Kalniete: koalīcijai var neizdoties vienoties par prezidenta kandidātu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nav garantijas, ka valdošās koalīcijas partijām izdosies vienoties par Valsts prezidenta amata kandidātu, un «Vienotības» valde no iepriekšējās pieredzes to labi apzinās, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» atzina Eiropas Parlamenta deputāte, «Vienotības» valdes locekle Sandra Kalniete, kura pati esot gatava kandidēt uz valsts pirmās personas amatu.

Kalniete atgādināja, ka par gatavību kandidēt uz Valsts prezidenta amatu viņa paziņojusi tikai tāpēc, lai aktivizētu diskusiju par to, kāds prezidents Latvijai būtu vajadzīgs.

EP deputāte kritizēja kārtību, kas paredz, ka Valsts prezidentu Saeima ievēl aizklātā balsojumā. «Vēlētāji faktiski nezina, kāds ir bijis balsojums, un pēc tam katrs var rādīt uz otru ar pirkstu. Tas ir nepareizi,» pārliecināta Kalniete.

Ņemot vērā minēto, patlaban vissvarīgākais esot ļoti aktīvi domāt par to, ar kādām īpašībām Latvijas Valsts prezidentam vajadzētu būt apveltītam. Pēc Kalnietes domām, prezidentam jābūt diplomātiskam, principiālam, ar labām svešvalodu zināšanām un spēju stiprināt Latvijas saites ar Rietumu partneriem. «Krievijas draudošās agresivitātes priekšā mūsu vienīgā izvēle ir atrasties stipru partneru lokā,» uzskata EP deputāte.

Kā ziņots, koalīcijas partijas vienojušās, ka jautājumā par kopīgā Valsts prezidenta amata kandidāta izraudzīšanos notiks diskusijas ar sabiedriskajām organizācijām. Sarunās ar sabiedriskajām organizācijām politiķi piedalīsies kā novērotāji, lai dzirdētu, ko sabiedrība sagaida no Valsts prezidenta kandidāta.

Pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš joprojām nav atklājis, vai kandidēs uz otro termiņu augstajā amatā. Atbalstu viņam līdz šim paudusi tikai Zaļo un zemnieku savienība. Savu kandidātu prezidenta amatam pieteikusi arī Latvijas Reģionu apvienība, tam izvirzot savu līderi Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli politikas kuluāros tiek pieminēti dažādi cilvēki, kuri varētu būt starp kandidātiem uz prezidenta amatu. Par savu gatavību kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās paziņojusi Kalniete. Viņas pārstāvētā partija par kandidātiem prezidenta amatam gan vēl nav lēmusi. Nacionālās apvienības līderi jau vairākkārt pauduši, ka prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Tomēr oficiāli lēmumi šajā jautājumā vēl nav pieņemti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu