Pret Latgales karoga zaimotājiem mudina vērsties ar visu likuma bardzību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šokējošie attēli, kuros izmantots Latgales kā Latvijas kultūrvēsturiskā novada neoficiālais simbols – Latgales karogs –, un krievu valodā izveidots uzraksts «Latgales tautas republika» ar kartē attēlotu Latgales reģiona pievienošanu Krievijas Federācijai ir ne vien nepiedodama Latgales karoga zaimošana, bet arī klaja provokācija, pret kuru atbildīgajām iestādēm jāvēršas ar visu likuma bardzību, uzskata no Latgales ievēlētie Saeimas deputāti Aldis Adamovičs, Janīna Kursīte un Dzintars Zaķis.

«Esam sašutuši un šokēti par šādu Latgales karoga izmantošanu pretvalstiskiem mērķiem.

Latgalieši vienmēr ir bijuši gan sava reģiona, gan savas valsts patrioti,

tādēļ uzskatām par nepieļaujamu, ka simbols, kas radīts sabiedrības patriotisma, savas kultūrvēsturiskās identitātes un valstiskās piederības stiprināšanai, tiek izmantots, agresīvās provokācijās vēršoties pret Latvijas valsti ar mērķi veicināt neiecietību un šķelt sabiedrību,» uzsver partijas «Vienotība» deputāti.

Jau ziņots, ka biedrība «Latgolys Saeima» ir šokēta par to, kā prokrieviskie politiskie spēki interpretē neoficiālo Latgales karogu.

«Mēs, tāpat kā karoga autors Māris Rumaks, šo karogu uztveram kā patriotisma simbolu un piederības zīmi Latgales reģionam, kas atrodas vienotā Latvijas valstī. 1917.gada Latgaliešu kongresā cīnījās par vienotu Latvijas valsti un latviešu tautu. Un šis Rumaka veidotais neoficiālais Latgales karogs radīts nevis ar mērķi šķelt mūsu sabiedrību, bet gan ar mērķi papildināt Latvijas nacionālo kultūrvēsturisko mantojumu, uzsverot konkrētā reģiona kultūras bagātības,» pauda biedrības valdes loceklis Andris Slišāns.

Viņš uzsvēra, ka tādiem provokatoriem, kam pat nav ne mazākās saistības ar Latgali, var izteikt nosodījumu, jo «mūsu sabiedrībā nav vietas tiem, kas kurina naidu, šķeļ mūsu sabiedrību un ir nelojāli mūsu Latvijai».

Slišāns arī pauda cerību - kaut arī Latgales karoga statuss ir neoficiāls, valsts drošības dienesti parūpēsies par soda noteikšanu tiem, kuri interpretē šo simboliku nekorekti.

Drošības policija sākusi pārbaudi saistībā ar internetā izplatīto Latgales tautas republikas karogu. Tas tika izplatīts sociālajā tīklā «Facebook». Karogs tika izplatīts pie aktīvista Vladimira Lindermana viena no ierakstiem sociālajā tīklā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu