Latkovskis: Latvijas imigrācijas politika virzās uz liberālu bezdarbību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (NA) uzskata, ka Latvijas imigrācijas politika virzās uz liberālu bezdarbību.

Viņš norāda, ka gada otrajā pusē valsts praktiski pārtrauks trešo valstu pilsoņu integrācijas pasākumus. Tajā pašā laikā tiekot atvērtas durvis jaunai imigrācijas plūsmai - nelikumīgi un ekonomiski nepamatoti tiek pagarinātas esošās uzturēšanās atļaujas, trešdien komisijas sēdē sacījis Latkovskis.

Komisija trešdien, 18.martā, uz sēdi bija aicinājusi par integrācijas politiku atbildīgo Iekšlietu un Kultūras ministriju, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) un Valsts kontroles pārstāvjus, lai runātu par trešo valstu valstspiederīgo integrācijas Latvijā aktualitātēm.

Šā gada vasarā tiks noslēgts darbs pie Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) īstenotā un no Eiropas Savienības (ES) fondiem finansētā projekta «Nacionālais integrācijas centrs», kura ietvaros tiek īstenoti trešo valstu pilsoņu integrācijas pasākumi. Savukārt atbildīgās ministrijas konkursus nākamā ES fondu plānošanas perioda finansējuma apguvei plānojušas izsludināt nākamgad un praktiski finansējums varētu būt pieejams tikai 2017.gada. Līdz ar to rodas pārrāvums trešo valstu valstspiederīgo integrācijas Latvijā īstenošanai, jo ministrijas un SIF laika posmā līdz jaunā finansējuma apgūšanai nav paredzējis veikt citus pasākumus šo personu integrēšanai, par deputātiem sniegto informāciju komisijas sēdē informē Saeimas Preses dienests.

Lai SIF varētu turpināt projekta «Nacionālais integrācijas centrs» ietvaros īstenotos trešo valstu pilsoņu integrācijas pasākumus – konsultāciju sniegšanu un valsts valodas apmācību arī 2015.gada otrajā pusē, fondam nepieciešami 65 tūkstoši eiro. Aptuveni 80% no Nacionālā integrācijas centra dalībniekiem ir tieši trešo valstu valstspiederīgie.

Komisijas vadītājs atzina, ka valstij vajadzīgas iniciatīvas valsts budžeta pieņemšanas procesā ir «izkritušas no budžeta ratiem un paredzama problēma iepriekš nav tikusi prognozēta».

Jau ziņots, ka Latvijā pašlaik ir 33 244 personas ar termiņuzturēšanās atļaujām, 51 029 personas ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām. Latvijā ir 262 622 nepilsoņi.

Saskaņā ar datiem uz šā gada 1.janvāri, visvairāk Latvijā ir trešo valstu pilsoņu no Krievijas (54 803), Ukrainas (4838), Baltkrievijas (2750), Uzbekistānas (1419), Ķīnas (1200).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu