Jaunās atlaižu kartes īpašnieki lielu labumu no tās nejūt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Amatpersonas bieži un daudz runā par valsts atbalstu ģimenēm, it īpaši tām, kurās aug daudz bērnu. Bet kāds ir valsts reālais atbalsts? Vai tāds vispār eksistē? Portāls TVNET lūdza par šo jautājumu izteikties trīs daudzbērnu ģimenes. Kopumā secinājām, ka daudzbērnu ģimenes karte piedāvā dažādas atlaides, taču tās ir visai niecīgas un būtiski neatvieglo ģimenes budžetu.

Ērts veids, kā apliecināt statusu

Kaspars, kura ģimenē aug trīs bērni, TVNET sacīja: «Izvērtējot «3+ Ģimenes kartes» piedāvātās priekšrocības, jāsaka, ka visvairāk priecē tas, ka atlaižu karti ērti var izmantot, lai apliecinātu daudzbērnu ģimenes statusu, piemēram, apmeklējot Dabas muzeju.

Ir neērti brīvdienās nēsāt līdzi pasi, lai pierādītu, ka visi trīs zeperi ir no vienas ģimenes.

Izpētot piedāvātās ģimenes kartes atlaides, jāatzīst, ka mūsu ģimenei visvairāk noderēs atlaides kultūras pasākumu apmeklējumiem un atlaides grāmatnīcās. Visvairāk priecē 20% atlaide Latvijas Leļļu teātrī, kas ir mums aktuāli.

Kopumā atlaižu ideja nav slikta, bet jācer, ka atlaižu kartes piedāvājums ar katru gadu kļūs plašāks,

un «3+ Ģimenes kartes» pēc pāris gadiem būs labs palīgs daudzbērnu ģimenes budžeta plānošanā.»

Foto: Evija Trifanova/LETA

Kāds ir valsts kopējais atbalsts daudzbērnu ģimenēm?

Kopumā izvērtējot valsts atbalstu daudzbērnu ģimenēm, Kaspars, kurš dzīvo pārdesmit minūšu attālumā no Rīgas, bet strādā galvaspilsētā, nesūdzas.

«Vienmēr atbalsts varētu būt lielāks, taču jau tagad priecē nodokļu atvieglojumi, šogad palielinātais ģimenes valsts pabalsts, lētāka elektroenerģija pirmajām 300 kWh.

Naudas izteiksmē nodokļu atvieglojumi gadā laikā ir aptuveni 1300-1400 eiro,

ģimenes valsts pabalsts par trim bērniem gadā sanāk 820 eiro. Ietaupījums uz automašīnas ceļu nodokļa atlaidi gadā sanāk 25 eiro. Spriežot pēc pirmā šā gada elektroenerģijas rēķina, pateicoties atbalstam, mums ietaupījums gadā būs ap 100-120 eiro.

Vispateicīgākie mēs būtu, ja varētu saņemt kaut nelielus atvieglojumus bērnu interešu izglītībai, jo pulciņi un sporta nodarbības veido nozīmīgu ģimenes budžeta izdevumu daļu.»

Laukos ar bērniem ir ļoti grūti

Savukārt četru bērnu māmiņa Vita, kuras ģimene dzīvo mazā lauku pagastā, TVNET sacīja, ka valsts atbalsts daudzbērnu ģimenēm ir ļoti niecīgs. «Pat nezinu, ko lai jums saku, ja vaicājat par reālu atbalstu manai ģimenei. Reāli tādu nesaskatu. Mums ir laba vietējā pašvaldība, kas daudz palīdz ar skolai vajadzīgo lietu un malkas sagādi, bet valsts mums nekā nepalīdz.

Mūsu pagastā daudzbērnu ģimenes karte nekur nedarbojas. Abos pārtikas veikalos man jāmaksā pilna preču cena

tāpat, kā tas ir jādara bezbērnu cilvēkiem vai ģimenēm, kurās aug viens bērns. Tādā ziņā mums atšķirību nav. Savukārt, aizbraucot uz rajona centru, parasti izmantojam «Maxima» un «Rimi» kartes, kas dod dažādas atlaides.

Visnoderīgāk būtu, ja valsts palīdzētu daudzbērnu ģimenēm normāli izskolot bērnus. Tagad mazajiem bērniem daudz palīdz pašvaldība, bet, kad vecākais puika pabeigs vietējo pamatskolu, viņam būs jātiek galā pašam, jo mēs palīdzēt nevarēsim.

Droši vien dēlam pēc devītās klases beigšanas būs jāsāk strādāt, jo nevarēsim atļauties viņu sūtīt vidusskolā.

Būtu labi, ja valsts maksātu daudzbērnu ģimeņu skolēniem kādas stipendijas, lai viņi var normāli izmācīties. Dzīvojot mājās, izmaksas ir daudz mazākas, nekā braucot uz pilsētu uz vidusskolu. Ja valsts puikam maksātu vismaz 50 eiro mēnesī, mēs kaut kā viņu varētu izskolot.»

Bet tukumniece Inga, kuras ģimenē aug pieci bērni, TVNET sacīja, ka viņiem ir daudzbērnu ģimenes karte.

Reāli vīram ir sajūta, ka tā karte vienkārši pa maku mētājas, jo Tukumā īsti nav kur to izmantot.

«Ar daudzbērnu ģimenes karti var lētāk iegādāties degvielu, bet izdevīgāk to darīt ar pašu «Statoil» karti. Var lētāk iepirkties grāmatnīcā «Zvaigzne ABC», bet izdevīgāk to darīt ar pašu «Zvaigzne ABC» karti.

Reāla atlaide ir, teiksim, izmantojot Latvijas Leļļu teātra piedāvājumu, kas ļoti priecē.

Rīgā ir ļoti daudz iespēju daudzbērnu ģimenes kartes izmantošanai, tiesa -

piedāvātās atlaides ir visai simboliskas, uzņēmēji varētu būt atsaucīgāki pret karšu īpašniekiem.

Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošajiem datiem, pagājušā gada 1.septembrī Latvijā bija aptuveni 33 024 daudzbērnu ģimenes, vēstī «Leta». No tām 23 002 ģimenes bija ar trim bērniem, 5974 ģimenes ar četriem bērniem, 1685 ģimenes ar pieciem bērniem un 2363 ģimenes ar sešiem un vairāk bērnu.

Kāda ir Tava pieredze ar valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem?

Raksti komentāros vai uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu