Stradiņa slimnīcas vadītājs noraida apgalvojumus par iestādes maksātnespēju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Dins Šmits šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu žurnālistiem sacīja, ka slimnīcai nav maksātnespējas pazīmju un tā spēj segt visas saistības.

Viņš norādīja, ka slimnīca spēj apmaksāt savas kredītsaistības, kā arī tai nav nekādu aizkavētu vai nesamaksātu rēķinu.

Arī Straujuma ar pilnu atbildību norādīja, ka pēc sarunas ar Šmitu viņa ir pārliecināta, ka slimnīca nav maksātnespējīga.

Šmits atzinīgi vērtē Veselības ministrijas priekšlikumu risināt jautājumu par slimnīcu valsts galvoto aizdevumu atmaksu, prasot tam līdzekļus no valsts budžeta, kā arī meklēt tos veselības aprūpes sistēmas iekšienē. Lai gan slimnīca ir spējīga šobrīd segt maksājumus par aizdevumu, slimnīcas vadītājs norādīja, ka finanšu līdzekļus, ar kuriem tiek segti aizdevumi, varētu ieguldīt slimnīcas tehnoloģiju un personāla attīstībā, tādēļ viņš tikai pozitīvi vērtētu, ja šos jautājumus risinātu citādi.

Kā ziņots, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa šonedēļ apgalvoja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam «FMS Wertmanagement AOR» jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Zvidriņa stāstīja, ka pēc aizdevuma saņemšanas slimnīca sešus miljonus eiro ievietojusi «Latvijas Krājbankas» depozītā. Bankas darbība 2011.gada novembrī tika apturēta, kā rezultātā Stradiņa slimnīca zaudējusi šos sešus miljonus eiro. Tomēr zaudētā summa jebkurā gadījumā jāatdod aizdevējam, uzsvēra Zvidriņa.

Tāpat šobrīd nav skaidrības par jaunā korpusa būvniecības pabeigšanu un to, vai tas neradīs zaudējumus slimnīcai, norādīja VM valsts sekretāre.

Viņa stāstīja, ka nepieciešams vērtēt, kur ņemt šos sešus miljonus eiro, gan to summu, kura jāatdod, gan to, kuru ieguldīt jaunā korpusa būvniecībā. Viens no variantiem varētu būt valdības piešķirtais finansējums slimnīcu valsts galvoto aizņēmumu atmaksai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu