Vējonis: Krievija ir izvēlējusies būt par ienaidnieku, nevis partneri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievija ar savu rīcību Ukrainā apliecina, ka tā ir izvēlējusies būt par ienaidnieku, nevis partneri, šodien Latvijas parlamenta rīkotajā ārpolitikas un drošības konferencē sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). «Vissvarīgākā ir Eiropas, mūsu valstu iedzīvotāju drošība, mums jāspēj to aizsargāt. Kļūt par ienaidnieku, nevis sabiedroto bija Krievijas vadības apzināta izvēle, un mums jārēķinās ar šīs izvēles konsekvencēm,» uzsvēra Vējonis.

Viņš norādīja uz nepieciešamību pievērst uzmanību hibrīddraudiem un tam, ka to īstenotāji izmanto gan tradicionālus, gan neierastus līdzekļus, tostarp kibertelpā, lai sasniegtu savus mērķus. Eiropas Savienībai (ES) ir vairākas iespējas, lai uzlabotu aizsardzību pret hibrīddraudiem, arī novirzot papildu līdzekļus robežas drošības stiprināšanai.

«Mēs dzīvojam jaunā drošības vidē, kuru drīzāk raksturo vārds «nedrošība«. Un

tās nav īslaicīgas grūtības, bet jauna realitāte,

atbilstoši kurai mums ir jāpārstrukturē un jānostiprina mūsu drošības un aizsardzības sistēmas,» akcentēja aizsardzības ministrs.

Vējonis uzsvēra, ka NATO ir ļoti nozīmīgs ES partneris, jo 22 valstis ir pārstāvētas abās organizācijās. Viņš atgādināja, ka jāpārskata Eiropas Drošības stratēģija un jāstiprina ES sadarbība ar NATO, ka ES un NATO valstu bruņotajiem spēkiem savstarpēji sadarbojoties jāattīsta savietojamība, kā arī jāturpina kopējs darbs efektīvas krīžu pārvaldības sistēmas izveidē. Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka hibrīddraudu novērtēšanā un novēršanā izšķiroša ir ES un NATO valstu vienota pieeja, kā arī stratēģiskās komunikācijas spējas.

«ES valstis pēc Aukstā kara beigām samazināja jeb optimizēja aizsardzības budžetu. Sākoties ekonomiskajai un finanšu krīzei, samazinājums kļuva dramatisks. Šodien, apzinoties notikušās pārmaiņas un to ilgtermiņa raksturu, būtiski apturēt šīs tendences izplatību un atsākt ieguldīt vairāk līdzekļu spēju attīstībā. Tādēļ aicinu visus parlamentāriešus, kas šobrīd ir klāt, izmantot visu jūsu rīcībā esošo ietekmi, lai stiprinātu katras valsts un mūsu kopīgo drošību,» sacīja Vējonis.

Aizsardzības ministrs pauda, ka Latvijā esam liecinieki tam, ka Krievija mūsu mediju telpā izvērš savu propagandu. Tādējādi

viedokļu plurālisms tiek izmantots pret mums visiem, jo ir grūti vērsties pret meliem.

Jau ziņots, ka starpparlamentārā konference par kopējo ārpolitiku un drošības un aizsardzības politiku, kas Rīgā notiek šodien un 6.martā, ir viens no sešiem Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu