Deputāti neapmierināti ar LM rīcību kontekstā ar sociālās aprūpes centru slēgšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien pauda neapmierinātību ar Labklājības ministrijas (LM) rīcību, komunicējot ar iesaistītajām pusēm par sociālās aprūpes centru slēgšanu un iespējamo risinājumu rašanu.

Deputāte Silvija Šimfa (NSL) norādīja, ka viņa ir neizpratnē un neapmierināta ar LM attieksmi pret situāciju ar aprūpes centra «Vidzeme» filiāles «Rauna» likvidēšanu un pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kas paši nevar nokārtot savas situācijas atrisināšanu. Lai gan ministrijai ir pietiekami spēki, lai konstruktīvi ķertos klāt situācijas risināšanai,

LM rīkojas birokrātiski un jautājumu nerisina pēc būtības, sacīja deputāte.

Ja problēmas ir normatīvajos aktos, tad Šimfa aicina LM pārstāvjus nākt par to runāt, lai rastu risinājumu. Tāpat par gaidāmajām sociālās aprūpes centru reorganizācijām laicīgi esot jāsniedz informācija plānošanas reģionu un pašvaldību pārstāvjiem. LM pārstāve Egita Dorožkina apliecināja, ka ministrija centīsies ņemt vērā izskanējušos ieteikumus.

LM plāno slēgt centra «Zemgale» filiāli «Kauguri» un centra «Vidzeme» filiāli «Rauna» un šo aprūpes iestāžu klientus pārvietot uz valsts sociālās aprūpes centra «Rīga» filiāles «Ezerkrasti» jaunatklāto korpusu, iepriekš informēja LM pārstāve Marika Kupče.

Filiālē «Rauna» vietējā pašvaldība un baznīca paudusi gatavību nodrošināt to, lai arī nākotnē šis pakalpojums uz vietas būtu pieejams vismaz daļai pašreizējo klientu.

Aprūpes centra «Zemgale» direktors Ilgonis Leišavnieks informēja, ka, izņemot trīs cilvēkus, par pārējiem «Kauguru» iemītniekiem ir zināms, uz kuriem aprūpes centriem viņi pārcelsies. Par trim cilvēkiem pagaidām esot bijis grūtāk iegūt informāciju, jo ne visu aprūpējamo personu aizgādņi atrodas Latvijā.

Leišavnieks arī pauda pārliecību, ka visi «Kauguru» darbinieki varēs atrast darbu, jo viņi var pretendēt uz vakancēm «Ezerkrastos» un viņi ir ar augstu kvalifikāciju, lai atrastu jaunu darbu. Vairākiem darbiniekiem piedāvātas darba vietas «Zemgalē», taču viņi, visticamāk, darba vietu ģeogrāfiskā novietojuma dēļ no tām atteikušies.

Kā ziņots, Raunas pašvaldības vadībai nedēļas laikā nav izdevies sarunāt tikšanos ar labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS) saistībā ar sociālās aprūpes centra «Vidzeme» Raunas filiāles situācijas risināšanu. Zaļo un zemnieku savienības deputāti gan sola aicināt ministru atrast laiku sarunai.

Raunas novada domes priekšsēdētāja Evija Zurģe norādīja, ka iepriekš komisijas sēdē bija runa, ka situācija Raunā tiks uztverta kā īpašs gadījums un tādā gaismā arī tiktu aplūkota nodibinājuma iespēja kļūt par sociālo pakalpojuma sniedzēju. Savukārt LM parastā procedūra paredz iepirkuma veikšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu