LŽA: Policijas darbinieku iejaukšanās žurnālista darbā ir nepieļaujama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valde stingri nosoda Valsts policijas darbinieku rīcību, aizturot TV3 operatoru Sergeju Medvedevu, un uzskata to par nepieļaujamu vārda brīvības ierobežošanu un iejaukšanos žurnālista darbā, informēja LŽA valdē.

Notikušais vedina domāt, ka

piegružošana tika izmantota kā neveikls iegansts, lai liegtu žurnālistiem pilnvērtīgi atspoguļot piketa norisi,

norāda LŽA.

Žurnālistiem ir tiesības netraucēti darīt savu darbu, informējot sabiedrību. Piketā pie Krievijas Federācijas vēstniecības notikušais rada nopietnas bažas, vai Valsts policijas darbinieki, kuru uzdevums ir aizsargāt cilvēku tiesības likuma ietvaros brīvi paust savu viedokli un saņemt informāciju, pilnībā izprot šo tiesību nozīmību, kā arī savus pienākumus.

LŽA valde aicina Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi un iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V) nekavējoties izvērtēt konkrēto policijas darbinieku rīcību un sniegt skaidrojumu sabiedrībai.

Kā ziņots, pirmdien pie Krievijas vēstniecības Rīgā notiekošā protesta laikā policijas darbinieki aizturēja TV3 operatoru Sergeju Medvedevu. Skaidrojot savas aizturēšanas iemeslus, operators sacīja, ka policists esot nobijies, ka operators filmē viņa neizpildīto darba pienākumu, proti, faktu, ka nav savāktas izmētātās lapiņas ar uzrakstiem par Putinu. Kārtībsargi pēcāk esot visiem spēkiem centušies viņu dabūt prom no notikuma vietas, lai tur notiekošais netiktu piefiksēts. Pēc operatora komentāriem par preses brīvību viņam paziņots, ka jādodas uz iecirkni. Pēc tam operators tika atbrīvots, ir noformēts administratīvais protokols, taču Medvedevam neviens neesot paskaidrojis, pēc kādiem likuma pantiem tas darīts, un viņam neesot iedoti nekādi dokumenti.

Operatora aizturēšanu kā nepieņemamu jau nosodījusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Atbildīgais ministrs ir uzdevis izvērtēt notikušo un skaidrot to sabiedrībai.

Tikmēr Valsts policijā (VP) skaidroja, ka 1985.gadā dzimušais operators policijas iecirknī nogādāts «par iespējamu piegružošanu». VP priekšnieks Ints Ķuzis skaidroja, ka saistībā ar televīzijas operatora aizturēšanu administratīvās lietvedības kontekstā tiks vērtēts, vai kādu pārkāpumu ir veicis žurnālists vai policisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu