Eksperti: vēsture liecina, ka saspīlējumu Tuvajos Austrumos ir iespējams sekmīgi pārvarēt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai arī Tuvajos Austrumos pašlaik ir sarežģīta un saspringta situācija, tomēr vairāki piemēri vēsturē liecina, ka šādus apstākļus iespējams sekmīgi pārvarēt, pirmdien konferencē, kurā tika meklēti risinājumi Irākas krīzei, pauda vairāki eksperti.

ASV Pārstāvju palātas bijušais pārstāvis Pīters Hoekstra (Peter Hoekstra) uzsvēra, ka arī, piemēram, Nīderlandē pēc Otrā pasaules kara ilgāku laiku bija salīdzinoši slikts dzīves līmenis. Līdzīgi ir arī Latvijā – pēc Padomju Savienības sabrukuma valsts spējusi sasniegt būtisku evolūciju. «Arī tagad Irākā ir cilvēki, kas cīnās un izlej asinis, lai nosargātu savas vērtības,» teica Hoekstra.

Tāpat atsevišķas arābu valstis – Jordānija un Apvienotie Arābu Emirāti – izteikušas vēlmi iesaistīties konfliktu regulēšanā. «Reģionam jāuzņemas vadība un jāsaņem atbalsts no ASV un Eiropas Savienības,» norādīja Hoekstra.

Bijušais speciālais un pastāvīgais pārstāvis Irākā Mokhtars Lasmani vērsa uzmanību uz to, ka

Austrumi jāsajūt, nevis jāsaprot. «Cilvēki reģionā lielā mērā dzīvo pagātnē. Tā ir daļa no realitātes, kas jāņem vērā.

[Attiecībā uz cilvēku konsolidāciju] neesmu skeptisks, ņemot vērā to, kas notika pēc Otrā pasaules kara Eiropā. Radās jauna Eiropa, jauna paaudze, un mūsdienās nav iespējams iedomāties karu starp Franciju un Vāciju,» uzsvēra Lasmani, atzīstot, ka liela uzmanība Tuvo Austrumu konfliktu regulēšanā jāpievērš izglītības veicināšanai šajā reģionā.

Savukārt Eiropas Padomes delegācijas attiecībām ar Irāku bijušais vadītājs Struans Stīvensons notikumus Irākā salīdzināja ar revolūciju Ukrainā. Pēc Janukoviča gāšanas iejaucās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš izmantoja situāciju, lai anektētu Krimu. Līdzīgi Irākas notikumus nereti izmantojot Irāna, teica Stīvensons.

Eksperti pārrunāja arī izglītības un reliģiskā fundamentālisma lomu Irākas konflikta risinājumā, kā arī atzina, ka

nepieciešama spēcīga Eiropas Savienības iesaiste reģionā, kas varētu sniegt lielu ieguldījumu situācijas stabilizācijā.

Diskusijas dalībnieki veltīja arī kritiskus vārdus bijušajai ES augstajai pārstāvei ārlietās un drošības jautājumos Ketrīnai Eštonei, kas neesot bijusi īpaši piemērota, lai augstākajā līmenī diskutētu, piemēram, par Irānas kodolprogrammu. Diskusijas dalībnieki aicināja pievērst uzmanību plašākai sabiedrības iesaistei Tuvo Austrumu politiskajos procesos, kā arī reliģijas un valsts nošķiršanai.

Jau ziņots, ka pirmdien un otrdien Rīgā norisinās augsta līmeņa starptautiska konference, kurā pievērsta uzmanība Irākas iekšpolitiskās, ekonomiskās un sociālās krīzes un no tās izrietošo reģionālo un globālo apdraudējumu neitralizēšanai. Konference «Rīga 2015. Iestājoties par mieru un izlīgumu Irākā» norisinās Kongresu namā.

Konferences mērķis ir starptautiski aktualizēt pašreiz notiekošo Irākā. Konferencē paredzēts uzsvērt, ka notikumu attīstība Irākā ir valsts iekšējo situāciju destabilizējoša un rada nopietnus draudus starpetniskajai, starpkonfesionālajai, valsts pārvaldes un iedzīvotāju mijiedarbībai. Irākas valsts teritorijā vērojami dramatiski cilvēktiesību pārkāpumi, ko veic gan atsevišķi grupējumi, gan arī valsts pārvaldes institūti.

Kopumā konferencē piedalās vairāk nekā 200 dalībnieku. Konferenci rīko organizācija «Starptautiskais fonds «Miera vēstnieki Irākai»».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu