Kam ir rezerves bāze Latvijā? Jeb lielākie nekustamo īpašumu darījumi Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Re:baltica

Šajā pētījuma daļā atlasīti nekustamo īpašumu darījumi, kur pircēji bija ārzemnieki. Tie veikti pēdējos gados un ir virs 250 000 eiro. Par to viņiem ir tiesības brīvi uzturēties Latvijā un ceļot ES.

Ališera Usmanova ģimene. 3,9 miljoni eiro

Foto: Re:baltica

Lielākais nekustamā īpašuma darījums pērn Latvijā notika, kad kosmētikas firmas Dzintars prezidents Iļja Gerčikovs pārdeva villu «Vera» Jūrmalā Forbes par bagātāko Krievijas cilvēku nosauktā miljardiera Ališera Usmanova ģimenei. Villas cena bija 3,9 miljoni eiro. Usmanovs, kurš laiku dala starp Maskavu un Londonu, kur viņam pieder vairāki dārgi īpašumi un daļas futbola klubā Arsenal, vai viņa piederīgie uzturēšanas atļaujas nav pieprasījuši, ziņoja TV3 pētnieciskā programma Nekā Personīga. Usmanova sievas dēls Antons Vīners, kura vārdā pirkts īpašums Kāpu ielā, uz jautājumiem izvēlējās neatbildēt.

Mihails Zadornovs, satīriķis. 321 884 lati

Foto: Re:baltica

Pazīstamais satīriķis Mihails Zadornovs savu nekustamo īpašumu portfeli papildinājis ar dzīvokli vienā no Rīgas jūgendstila «pastkartīšu namiem», Alberta ielā. Saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem, viņš to par 458 000 eiro nopircis no SIA I.M. Centrs. Īsi pēc tam Zadornovs, kuram ir Latvijas izsniegta uzturēšanās atļauja, sadusmoja daļu parlamenta deputātu ar rakstu, kurā tie saskatīja naida kurināšanu. Viņi aicināja iekšlietu ministru izvērtēt atļaujas anulēšanu. Ministrs tam nesaskatīja pamatu.


Eduards Janakovs, bijušais Krievijas domes deputāts. Gandrīz 1,5 miljons eiro

Foto: Re:baltica

Tajā pašā ēkā 410,8 kvadrātmetrus liels dzīvoklis pieder bijušajam Krievijas Valsts domes deputātam no Putina «Vienotās Krievijas» saraksta Eduardam Janakovam. Viņš to nopircis par gandrīz pusotru miljonu eiro. Janakovam daļēji piederošais metalurģijas uzņēmums Dalpolimetal bija viens no pretendentiem uz bankrotējušā Liepājas Metalurga glābšanu, viņš tiek minēts arī kā viena no personām, kura faktiskajā kontrolē caur Kipras uzņēmumiem ir Latvijā iznākošie krievu laikraksti. Janakovam ir uzturēšanās atļauja Latvijā. «Nē, nē, nē, man tas nav interesanti. Es jums neko neatbildēšu,» bija viņa atbilde uz Re:Baltica jautājumiem.


Artjoms Kudrjavcevs un Šukrats Ibragimovs, valsts uzņēmums Transtelekom. 700 000 eiro, pieder daļa

Foto: Re:baltica

700 000 eiro vērtu dzīvokli Jūrmalā, Dzintaru prospektā, uz četriem iegādājušies un uzturēšanās atļaujas ieguvusi Krievijas valstij pastarpināti piederošā telekomunikāciju uzņēmuma Transtelekom vadība - prezidents Artjoms Kudrjavcevs (pa kreisi) un viceprezidents Šukrats Ibragimovs (pa labi). Transtelekom pilnībā pieder Krievijas dzelzceļam un ir starp pieciem vadošajiem Krievijas komunikāciju uzņēmumiem, liecina informācija firmas mājas lapā. Uz Re:Baltica jautājumiem viņi izvēlējās neatbildēt.


Rotenbergu ģimene, banku bizness

Foto: Re:baltica

Viens no pirmajiem cilvēkiem, kas saņēma uzturēšanās atļauju Latvijā «investoru programmā», bija Putinam pietuvinātais miljardieris Arkādijs Rotenbergs (pa kreisi), kurš tagad iekļauts personu sarakstā, pret kurām vērstas ASV un ES sankcijas, ziņoja Re:Baltica pētījuma partneri, TV3 pētnieciskā programma Nekā Personīga. Viņa atļauja bija spēkā no 2010. līdz 2013.gadam. Tā bija iegūta, nevis nopērkot nekustamo īpašumu, bet visnecaurredzamākajā veidā: noguldot depozītu bankā (Latvijā Rotenbergiem līdz sankciju ieviešanai piederēja SMP Bank).

Otrs brālis - Boriss Rotenbergs (pa vidu) - nopircis īpašumu Garkalnē, iegādājoties firmas daļas, kuras īpašumā tas ir. Viņam ir Somijas pilsonība, un uzturēšanās atļauju viņš nav pieprasījis. Taču, lai izvairītos no apgrūtinājumiem, pērn augustā viņš savas daļas firmā pārdevis dēlam Romānam Rotenbergam (pa labi), kurš ir Gazprombank viceprezidents un hokeja kluba SKA viceprezidents.


Nikolajs Koreņevs, Gazprombank, 275 000 eiro

Foto: Re:baltica

Populāra uzturēšanās atļauju saņēmēju rezidence ir Jūrmalā, Kāpu ielā. Dzīvokli par 275 000 eiro pērn iegādājies un uzturēšanās atļauju Latvijā ieguvis vēl viens Gazprombank vadības loceklis - padomes direktora vietnieks Nikolajs Koreņevs. Pirms tam darbojies valdības birokrātijā, kopš 2004.gada Koreņevs bijis vadošos amatos Gazprombank, un šobrīd tādus ieņem arī ar Gazprombank saistītajā Areximbank Armēnijā un Belgazprombank Baltkrievijā . Apbalvots ar prezidenta atzinību, Enerģētikas ministrijas goda rakstu.


Ganna Puškarova, vīrs Vadims Puškarovs, bija banku bizness. 349 350 eiro

Foto: Re:baltica

Viņam kaimiņos ir vairāku Ukrainas biznesmeņu ģimenes, arī Ganna Puškarova, kuras vīrs Vadims Puškarovs ilgus gadus bija ASV un ES sankcijām pakļautās bankas VTB Ukraina prezidents. Puškarova dzīvokli iegādājusies par 349 350 eiro. Puškarovs 2013.gadā no bankas aizgāja un vēlāk kandidēja Ukrainas parlamenta vēlēšanās no Sergeja Tigipko partijas Stipra Ukraina, bet netika ievēlēts. Abus saista arī citi pagātnes darījumi. Puškarovai ir uzturēšanās atļauja. Uz Re:Baltica jautājumiem neatbildēja.


Natālija Konovalova, banku bizness. 290 000 eiro

Foto: Re:baltica

Sky Garden Jūrmalā ir viens no kompleksiem, kuru sevišķi iecienījuši uzturēšanās atļauju pircēji. Tajā dzīvokli pērn iegādājusies arī Natālija Konovalova, kura vēl nesen bija ASV un ES sankcijām pakļautās Bank Moskvi (VTB bankas meita) viceprezidente, bet kopš pērnā gada novembra to pametusi un pārgājusi darbā uz mazu privātu banku. Dzīvoklis kompleksā viņai saskaņā ar Zemesgrāmatas datiem izmaksājis 290 000 eiro.


Vadims Zingmans, Aeroflot amatpersona. 390 000 eiro, pieder daļa

Foto: Re:baltica

Pusi dzīvokļa Rīgā, Teātra ielā pērn nopircis un uzturēšanās atļauju ieguvis Krievijas valstij daļēji piederošās aviokompānijas Aeroflot ģenerāldirektora vietnieks un klientu servisa direktors Vadims Zingmans, kurš par 390 000 tūkstošiem eiro to iegādājies no SIA Teātra iela 12, rāda Zemesgrāmatas dati. Krievijas valstij piederošais telekanāls RT augustā Zingmanu minēja starp personām, ar kurām Krievijas premjers un transporta ministrs apsprieduši iespējamo atbildes reakciju uz ES sankcijām aviācijā. Re:Baltica jautājumi palika bez atbildes.

ES sankcijām aviācijā


Dmitrijs Orlovs, politologs. 275 000 eiro

Foto: Re:baltica

Dzīvokli nule atjaunotā, smalkā ēkā Rīgas sirdī, Lāčplēša ielā, par 275 000 eiro pērnā gada augustā iegādājies Kremlim pietuvinātais politologs Dmitrijs Orlovs. Orlovs oficiāli ir Politisko un ekonomisko komunikāciju aģentūras direktors. Viņš ir arī Putina partijas «Vienotā Krievija» padomē, kas tiek uzskatīta par galveno platformu partijas ideoloģijas kaldināšanai. Orlovs saņēmis godarakstu par ieguldījumu Dmitrija Medvedeva prezidenta vēlēšanu kampaņā, un arī šobrīd uz brīvprātīgiem pamatiem ir Krievijas prezidenta administrācijas konsultants, apgalvots viņa uzņēmuma mājas lapā.

Vienotā Krievija

Sazvanīts Orlovs noliedza, ka viņam būtu Latvijas izsniegta uzturēšanās atļauja, taču ne to, ka ir iegādājies īpašumu. «Es vispār ne uz kādiem jautājumiem neatbildēšu,» viņš paziņoja. Uz dzīvokļa durvju zvanu neviens neatbildēja.

Viņa oficiālajā biogrāfijā Vienotās Krievijas vietnē minēts, ka 1996.-1998. gadā viņš strādājis politisko konsultantu firmā Nikkolo M. Tā pirms 11. Saeimas vēlēšanām darbojās Latvijā promaskaviskā Saskaņas centra labā, kas maksāja vienam no tā līderiem Jānim Urbanovičam pielaidi valsts noslēpumam un līdz ar to ietekmīgus amatus parlamentā. Orlovs tobrīd uzņēmumā jau nestrādāja.

Orlova spalvai pieder tēzes, ka Putina iecerētajam ES pretsvaram, Eirāzijas Savienībai nevajag aprobežoties ar bijušo PSRS, bet iekļaut arī Somiju, Ungāriju, Čehiju, Mongoliju, Vjetnamu, Bulgāriju, Kubu un Venecuēlu.


Marija Haijārda, Maksima Nogotkova sieva. 500 000 eiro

Foto: Re:baltica

Māju par pusmiljonu eiro Jūrmalā, Jēkaba ielā, no SIA Millenium Investments iegādājusies un uzturēšanās atļauju ieguvusi grupas «Svjaznoi» (viens no lielākajiem mobilo tālruņu tirgotājiem un banka Krievijā) dibinātāja Maksima Nogotkova sieva Marija Haijārda. Nogotkovs 2012.gadā tika iekļauts Forbes veidotajā pasaules miljardieru sarakstā. Tai pašā gadā viņš bija uzticības persona opozīcijas kandidātam Krievijas prezidenta vēlēšanās Mihailam Prohorovam. Nagotkovs izveidoja aktīvistu platformu Yopolis. 2014.gadā viņš zaudēja kontroli pār grupu Svjaznoi, šķiet, biznesa iemeslu dēļ. Viņa uz jautājumiem neatbildēja. Īpašumus Latvijā pērn iegādājušies vēl vairāki vadoši grupas darbinieki.


Andrejs Gubskis, medikamentu bizness. 325 000 eiro

Foto: Re:baltica

Dzīvokli Rīgā, Grēcinieku ielā par 325 000 eiro iegādājies arī Ukrainas uzņēmējs Andrejs Gubskis ar ģimeni. Gubskim pieder lielākā medikamentu izplatītājfirma Optima Farm. Viņš ir brālis bagātākajam no tā sauktajiem Jūlijas Timošenko bloka oligarhiem, Bogdanam Gubskim. Gubska uzņēmums Ukrainā izpelnījās negatīvu vērtējumu, kad putnu gripas panikas karstumā atklājās, ka tas vienīgais ieguvis importa licenci Tamiflu medikamentam un to tirgo par 600 Ukrainas grivnām, kamēr iepērk par 250. Gubsku ģimenei piešķirtas uzturēšanās atļaujas.


Vladimirs Šemjakins, bijušais politiķis. 1,7 miljoni eiro

Foto: Re:baltica

Grezno īpašumu Jūrmalā, Bulduru prospektā, vēl 2011.gadā no bankrotējušā Parex bankas īpašnieka Valērija Kargina dēla Maksima iegādājās Vladimirs Šemjakins - bijušais Putina partijas «Vienotā Krievija» Krievijas domes deputāts. Šemjakins vēl nesen ieņēma vadošu amatu Gazprom mediju holdingā. Portāls Delfi.lv vēstīja, ka 1,2 miljonus latu vērtais darījums togad bijis piektais lielākais Latvijas nekustamā īpašuma tirgū.

Šemjakinu ģimenes kontrolē nonāca arī cits Parex bankas kādreizējo īpašnieku ģimeņu projekts - Transporta un sakaru institūts (TSI).

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem, TSI kontrolē akciju sabiedrība Potok, bet TSI padomē ir Šemjakina sieva Svetlana un viens no bērniem Ņikita. Savukārt Potok Šemjakina ir valdes priekšsēdētāja, bet dēls - padomē. Tā kā abām personām ir Latvijas personas kodi, ir pamats domāt, ka abiem ir uzturēšanās atļaujas. Vai tāda ir arī Vladimiram Šemjakinam, Re:Baltica nav zināms. Ģimene iespēju atbildēt uz Re:Baltica jautājumiem neizmantoja.

Šemjakins vēl līdz decembrim bija ietekmīga persona Gazprom Media Holding - lielākajā Krievijas mediju holdingā, kur viņš bija gan ģenerāldirektora vietnieks, gan arī vadīja vienu no uzņēmumiem, Gazprom Media (ietekmīgs reklāmu pārdevējs Krievijas TV tirgū).

Krievijas izdevums «Vedomosti» vēsta, ka kopš decembra Šemjakins ir viens no vadošajiem cilvēkiem Vi, kurā apvienota lielāko TV holdingu reklāmas pārdošana. Preses dienests uz jautājumiem neatbildēja.

Vedomosti.ru


Aleksandrs Rudiks, bijušais Irkutskas vicegubernators. 290 000 eiro

Foto: Re:baltica

Dzīvokli Rīgā, Kungu ielā, iegādājies arī bijušais Irkutskas vicegubernators, tagad profesionāls investors (grupa Region, tagad Nova Capital) Aleksandrs Rudiks, kuram ir intereses Krievijas mežu nozarē. «Tiešām pērn Rīgā nopirku dzīvokli, tas nav noslēpums, bet nav saistīts ne ar kādiem notikumiem Krievijā vai Ukrainā. Tas ir sens sapnis. Pilsēta ļoti interesanta, esmu vairākkārt bijis. Vienkārši sagribējās tur mazu ligzdiņu - tieši Rīgā, ne Jūrmalā,» viņš paskaidroja. «Turklāt Latvijā ir laba nodokļu sistēma korporatīvam biznesam, padomāšu, vai nepārcelt uz turieni daļu uzņēmuma operāciju. Pastāvīgi dzīvot Latvijā nedomāju, tas drīzāk ir vasaras mājas variants. TUA gan pieprasīšu, tas ir noderīgi brīvai ceļošanai Eiropā.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu