Eksperts: Ņemcova slepkavība nepārprotami raksturo mūsdienu Krieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Pašlaik ir ļoti daudz versiju un par maz informācijas, lai varētu spriest par Borisa Ņemcova slepkavības veicēju vai pasūtītāju, kā arī tās iemesliem, tomēr notikušais nepārprotami liecina par skumjo situāciju un naida pilno atmosfēru Krievijā, sacīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izpilddirektors Andis Kudors.

Viņš uzsvēra, ka, pirmkārt, ir cilvēcīgā ziņā skumji «noraudzīties uz to, kas pašlaik notiek Krievijā». Šāda naidīguma atmosfēra Krievijā izteikti valdot kopš Austrumu partnerības samita Viļņā 2013.gada novembrī. «Nav brīnums, ka tādā atmosfērā var tikt nogalināti tāda ranga politiķi,» sacīja Kudors.

Viņš uzsvēra, ka Ņemcovs arī bijis neoficiāls Krievijas prezidenta amata kandidāts. «Divi prezidenta amata kandidāti - viens Kremlī, otrs noslepkavots pie Kremļa,» situāciju raksturoja Kudors.

Viņš uzsvēra, ka šo slepkavību pašlaik nevar nepārprotami saistīt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tomēr esot zīmīgi, ka slepkavība notikusi blakus Kremlim. Tas varētu norādīt uz slepkavas pārdrošību vai pat Krievijas specdienestu iesaisti. «Es ļoti ceru, ka mēs vispār kādreiz uzzināsim, kurš to izdarīja. Bieži paši slepkavības izpildītāji tiek nogalināti,» skaidroja APPC pārstāvis.

«Tas ļoti saasinās attiecības starp Krieviju un rietumiem. Jāskatās, kam tas bija izdevīgi. Slepkavība var būt saistīta ar Putinu, tikpat labi var būt nesaistīta - ir pāragri spriest,» norādīja Kudors, uzsverot, ka esošā situācija tomēr nepārprotami raksturo «mūsdienu Krieviju».

«Pat, ja izrādītos, ka Krievijas vara šeit nav iesaistīta, notikušais ir rādītājs, kas ir mūsdienu Krievija,» sacīja APPC izpilddirektors. «Tā nav pirmā skaļā slepkavība Krievijā. Skumji iedomāties, kas būs tālāk,» pauda Kudors.

Tāpat Kudors minēja arī vēl vienu slepkavības iemesla versiju - Ņemcovs gatavoja ziņojumu par Krievijas karavīru darbību Ukrainā.

Kā ziņots, piektdienas vakarā Maskavas centrā noslepkavots opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs, ziņo Krievijas mediji.

«Viņš gāja pa Lielo Akmens tiltu ar meiteni, kad no garāmbraucošas automašīnas izlēca neiznāmi cilvēki, četras reizes izšāva un aizbēga,» pavēstīja avots tiesībsargājošās iestādēs. Kā paziņoja Iekšlietu ministrija, Ņemcovs nogalināts ar četriem šāvieniem mugurā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu