Apinis: Marihuānas dekriminalizācija «atver durvis» bērnu piesaistīšanai atkarības vielām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Marihuānas dekriminalizācija palielinātu atkarīgo cilvēku skaitu valstī, turklāt tā nozīmē arī «durvju atvēršanu» bērnu piesaistīšanai atkarību izraisošām vielām. Šādu viedokli intervijā «Rietumu radio» pauda Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

«Mums ir pietiekami daudz atkarību Latvijā arī tāpat, bez marihuānas. Kā jau pārejas laika sabiedrība, mēs mokāmies ar dažādām atkarību problēmām,» sacīja Apinis, norādot, ka galvenās problēmas ir atkarība no alkohola un tabakas.

«Tie cilvēki, kas ir parakstījušies [par marihuānas dekriminalizāciju], ir nolēmuši, ka mums ir vajadzīga vēl viena legāla atkarība.»

Apinis uzsvēra, ka «cīņa» nav par pieaugušajiem, bet gan par bērniem, par jaunu lietotāju piesaisti.

«Arī šajā gadījumā mēs oficiāli paziņosim, ka marihuānu nav atļauts dot bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem. Tieši tāpat mēs esam paziņojuši par alkoholu un tabaku, taču Iekšlietu ministrija, policija un valsts neko nedara, lai pie bērniem alkohols un tabaka nenonāktu. Tieši otrādi, dažādos veidos mēģina pretoties normālām iniciatīvām, kā rezultātā 40% bērnu noteiktās vecuma grupās Latvijā smēķē, īpaši meiteņu grupā, un visi cigarešu smēķētāji šādā situācijā ir potenciāli marihuānas lietotāji,» sacīja Apinis.

Kā norāda Ārstu biedrības prezidents, bērnu smadzenes attīstās lēnāk nekā muskuļi, tāpēc 18 gadus vecs «puišelis» var spēlēt arī Latvijas izlasē basketbolā, taču smadzenes attīstās līdz 23-25 gadu vecumam, bet atsevišķi to kodoli - pat līdz 27 gadu vecumam.

«Smadzeņu kodoli, kas cilvēkam ir atbildīgi par viņa emocionālo vidi, tostarp par atkarībām, attīstās vēlāk. Ja cilvēks pamēģina narkotiskās vielas šajā vecumā, viņš tiek padarīts par atkarīgu uz visu atlikušo mūžu,» sacīja Apinis.

Viņš arī piebilda, ka aptuveni desmitā daļa cilvēku ir ļoti uzņēmīgi pret atkarībām

un šīs atkarības parasti cenšas transformēt uz citām atkarības formām, piemēram, atkarību no darba vai sporta. Ir metodes, kā atkarības ar psihoterapeitiskiem līdzekļiem ārstēt, taču tas ir individuāls un ļoti sarežģīts jautājums.

Lai mazinātu bērnu un jauniešu atkarību no dažādām vielām, Apinis iesaka veicināt sportošanu.

«Katram bērnam būtu jānodrošina vismaz viena stunda sporta katru dienu,» sacīja Apinis. «Mums Izglītības un zinātnes ministrija ir tajā pozīcijā, ka nekādā gadījumā nevienam nevajadzētu piecelties no klases sola un vajadzētu tikai mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties, bet tieši kustība un sports, kā arī mērķis sasniegt pēc iespējas labākus rezultātus ir tas, kas bērnus pilnībā attur no jebkuras atkarību izraisošas vielas.»

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» par marihuānas dekriminalizāciju parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, un tas nozīmē, ka šo iniciatīvu var iesniegt parlamentā. Portālā «Manabalss.lv» šī iniciatīva tika ievietota 2012.gada 23.janvārī. Parakstu vākšana ilga vairāk nekā divus gadus.

Iniciatīvas autors Āris Ābele aicina atbalstīt iniciatīvu atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta paša vajadzībām personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu