Vai no Latvijas var izvest svešu bērnu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai no Latvijas var izvest svešu bērnu? Portāla TVNET lasītājas Dairas pieredze, ka lidojumi ar svešu bērnu bez jebkādām vecāku pilnvarām ir iespējami, likusi sievietei satraukties arī par savu bērnu drošību. Visvairāk viņa ir pārsteigta, ka Rīgas lidostā neviens darbinieks viņai nelūdza uzrādīt dokumentus, kas apstiprinātu, ka viņa drīkst izbraukt no valsts kopā ar draudzenes dēlu.

TVNET lasītāja Daira pastāstīja, ka pagājušā gada rudenī viņas draudzene Santa iegādājās biļetes lidojumiem uz Zalcburgu Austrijā. Lidojumi notika caur Frankfurti Vācijā.

Biļetes tika iegādātas Santai, viņas septiņus gadus vecajam dēlam, kā arī Dairai un viņas diviem bērniem (desmit un piecus gadus veciem). Katras ģimenes locekļiem bija pilnīgi citādāks uzvārds.

Pēc laika noskaidrojās, ka Santa ceļojumā nedosies, bet viņas septiņus gadus vecais dēls lidos kopā ar Dairu un viņas ģimeni.

Lai viss būtu droši un likumīgi, sievietes nokārtoja Dairai notariāli apstiprinātu pilnvaru doties ar Santas dēlu ārpus valsts. Tāpat viņai ceļojumā bija līdzi puikas pase un dzimšanas apliecība.

Lidojumi Rīga-Frankfurte-Zalcburga ar aviokompāniju Lufthansa notika 7.martā, bet atpakaļceļš uz Rīgu šajā pašā maršrutā - 14.martā.

Daira pauž izbrīnu, ka nevienā ceļojuma brīdī viņai nekur nelūdza uzrādīt dokumentus, kas ļautu izvest no valsts citas sievietes bērnu. Dokumentus ceļošanai ar citu bērnu viņai neprasīja nedz Latvijā, nedz Vācijā, nedz Austrijā. Santas dēla pilnvara un dzimšanas apliecība visa ceļojuma laikā tā arī palika Dairas mugursomā.

Nevienas lidostas darbiniekam neradās bažas, ka Daira ceļo kopā ar citu bērnu.

Notikušais licis sievietei bažīties par savu bērnu drošību. Viņa, protams, saprot, ka paši vecāki ir 100% atbildīgi par savu bērnu drošību, taču vienlaikus ir satraucoši, ka neviens drošības dienesta pārstāvis lidostās neinteresējas, ar ko, kāpēc un uz kāda likumiska pamata ceļo septiņus gadus vecs puika.

Rodas jautājums - ja lidostās neprasa uzrādīt pilnvaru izvest no Latvijas svešu bērnu, vai tas nozīmē, ka jebkurš pieaugušais var viegli izvest no valsts jebkuru svešu bērnu?

Kā situāciju skaidro Rīgas lidostā?

Starptautiskās lidostas «Rīga» Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane TVNET skaidroja, ka kārtību, kādā veicama pasažieru apkalpošana lidostā, un lidostas darbinieku pienākumus nosaka un regulē gan Ministru kabineta noteikumi, gan Eiropas Komisijas regula.

Nepilngadīgo personu reģistrācija tiek veikta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 721 «Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu».

Šengenas valstu ceļošanas ietvaros (tas ir arī gadījums rakstā), reģistrējoties reisam, ir nepieciešama tikai pase.

Nav neviena reglamentējoša dokumenta, kas uzliktu par pienākumu vai arī dotu tiesības pieprasīt pilnvaras gadījumos, kad to neparedz likums.

Savukārt, lai persona varētu iekļūt lidostas ierobežotas iekļuves drošības zonās, tai jāuzrāda lidojumam derīga iekāpšanas karte.

Uz jautājumu, vai šis skaidrojums nozīmē, ka Šengenas valstu robežās bērni var ceļot vieni paši, vai tomēr viņiem jāceļo kopā ar kādu pieaugušo (kaut vai svešu), Rinmane atbildēja: «Jā, var ceļot vieni atkarībā no aviokompānijas noteikumiem.»

Kuras aviokompānijas to atļauj, bet kuras - neatļauj?

TVNET arī jautāja, kāda ir prakse Rīgas lidostā strādājošo aviokompāniju vidū. Rinmane norādīja, ka lidsabiedrību prakse ir dažāda.

Daļai aviokompāniju ir pieejams iepriekš pieteikts maksas pakalpojums – bērna pavadība lidojuma laikā. Bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem iespējams pavadīt vairāku aviokompāniju lidojumos – piemēram, LOT Polish airlines, Aeroflot, Finnair, Lufthansa, Brussels Airlines.

Ar šīm kompānijām bērni var ceļot vieni no 12 gadu vecuma.

Piemēram, kompānijām Wizz Air un Ryanair bērnu pavadības iespēja no aviosabiedrības puses nav iespējama.

Ar Wizz Air bērni var ceļot vieni no 14 gadu vecuma, ar Ryanair – no 16 gadu vecuma.

Tomēr jāņem vērā, ka, ceļojot ārpus Šengenas, bērniem, kuri ceļo vieni, nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara.

Robežsargi nekontrolē visu bērnu pilnvaras

Arī Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka TVNET skaidroja, ka Ministru kabineta noteikumi Nr. 721 «Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu» nosaka, ka bērnam ir jāuzrāda pilnvara, izceļojot uz trešajām valstīm (Krievija, Baltkrievija u.c.), kā arī uz valstīm, kuras nepiemēro Šengenas līguma prasības – neietilpst Šengenas zonā (Lielbritānija, Īrija, Kipra, Rumānija, Bulgārija).

Šie noteikumi nenosaka nepieciešamību uzrādīt pilnvaras, ceļojot pa valstīm, kuras ietilpst Šengenas zonā (Vācija, Spānija, Francija u.c.).

Saskaņā ar iepriekšminēto robežsargi kontrolē pilnvaras, tikai bērniem izceļojot uz trešajām valstīm.

Par lasītājas stāstīto situāciju TVNET lūdza arī Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas viedokli. Inspekcija izvērtēja raksta saturu un lūdza pēc komentāra vērsties Valsts robežsardzē, jo tas ir viņu kompetences jautājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu