Ķīlis: Latvijas politikā lēmumu pieņemšana notiek, tirgojoties un izmantojot visaugstākos politiskos kanālus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas politikā dažādu lietu apturēšanai tiek izmantoti visaugstākie politiskie kanāli, kā arī tirgošanās, pārliecināts bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Intervijā žurnālam «Klubs» Ķīlis uzsvēra, ka valsts politiskajos darījumos pastāv tirgošanās jeb «dīlošana», kurā vienas lietas tiek mēģināts ietirgot pret citām.

Ķīlis stāstīja, ka, piemēram, lai iegūtu labāku attieksmi kādā Izglītības un zinātnes ministriju interesējošā jautājumā, ministrijai savā pieprasījumā valsts budžetā bija jāietver konkrēta summa noteiktam zinātnes projektam, par kuru «Vienotības» valdei lūgušas šo pētījumu pārstāvošas personas.

Tāpat Ķīlis atklāja, ka teju pirms trim gadiem bijušajam Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) bija nepieciešams Zaļo un zemnieku savienības balsojums par fiskālās atbildības likumu, kas nodrošinātu tālāku virzību uz eiro, par ko Ventspilij esot nodrošināti dažādi atvieglojumi. Ķīlis stāsta, ka reiz bijušais Ministru prezidents sēdes starplaikā esot zvanījis un lūdzis, lai tiktu atlikts maksājums, ko Ventspils domei vajadzējis maksāt par profesionālās izglītības iestādēm.

Bijušais ministrs uzskata, ka Dombrovskim politiskajā arēnā izdevies noturēties, pateicoties «spēlei uz latviešu sentimenta».

Vērtējot savu darbu ministra amatā, Ķīlim šķiet, ka viņš nav saņēmis pietiekamu politisko atbalstu. Viņš atgādināja Augstākās izglītības padomes pārvēlēšanu, kur, neskatoties uz Ķīļa aicinājumiem tajā neievēlēt tos pašus cilvēkus, politiskie spēki tomēr atbalstīja tolaik esošo padomes sastāvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu