VBTAI noliedz tiesībsarga pārmetumus; gada laikā konstatēti daži pārkāpumi bērnunamos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) nepiekrīt tiesībsarga Jura Jansona pārmetumiem, ka netiek pievērsta uzmanība problēmai, ka daudzi bērnunama bērni tiek sūtīti uz internātskolām simtiem kilometru tālu nevis tuvākajā novada skolā.

VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vadītāja Inga Millere teica, ka pārbaudes bērnunamos tiekot veiktas regulāri. Pirms diviem trim gadiem atklāts šāds gadījums bērnu aprūpes iestādē Elejā, un bērni pārcelti uz tuvāko internātskolu novadā.

«Katra situācija ir jāvērtē individuāli, bet jāatzīst, ka speciālās skolas atrodas attālos reģionos, visvairāk Latgalē. Nepiekrītu, ka mēs tam nepievēršam uzmanību,» sacīja Millere.

Viņa norādīja, ka internātskolas ir ar atšķirīgām programmām. Piemēram, Latvijā ir tikai trīs skolas bērniem ar dzirdes traucējumiem, bet tikai viena - ar redzes invaliditāti.

Pēdējā gada laikā VBTAI konstatējusi divus gadījumus, kad bērnunama vadība neveicina, ka skolēni neatgriežas sestdienās un svētdienās bērnunamā, kas ir to mājas, bet paliek internātskolā.

Jau ziņots, ka Tiesībsarga birojs veicis pētījumu par bērnu ārpusģimenes aprūpi, izpētot, cik ilgi bērni tajos uzturas, vai un kādēļ tiek ievietoti psihoneiroloģiskajās klīnikās, kā tiek nodrošināta bērnu izglītība un kāda ir bērna saskarsme ar ģimeni.

Tostarp secināts, ka par bērnu uzturēšanu ārpusģimenes aprūpē tiekot samaksāts trīskārtīgi - finansējuma nāk no pašvaldības, Veselības un Izglītības un zinātnes ministrijām. Vidēji tam tiek atvēlēti 2000 eiro mēnesī. Par lielu problēmu uzskata bērnunamu vadītāju lēmumu sūtīt bērnu uz internātskolu simtiem kilometru attālumā. Liels skaits bērnunamu audzēkņu, salīdzinot ar ģimenēs dzīvojošiem bērniem, nonāk psihoneiroloģiskā klīnikā.

«Atsevišķos gadījumos bērnunama vadītāji aizsūta bērnus uz internātskolu vairākus simtus kilometru attālumā, piemēram, 304 kilometrus tālu. Ja gadījumā vecāks sasparojas un grib satikt bērnu, vienas dienas viņš pat nevar aizbraukt. Ir tik daudz šķēršļu, kas motivē nerisināt problēmu,» ceturtdien stāstīja biroja pārstāve Ruta Siliņa. Par problēmu tiek uzskatīta bērnunamu vadītāju izvēle bērnu sūtīt tik tālu.

Tiesībsargs Juris Jansons pauda uzskatu, ka ir dažādas uzraugošās institūcijas, kurām vajadzētu pārbaudīt, vai tiek izdarīt viss bērnu interesēs, bet redzams, ka sistēma ir neefektīva. Savu darbu neesot izdarījusi arī Valsts bērna tiesību aizsardzības inspekcija.

Pētījuma dati liecina, ka, piemēram, no 42 bērniem bērnunamā-patversmē «Priedīte» internātskolā mācās 23 bērni, no kuriem 17 internātskolā dzīvo; Naujenes bērnu namā no 35 skolas vecuma bērniem 14 mācās un dzīvo internātskolā, «Dzeguzītē» no 34 skolas vecuma bērniem 15 mācās un dzīvo internātskolā; bāreņu namā «Līkumi» mīt 54 skolas vecuma bērni, no kuriem 44 pārcelti uz internātskolu un visi tur arī nakšņo; Irlavas bērnunamā «Tukums» reģistrēti 42 skolas vecuma bērni, no kuriem 17 mācās und zīvo internātskolā.

Datus par finansējumu tiesībsargs nosauca par šokējošiem. Viena bērna uzturēšanai ārpusģimenes aprūpes iestādē pašvaldības vidēji mēnesī novirza 600 eiro. Internātskolas savukārt uztur Izglītības un zinātnes ministrija, kas par bērnu maksā 300 eiro. Ja bērns nonāk klīnikā, par viņu maksā Veselības ministrija - vidēji 36 eiro dienā. Tādējādi par bērnu uzturēšanu tiekot samaksāts trīskārtīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu