Tiesībsargs: Atlaišanu būtu pelnījuši vairums bērnunamu vadītāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nomainīšanu būtu pelnījusi lielākā daļa bērnunamu vadītāju, vērtējot pārbaudes 21 Latvijas bērnunamā, šādu viedokli LTV pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsarga birojs nesen veica monitoringu 21 Latvijas bērnunamā. Pēc šīm pārbaudēm Jansonam radusies pārliecība, ka būtu jāatlaiž vairums šo bērnunamu vadītāju, jo viņi nenodrošina kvalitatīvas rūpes par viņiem uzticētajiem bērniem, bet pirmajam savu vietu būtu jāpamet bērnunama «Līkumi» direktoram Jurim Boķim, kurš tika apšaubījis Tiesībsarga biroja pārbaužu secinājumus.

Uzskata, ka bērnunami ir jāslēdz

Jansons uzskata, ka bērnunami Latvijā būtu jāslēdz, jo tie būtībā esot «kara laika palieka», kad tie izveidoti, lai rūpētos par bez vecākiem palikušajiem bērniem. Tomēr daudzas pašvaldības ejot vienkāršāko ceļu un baidoties tos slēgt, lai nezaudētu darba vietas u.tml.

Jansons atkārti kritizēja bērnunamu direktorus par to, ka viņi sūta bērnus prom uz internātskolām, lai atvieglotu sev darbu un ietaupītu budžeta līdzekļus.

Tāpat monitoringā secināts, ka bērnunamos ir virkne dažādu problēmu - savstarpējā vardarbība, direktoru negatīvā attieksme, nav nekādu interešu izglītības iespēju, nav jēgpilnu nodarbību, dažkārt bērnus izmantojot teju vergu darbam.

Ar likumiem viss kārtībā, bet klibo to izpilde

Bērnu tiesību aizsardzības jomā Latvijai ir teju izcilākā likumdošana Eiropā, bet klibo likumu izpilde, kas ir pašvaldību atbildība, piebilda Jansons.

Veicot monitoringu 21 bērnunamā, Tiesībsarga biroja speciālistiem radušās aizdomas, ka audzēkņi nereti tiek nepamatoti nosūtīti apgūt izglītību internātskolās. Monitoringa laikā konstatēts, ka daudz bērnu, kuri ievietoti bērnu aprūpes iestādēs, izglītību iegūst internātskolās, lai gan bērniem ir tiesības iegūt izglītību dzīvesvietai (bērnunamam) tuvākajā izglītības iestādē. Mācību gada laikā bērni dzīvo internātskolās un uz bērnu aprūpes iestādēm brauc brīvdienās vai, sliktākajā gadījumā, tikai skolēnu brīvlaikā.

Jansons uzsvēra, ka bērnu ievietošana internātskolās ne vienmēr ir bērnu vislabākajām interesēm atbilstoša, jo veicina šo bērnu sociālo atstumtību. Vienlaikus tas rada bērnu tiesību uz ģimenes un privātās dzīves neaizskaramību pārkāpumu, jo, izvēloties internātskolu, kas atrodas tālu no bērna dzīvesvietas, bērnam tiek radīti šķēršļi uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar vecākiem, radiniekiem, uzticības personām un draugiem.

Kā iemesls internātskolas izvēlei tiek minēta speciālās izglītības programmas nepieciešamība. Ja bērnunama tuvumā speciālās izglītības iestādes nav, bērni visbiežāk tiek vesti uz internātskolām. Tiesībsarga biroja eksperti tāpat konstatējuši, ka nereti bērnunamu bērni mācās internātskolās, kas atrodas ļoti tālu no bērnunama vai arī vecāku dzīvesvietas. Šāda situācija veidojas saistībā ar pašvaldību veiktajiem iepirkumiem ārpusģimenes aprūpes pakalpojuma nodrošināšanai.

Tiesībsarga ieskatā arī ārpusģimenes aprūpei neatkarīgi no tās veida jābūt nodrošinātai iespējami tuvu bērna dzīvesvietai, lai bērns neatgriezeniski nezaudētu saikni ne tikai ar savu bioloģisko ģimeni, bet arī nezaudētu citus sociālos kontaktus. Pašvaldībai ir jāattīsta pakalpojumi savā administratīvajā teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu