Iedzīvotāju vairākums: valsts prezidents jāievēl atklāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Absolūtais vairākums jeb 86% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā uzskata, ka Valsts prezidents Saeimai būtu jāievēl atklātā balsojumā, liecina pētījumu kompānijas TNS sadarbībā ar raidījumu «900 sekundes» februārī veiktais pētījums.

No minētajiem cilvēkiem 59% uzskata, ka prezidents noteikti būtu jāievēl atklātā balsojumā, bet 27% norāda, ka drīzāk būtu.

Tikai desmitā daļa jeb 9% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā domā, ka prezidentu Saeimai nevajadzētu ievēlēt atklātā balsojumā. No viņiem 6% norādījuši, ka drīzāk nevajadzētu, bet 3%, ka noteikti nevajadzētu.

5% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

Aptauja veikta laikā no 17. līdz 19. februārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 950 Latvijas iedzīvotājus ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Kā ziņots, Saeima 12.februārī noraidīja nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātos grozījumus Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā. Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Savukārt nacionālā apvienība rosināja veikt likuma izmaiņas, nosakot, ka balsojumam jābūt atklātam. VL-TB/LNNK šīs izmaiņas rosināja, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos Saeimai un nodrošinātu prezidenta ievēlēšanas procesa caurskatāmību.

Šis likumprojekts izraisīja domstarpības starp valdošajām partijām, jo koalīcijas līgumā noteikts, ka par Satversmes grozījumiem partneriem jābūt vienotam viedoklim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu