VM kategoriski iebilst pret marihuānas dekriminalizāciju; norāda uz būtiskiem veselības riskiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Veselības ministrija (VM) neatbalsta marihuānas dekriminalizāciju, jo nav pieļaujams, ka vielas, kuras ir pierādītas kā nopietni kaitējošas gan fiziskajai, gan garīgajai veselībai, ir brīvi pieejamas sabiedrībai, norādīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš uzsvēra, ka veselības aprūpes sistēmā un valstī kopumā ļoti lieli resursi tiek tērēti, lai cīnītos ar alkohola un tabakas radītajām sekām. Līdz ar to VM uzskata, ka gan valstij, gan sabiedrībai kopumā ir jāvelta pastiprināta uzmanība veselības veicināšanai un atkarību izraisošo vielu profilaksei, kuras pamatā ir veselīgs dzīvesveids.

«Nav jāpiedāvā vienas atkarību izraisošas vielas aizstāšana ar citu,»

uzsvēra VM pārstāvis.

Šneiders norādīja, ka zinātniskajos pētījumos aizvien vairāk tiek gūti pierādījumi tam, ka

marihuānas lietošana gan ilgtermiņā, gan īstermiņā izsauc virkni negatīvu efektu uz cilvēka veselību,

tostarp īpaši ietekmējot nervu sistēmu. Šīs vielas lietošana ietekmē uztveres un kognitīvās spējas, apgrūtina domāšanu, pasliktina atmiņu un mācīšanās spējas, pasliktina koordināciju un citas lietas.

Marihuānas lietošana tiek saistīta arī ar iespējamu šizofrēnijas un citu garīgo slimību attīstību, kā arī, iespējams, ir saistāma ar kardiovaskulāro slimību attīstību, norādīja ministrijas pārstāvis.

Tāpat esot gūti pierādījumi tam, ka

ilgstošas lietošanas rezultātā attīstās arī atkarība.

Īpaši bīstama kanabisa lietošana var būt pusaudžu vecumā, kad galvas smadzenes turpina attīstīties, uzskata VM.

Šneiders uzsvēra, ka zinātniskie pētījumi apstiprina arī daudzus marihuānas lietošanas izraisītus negatīvus akūtus efektus, piemēram, panikas lēkmes, citas akūtas psihotiskas reakcijas, kā uztraukumu un depresīvu garastāvokli. Tāpat, lietojot šo vielu, pasliktinātas koncentrēšanās un koordinācijas spējas. VM vērš uzmanību arī uz to, ka akūtā stāvoklī īpaši pieaug negadījumu risks.

Jau ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» par marihuānas dekriminalizāciju parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, kas nozīmē, ka šo iniciatīvu var iesniegt parlamentā.

Iniciatīvas autors Āris Ābele aicina atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta paša vajadzībām personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu.

Ābele domā, ka tas ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību. Iniciatīvas autors atzīmē, ka esot vairākas valstis, kurās marihuāna ir legāla vai dekriminalizēta lielākos vai mazākos apmēros.

Iniciatīvas autors pauž uzskatu, ka šādu izmaiņu gadījumā «ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lieto alkoholu», «daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem», samazināšoties «legālo», ar ķīmiju apsmidzināto narkotiku lietošana u.tml.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu