Arhibīskaps Stankevičs: Atbilde uz psiholoģisko vardarbību var būt fiziska vardarbība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mīdot kājām otra cilvēka reliģiskās jūtas, jārēķinās, ka atbilde uz psiholoģisko vardarbību var būt fiziska vardarbība, intervijā norāda Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Runājot par «Charlie Hebdo» karikatūrām, Stankevičs uzsver, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos. Protams, nav pieņemama vardarbība. Tā ir nosodāma, un vainīgajiem ir jāsaņem sods. Tiem, kas uzbruka «Charlie Hebdo» redakcijai, ir jāuzņemas visa atbildība.

Terorisms nav veids, kā risināt šos jautājumus, uzsver arhibīskaps.

Tomēr ir jārunā arī par «Charlie Hebdo» redakcijas un karikatūristu atbildību. Viņi visvairāk gānījās tieši par kristiešiem un katoļu baznīcu. Svēto Trīsvienību viņi ir attēlojuši kā trīs homoseksuālistu dzimumaktu. Tā ir tīrākā zaimošana un ņirgāšanās par to, kas ticīgajiem ir pats dārgākais, uzsver arhibīskaps. Un tas tiek darīts vārda brīvības aizsegā.

«Esmu pārliecināts, ka Eiropas vērtību kodols ir cilvēka cieņa. Un tas nozīmē - ja kāds pazemo otra cilvēka cieņu, tad viņš vēršas pret Eiropas vērtībām, pat ja tas notiek vārda brīvības aizsegā. Ja šādā griezumā paskatāmies uz šiem karikatūristiem, tad viņiem nav nekā kopīga ar patiesajām Eiropas vērtībām. Viņi ņirgājas par kristietību, ņirgājas par islāmu. Un, tāpat kā kristietim vai ateistam, arī musulmanim ir sava cilvēciskā cieņa. Viņiem ir ļoti dārgas savas reliģiskās vērtības. Katoļi ir protestējuši pret «Charlie Hebdo» karikatūrām, vēršoties tiesā, bet tiesa sūdzību noraidīja, aizbildinoties ar vārda brīvību. Musulmaņi rīkojās citādi.

Ja tiek mīdītas kājām otra cilvēka reliģiskās jūtas, jārēķinās, ka atbilde pret psiholoģisko vardarbību var būt fiziska vardarbība,» uzsver arhibīskaps Stankevičs.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu