Vilks mudina atteikties no lietām, kas var pagaidīt, un padomāt par aizsardzību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai gan iedzīvotāji iebilst pret taupības politiku, mums ir nopietnāk jāizvērtē valsts pamati un jānovirza aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta ātrāk, nekā spriests līdz šim, jo Krievijas agonija var turpināties ilgi un var kļūt arvien brutālāka, - šādu viedokli Latvijas radio raidījumam «Krustpunktā» paudis bijušais finanšu ministrs Andris Vilks («Vienotība»).

«Latvijas sabiedrību un arī investorus ārpusē, un arī politiķus nomierinās tas, ja nopietnāk paskatīsimies uz saviem pamatiem,» intervijā raidījumā Krustpunktā vērtē bijušais finanšu ministrs Andris Vilks.

Vilks norāda, ka viens no pamatiem ir lielāki ieguldījumi savā aizsardzībā, un šajā jomā nevar paļauties uz 1% no kopprodukta - jāvirzās uz 2%, lai gan tā ir liela summa. Vilks uzsver, ka tas jādara ātrāk, nekā lemts, jārunā pr savu armiju, par militāro apmācību, jākļūst patriotiskākiem.

Viņš piekrīt, ka sabiedrība iebilst pret taupību, taču norāda, ka

«Krievijas agonija var ilgt daudzus gadus, tā var kļūt daudz brutālāka.

(..) Tagad esam integrēti Eiropas struktūrās, nav nekā cita svarīgāka, kā atrast kopsaucēju, atteikties no lietām, kas var pagaidīt, padomāt par savu aizsardzību».

Kā lietas, kuras arī ir svarīgas Latvijai, bet tās varētu pagaidīt, Vilks min ministriju, partiju un resoru optimistiskus pieprasījumus algu un pensiju palielinājumam, kultūras projektiem un infrastruktūrai.

Vilks uzsver, ka šis ir brīdis, kad jāpadomā, vai mūsu prioritāte tomēr nebūtu aizsardzība, jo no tā var būt atkarīga valsts pastāvēšana.

«Jādara viss, lai kaimiņi par mums nesmietos. Igaunijas un Lietuvas nostāja kļūst ironiska,»

konstatē ministrs.

«Mana lielākā problēma, kāpēc nevaru būt politikā, - esmu pārāk tiešs un pārāk daudz domāju par Latviju. Ir jādomā sākotnēji par partiju, partijas vadību un tad tikai par Latviju,» atzīst Vilks, skaidrojot, kāpēc pirmsvēlēšanu laikā saņēmis pārmetumus par saviem izteikumiem par nodokļu palielināšanu. Vilks arī norāda, ka viņš būtu palicis politikā, ja nogurums nebūtu bijis tik liels un viņu būtu vēlējušies redzēt darbojamies politikā.

Vilks atklāj, ka šobrīd notiek pārrunas ar potenciālajiem darba devējiem ārvalstīs. Pārrunas ir ieilgušas, jo piedāvājumi vairāk saistīti ar ASV un Āziju, bet viņš vēlētos strādāt Eiropā vai Latvijā, lai savu darbu varētu arī izmantot Latvijas labā.

Sarunā arī Vilks daudz kritisku izteikumu velta gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām, kā arī partijas «Vienotība» darbam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu