Vai Ņemcovu noslepkavoja, lai izpatiktu Putinam?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdienas vakarā uz ielas Maskavas centrā tika nošauts Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs. Kas ir ieguvēji no šīs slepkavības? Nevar izslēgt varbūtību, ka slepkavību īstenojuši sabiedrības indivīdi, lai tikai izpatiktu Putinam.

Austrumeiropas politikas pētniecības centra pētnieks Māris Cepurītis šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka juties pārsteigts, uzzinot par Ņemcova slepkavību, lai gan ilgus gadus pavadījis, vērojot Krievijā notiekošos procesus.

Pēdējos gados nav novērota tik asa vēršanās pret Krievijas politiskās vides pārstāvjiem.

Izdzirdot par slepkavību, pārņēmušas sajūtas, ka Krievija zaudējusi spēcīgu politiķi un zināmu cerību uz daudz ātrāku demokratizāciju.

Zināmā mērā Ņemcovs iemiesoja cīņu pret arvien pieaugošo autoritārismu Krievijā.

Jautāts, kas ir ieguvēji no šīs slepkavības, Cepurītis norādīja - lai runātu par ieguvējiem, jāpieļaj iespējamība, ka kāds slepkavību izplānojis. Brīvdienās izskanējušās versijas un parādījušies videoieraksti liecina, ka kāds to ir plānojis.

Pagaidām esot par agru teikt, kas to ir plānojis un īstenojis.

Pētniekam prātā iespiedies viena vakardienas piemiņas gājiena dalībnieka plakāts, uz kura bija rakstīts, ka propaganda nogalina. Tas ļoti labi parādot kopējo situāciju - tas ir rezultāts opozīcijas demonizācijai un tam, ka pēdējos gados Krievijā ļoti aktīvi piekopts dalījums savējos - tajos, kas atbalsta Putinu, - un citos, ko uzskata par rietumvalstu aģentiem, kuru primārais mērķis esot sagraut Krieviju.

Spēcīgais dalījums atstājis iespaidu sabiedrībā.

Nevar izslēgt varbūtību, ka slepkavību īstenojuši sabiedrības indivīdi, lai tikai izpatiktu Putinam.

Iespējams, tie bija Jaunkrievijas atbalstītāji vai tie, kas vienkārši tic Krievijas idejai. Pavisam noteikti notiekošajā ir samanāms ideoloģisks konteksts.

TVNET jau ziņoja, ka Ņemcovs tika nošauts piektdienas vakarā uz ielas Maskavas centrā, kad bija kopā ar savu draudzeni, 23 gadus veco Ukrainas modeli Annu Duricku, kas nav ievainota.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja apsver vairākas versijas, kādēļ Ņemcovs ir ticis nogalināts: politiskā provokācija, islāma ekstrēmisms, Ukrainas iekšējie notikumi, kā arī komercdarbība, aģentūrai «Interfax» paziņoja komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Ņemcovs tika noslepkavots dažas stundas pēc radio intervijas, kurā viņš nosodīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina «trako, agresīvo un nāvējošo kara politiku pret Ukrainu». Ņemcovs strādāja pie ziņojuma, kurā, viņaprāt, bija pierādījumi par Krievijas karavīru cīnīšanos Ukrainā separātistu pusē, ko Krievija ir oficiāli noliegusi.

Krievijas opozicionārs Iļja Jašins paziņoja, ka šā ziņojuma nonākšana atklātībā ir maz ticama, jo izmeklētāji, kas pēc Ņemcova slepkavības pārmeklēja viņa dzīvokli, paņēma līdzi viņa klēpjdatoru.

Maskavas pilsētas pašvaldības kontrolētais telekanāls «TV Centr» ir publicējis novērošanas kameras ierakstu ar sliktu izšķirtspēju, kurā Ņemcovs un sieviete parādīti, kopā ejot pa tiltu neilgi pirms slepkavības. Telekanāls šajā ierakstā atzīmēja divus cilvēkus, kas esot Ņemcovs un Duricka. Slepkavības skatu aizsedza sniega arkls, kas lēni brauca aiz viņiem. Pēc tam «TV Centr» šajā ierakstā atzīmēja slepkavībā aizdomās turēto vīrieti, kas ielēca garāmbraucošā vieglajā automobilī. Šī videoieraksta autentiskums vēl nav apstiprināts no neatkarīgiem avotiem.

Izmeklētāji svētdien paziņoja, ka nopratinājuši Duricku, kas slepkavības brīdī bija kopā ar Ņemcovu, bet uzbrukumā nav cietusi. Ar Krievijas drošības dienestiem saistītais telekanāls «LifeNews» vēstīja, ka Duricka paziņojusi izmeklētājiem to, ka viņa bijusi šokā un nespējot atcerēties slepkavas izskatu un viņa automašīnu.

Krievijas Iekšlietu ministrija ir izsludinājusi trīs miljonu rubļu (43 353 eiro) atlīdzību par informāciju saistībā ar Ņemcova slepkavību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu