā par bērnudārzu būvdarbiem piedāvājumu iesniedza 6 pretendenti. Pretendentu piedāvājumi bija robežās no 854 384,27 līdz 1 043 293,40 eiro. «RRKP būve» piedāvājumu cena nav būtiski zemāka par pārējo pretendentu piedāvāto un ir ļoti tuvu paredzētajai iepirkumu līgumsummai.

Foto: TVNET lasītājs

Pērn 1.jūlijā Iepirkuma komisija izvērtēja iesniegto piedāvājumu atbilstību nolikumam un pieņēma lēmumu par labu «RRKP būve» – par kopējo līguma summu 854 384,27 eiro, jo kritērijs bija zemākā cena.

14.jūlijā pašvaldība noslēdza būvniecības līgumus ar «RRKP būve», bet jau septembrī Lielvārdes novada domes sēdē pieņēma lēmumu par papildu finansējumu darbiem 61 363,63 vērtībā.

Pašvaldībā skaidroja, ka šie papildu darbi sākotnēji netika plānoti, lai, piedaloties KPFI atklātajā konkursā, pašvaldība iegūstamo rezultātu nepasliktinātu un pieteikumu vērtēšanas procesā nesaņemtu zemāko vērtējumu.

Padomju laikos celto ēku rekonstrukcija vienmēr saistīta ar papildu izmaksām,

jo, atklājot konstrukcijas, tiek fiksēti defekti, kurus nevarēja paredzēt, projektējot un sākot būvniecības darbus.

30.decembrī Lielvārdes novada domes sēdē pieņēma lēmumu grozīt septembra lēmumu par papildu finansējuma piešķiršanu, pārdalot to summāri un piešķirot vēl papildus 8 629,37 eiro.

Būvniecības procesā iesaistītām pusēm reizi nedēļā notika sanāksmes (kas no būvniecības procesa nav obligātas), kurās operatīvi un racionāli tika izrunāti visi jautājumi, t.sk. par prioritāti ņemot bērnu drošību. Būvniekam un iestādes vadībai obligāti bija jāsaskaņo atsevišķas telpu grupas, kas jānodod būvniekam darbu veikšanai.

Informācija no būvinspektora un būvuzrauga liecina, ka

būvniecības gaitā nevienā objektā nav konstatētas situācijas, kad būvnieks veiktu darbus telpās, kurās atrodas bērni.

Pašvaldība klāstīja: «Fotogrāfijas norāda par defektiem, kas radušies būvniecības laikā. Būvniecības procesu uzraudzīja pašvaldības algots būvuzraugs. Par būvniecības laikā konstatētajiem defektiem tika sastādīti akti, par tiem bija informēti gan pašvaldība, gan būvuzņēmējs. Un defekti tika novērsti iespējami īsā laikā, jo abas iestādes būvdarbu laikā turpināja darbu, nepieļaujot situācijas, kas apdraud iestādes audzēkņu un darbinieku drošību.

Ar visiem būvniecības dokumentiem («būvniecības lietu») deputāts Āboliņš varēja iepazīties pašvaldībā un piedalīties iepriekš minētājās būvniecības sanāksmēs, un tad publiski sniegtu patiesāku projekta realizācijas interpretāciju.

Lai noslēgtu līguma vienošanos un attiecīgi iepirkuma procedūru Lielvārdes novada pašvaldības izpilddirektors Vītoliņš 4.decembrī tika atsaukts no atvaļinājuma.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu