Belēvičs: Mediķu protesti ir nevēlami; sabiedrības veselības profilaksei plāno tērēt € 55 miljonus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai arī Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājam Valdim Kerim ir taisnība, ka veselības joma ir nepietiekami finansēta, pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā mediķu protesta akcija ir nevēlama, šorīt LTV «Rīta panorāma» pauda veselības ministrs Guntis Belēvičs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka patlaban plānots koncentrēties uz sabiedrības veselības uzlabošanu ilgtermiņā, šim nolūkam izmantojot Eiropas struktūrfondu līdzekļus.

«Ja līdz šim daudzmaz veiksmīgi esam nodarbojušies ar ārstēšanu un cīnāmies ar nepietiekamiem līdzekļiem, plāns balstās uz to, ka svarīgāk veikt preventīvus pasākumus, profilaksi, lai cilvēks nesaslimtu. Šajā jomā agrāk ieguldīts ļoti nedaudz līdzekļu - 2009.gadā netika ieguldīts nekas, pēc tam - ap 100 000 gadā,» skaidroja Belēvičs.

Nākamajā plānošanas periodā turpmāko septiņu gadu laikā sabiedrības veselības veicināšanas pasākumiem no Eiropas struktūrfondiem būs pieejami 275 miljoni eiro, no kuriem valsts līdzfinansējums veidos 15%. No kopējās summas 20% jeb 55 miljoni eiro paredzēti sabiedrības veselības veicināšanas pasākumiem, atlikusī summa - veselības aprūpes pieejamības palielināšanai - infrastruktūras uzlabošanai, speciālistu sagatavošanai visiem reģioniem u.tml.

Veselības ministrija šodien prezentēs plānu, kā izlietos 55 miljonus eiro sabiedrības veselības veicināšanai. Plāns, pirmkārt, paredz veicināt veselīgu ēšanu, jo cilvēks tiešā veidā saistīts ar to, ko ēd, uzsvēra ministrs. Mērķis ir panākt, lai bērni vismaz reizi dienā saņem svaigi pagatavotas pusdienas no dabīgiem produktiem un lai sabiedrība vismaz reizi dienā uzturā lieto svaigus augļus un dārzeņus. Otrkārt, sekojot Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumam, plānots panākt kustību, fizkultūras atgriešanu skolās. Plašāk par to, kā tērēt šos miljonus, Veselības ministrija šodien informēs preses konferencē.

Jau ziņots, ka LVSADA 20.aprīlī plāno rīkot protesta akciju, vēršot uzmanību uz nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu