Krievijas ieroči netraucēti darbojas Latvijā. Kāpēc Dimants guļ?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET

Krievijas propagandas kanāli, kas ar Lattelecom gādību pieejami tūkstošiem skatītāju, vairs nav tikai TV kanāli, tie patiesībā ieroči - tik tieši varam izteikties par svētdienas vakarā piedzīvotajiem smadzeņu skalošanas mēģinājumiem par nošauto Krievijas opozīcijas līderi Borisu Ņemcovu. Arī Saeimas atbildīgās komisijas vadītāja piekrīt, ka situācija ar Krievijas TV kanālu izplatību Latvijā nav normāla. Bet... no tā nekas nemainās... Tas liek uzdot jautājumu, vai Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ar Aināru Dimantu priekšgalā vispār ir vajadzīga, ja jau gadiem nespēj sakārtot šo jomu?

Vai ir normāli, ka visiem Lattelecom virszemes TV ekonomiskās pakas klientiem ir vairāki Krievijas TV kanāli, kas svētdienas vakarā sniedz tendenciozas versijas par Ņemcova slepkavību, salīdzinot ar rietumvalstu kanāliem?

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne sarunā ar TVNET atbild, ka esošā situācija ar Krievijas TV kanālu izplatību Latvijā nav normāla.

Vienlaikus viņa norāda, ka, izņemot no Lattelecom pamata piedāvājuma Krievijas propagandas kanālus, skatītāji var atteikties arī no Latvijas sabiedriskajiem un komerciālajiem medijiem, jo daļa varētu meklēt iespējas turpināt savu iemīļoto kanālu skatīšanos - viņi varētu izvēlēties nelegālos kabeļoperatorus vai arī satelītu.

Deputāte pauž uzskatu, ka paralēli Krievijas kanālu ierobežošanai būtu jāstiprina mūsu mediji un jāpalielina to piedāvājuma īpatsvars.

Mūsu medijiem ir jādod pretspars Krievijas TV melīgajām un nepatiesajām ziņām.

Plānots, ka jau drīzumā Krievijas propagandas kanāliem Latvijā nevajadzētu būt tik ļoti pieejamiem. Viņa gan nesniedz tiešu atbildi, vai tos varētu izņemt no pamata paketes.

Tāpat varētu iekļaut iespēju Lattelecom klientiem atteikties no Krievijas medijiem. Par šo tēmu runāts jau diezgan ilgi. Saeimā arī saņemtas iedzīvotāju vēstules, kurās pausta vēlme atteikties no Krievijas kanāliem.

Vēlas grozīt likumu

Par šīm lietām spriests, domājot par likuma grozījumiem šajā nozarē. Laizāne gan nevarēja pateikt, kad likuma grozījumi varētu stāties spēkā, iespējams, šajā pavasarī. Šonedēļ par šiem jautājumiem iecerēta Saeimas komisijas un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) tikšanās.

Laizāne norāda, ka Krievijas propagandas kanālu vietā cilvēkiem varētu piedāvāt vairāk Lietuvas, Igaunijas un citu Eiropas valstu TV kanālus.

Lūgta vērtēt NEPLP darbu šajā jomā, Laizāne norādīja, ka dažkārt padomes priekšlikumi bijuši idejiski atbalstāmi, bet tie bijuši nekvalitatīvi sagatavoti.

Saeimas komisija no NEPLP gaidītu juridiski kvalitatīvākus grozījumus.

Bet ar NEPLP vadītāju Aināru Dimantu TVNET pirmdien neizdevās sazināties.

Informācijas pasniegšanas veids nemainās

Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne TVNET sacīja, ka, stāstot par Ņemcova slepkavību, Krievijas propagandas kanāli rīkojas tāpat kā līdz šim - ar līdzīgām klišejām un liekulību. Arī Latvijā šie kanāli, neatkarīgi no apskatītās tēmas, tostarp par Ņemcova nogalināšanu, tiek skatīti tikpat daudz kā iepriekš.

Šajā situācijā Latvijas medijiem vajadzētu darboties nevis tikai kā informācijas kanāliem, bet gan veidot materiālus, kuros parādītos uzskatāmas atšķirības starp Krievijas un rietumvalstu kanāliem. Mūsu medijiem būtu jāatmasko Krievijas mediju darbs un tā atšķirības, salīdzinot ar rietumvalstu žurnālistu veikumu.

Eksperte gan uzskata, ka Krievijas propagandas kanālu aizliegšana vai ierobežošana nav maģisks instruments, kas būtiski uzlabos situāciju.

Vienlaikus viņa vērš uzmanību uz neproporcionalitāti Lattelecom pakešu veidošanā, kas savā ziņā veicinājusi, ka daļa Latvijas skatītāju ir pieraduši un tāpēc arī turpmāk izvēlas skatīties vienpusēju informāciju no Krievijas. Šajā ziņā nedrīkstētu dominēt tikai uzņēmuma biznesa intereses.

Jautāta par to, kas vainojams, ka tik daudz Latvijas iedzīvotāju skatās Krievijas kanālus, Rožukalne norāda uz netālredzīgu mediju politiku. Pirms vairākiem gadiem šādas sarunas nebija, kaut arī situācija ar Krievijas kanāliem Latvijā bija līdzīga.

Šokējoši daudz Krievijas sagrozītās informācijas

Savukārt mediju eksperte Sandra Veinberga TVNET saka, ka Latvijas mediju telpa ir šokējoši pārsātināta ar Krievijas propagandas kanālu pausto informāciju.

Turklāt Lattelecom klientiem nav iespēju atteikties no šiem Krievijas propagandas kanāliem, ko var uzskatīt par cilvēktiesību pārkāpumu.

Cilvēkiem vajadzētu būt iespējām izvēlēties paketi, kurā nav Krievijas propagandas kanālu.

Situācijas nejēdzīgumā lielā mērā vainojama valsts, konkrētāk, valdība, Kultūras ministrija un NEPLP. Eksperte uzskata, ka

NEPLP nav vajadzīga, veidojums ir neskaidrs un līdz šim padome nav sevi attaisnojusi.

Patlaban problēma jau ir ļoti dziļa, atbildīgajiem to vajadzēja risināt krietni senāk. Tā vietā, lai tagad tērētu nodokļu maksātāju naudu, attīstot tikai īpašu krievu valodas kanālu Latgalē, būtu jādomā arī par tiem cilvēkiem, kuri dzīvo citviet Latvijā un skatās Lattelecom piedāvātos Krievijas propagandas kanālus.

Veinberga saprot, ka Lattelecom Krievijas propagandas kanālu pārraidīšana ir finansiāli izdevīga un ērta, bet biznesa faktoram šajā jautājumā nevajadzētu dominēt.

Latvijā vairāk jādomā par mediju kvalitātes nodrošināšanu, jo pretējā gadījumā varam nonākt situācijā, kad latviešu valodā raidošie mediji nespēj piedāvāt neko sakarīgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu