Nanonēšana «Rīgas satiksmē»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domei šis gads nav iesācies veiksmīgi. Domes apakšuzņēmums «Rīgas satiksme» pieķerts krāpniecībā vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā. Iesaistītie vainoja viens otru, bet vēlāk nolēma apklust. Savukārt domes vadība putrojas, ignorējot sabiedrības ņirgas par korupciju. Kas būs tālāk?

Rakstā visām neizdarībām vai aprēķinātām izdarībām (tas vairāk zināms pašiem vaininiekiem) pievienots priedēklis nano. Šis modernais vārdiņš terminoloģiski nozīmē mikroskopisku mērvienību. Šo priedēkli sāka izmantot Rīgas domes apakšuzņēmums «Rīgas satiksme», saucot ķīmiskos mazgājamos līdzekļus par nanotehnoloģijām, lai skanētu mūsdienīgāk.

Nanoķīmija un nanoūdens

Analītiskais TV3 raidījums «Nekā personīga» 1. februārī atklāja krāpšanas shēmu «Rīgas satiksmē» (RS). Pērn par 280 000 eiro iepirktās ķīmijas (RS to dēvē par nanoķīmiju) vietā sabiedriskā transporta mazgāšanai uzņēmums saņēma vien ūdeni. Šādu mūsdienu dārgo ūdeni var saukt arī par nanoūdeni.

Šo gadījumu pārbaudīja Rīgas domes organizēta speciālistu grupa, kas, protams, nekādus pārkāpumus neatklāja, jo visi iepirktie ķīmiskie līdzekļi bija izlietoti pērnvasar. Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo gadījumu neizmeklēs, jo tas neesot viņu kompetencē. Savukārt KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks šajā aizdomīgajā mazgāšanas līdzekļu iepirkumā korupciju vai pārkāpumus nesaskata.

RS «Nanotehnoloģiju bizness» tika sākts 2013. gadā, kad pašvaldības uzņēmums noslēdza līgumu ar celtniecības firmu «MJ Partneri» par ķīmijas piegādi.

Interesants fakts, ka celtniecības uzņēmums nekad iepriekš nebija nodarbojies ar šādām lietām. Un, iespējams, nav arī nodarbojies līdz šim. Bijušais «MJ Partneri» darbinieks, kas iepriekš šai firmā strādāja, mierināja uzņēmumu, ka visas darbības veikšot viņa radiniece Vita Baurovska, kas jau labu laiku tirgojot nanotehnoloģijas.

Baurovska medijam atzina, ka ķīmijas vietā tika sūtīts vien ūdens. Tomēr viņa pēc neilga laika Rīgas mēram lūdza piedošanu par izpļāpāšanos medijam un atsauca savu atzīšanos. Mediji viņu esot iespaidojuši.

Tomēr Baurovskas sacītais nav vienīgie pierādījumi.

Krāpšanās shēma

Kā iepriekš ziņojām, 2012.gada nogalē celtniecības firma «MJ Partneri» saņēma izdevīgu piedāvājumu - piedalīties publiski neizziņotā «Rīgas satiksmes» cenu aptaujā par nanotehnoloģiju piegādāšanu transporta mazgāšanai. Līguma summa 280 000 latu + PVN. «MJ Partneriem» pašiem nekas jādara nebūs, tikai jāparaksta grāmatvedības dokumenti. Par to viņiem paliks 3% no līguma summas, bet smalkos tīrīšanas līdzekļus sagādās, komplektēs un «Rīgas satiksmei» piegādās izdevīgā piedāvājuma izteicēji - Aleksandra Beskorovainija un Vitas Baurovskas firmas. Sākumā «Alchimia Latvija», tad «Vialeks» un HRM. Beskorovainija firmām vienai pēc otras radās problēmas ar nodokļu nomaksu, tāpēc tās mainījās.

«MJ Partneri» piekrita un pēc brīža uzvarēja sarunātajā konkursā. Pirmā nanotehnoloģijas piegāde pēc papīriem notika 2013.gada 1.martā par summu 140 000 latu. «MJ partneri» saņēma «Rīgas satiksmes» pasūtījumu, nodeva to Vitai Baurovskai, tālāk Beskorovainija firmas kaut ko piegādāja uz «Rīgas satiksmi» un «MJ Partneri» saņēma jau «Rīgas satiksmes» parakstītas pavadzīmes. Vēl pēc brīža ienāca nauda un «MJ partneri» to aizskaitīja uz Beskorovainija firmu par nanopreču piegādāšanu.

Nanoliberālis

Rīgas mērs dodas uz Krievijas politikas opozicionāra Borisa Ņemcova bērēm. Ņemcovu pagājušo piektdien noslepkavoja, mugurā iešaujot četras lodes. Galvenie iemesli šai slepkavībai joprojām nav zināmi, bet pastāv liela varbūtība, ka tajā ir iesaistīts arī Krievijas lielais vīrs - Putins.

Ušakova pārstāvētajai partijai «Saskaņa» ir noslēgts sadarbības līgums ar Putina partiju «Vienotā Krievija». Savukārt Ušakovs sevi dēvē par liberālu politiķi un sauc sevi par Ņemcova domubiedru.

Rīgas domes rokasgrāmata, nanopētījums - plaģiāts

Rīgas dome pērn pasūtīja, turklāt bez konkursa, advokātu birojam «Dzanuškāns & partneri» pētījumu par 35 tūkstošiem eiro. «Pētījums» par Rīgas teritoriālo plānošanas pārvaldību tika sagatavots divu mēnešu laikā. Šis nanopētījums sastāv no dažādiem interneta resursiem, likuma normām, tiesas spriedumiem un citiem apkopojumiem.

Ušakova kungs šo nanopētījumu pielīdzina rokasgrāmatai. Šāds gods tai piešķirts, jo pētījums esot kvalitatīvi izstrādāts un palīdzēs speciālistiem turpmākajā darbā.

Saprotot, ka «pētījums» tiek sabiedrībā izsmiets kā bezjēdzīgs, Dzanuškāns šo nanopētījumu uzdāvināja Rīgas domei, bet nauda tika ieskaitīta Rīgas domes kontā, liecina medijos publicētā informācija.

Pētījums

Nila nanoloģika

Februāra sākumā sociālajā vietnē Twitter pār Rīgas mēra Nila Ušakova galvu pārvēlās viedokļu lavīna. Ušakova loģika – lai nesabojātu savu reputāciju, viņš savam padomniekam Jānim Dzanuškānam lūdza atmaksāt 35 000 eiro par «kvalitatīvo pētījumu».

Pēc analoģijas cilvēki ieteica, piemēram: ja sabiedriskā transporta kontrole pieķer braucot bez biļetes, tad vienkārši atvainojies un brauc atpakaļ uz vietu, kur iekāpi.

Vai arī t. s. Imantas pedofils varētu atvainoties un uzreiz tikt atpestīts no grēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu