Ja dzīvot būtu atlicis divas dienas, vairums tās pavadītu ar ģimeni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pārliecinošs vairums Latvijas iedzīvotāju, uzzinājuši, ka dzīvot atlicis vien divas dienas, rīkotos racionāli. 56% norādījuši, ka satiktu tuviniekus, vienkārši pavadot laiku kopā. 51% aptaujāto atzinis, ka censtos nokārtot ar mantošanu, finansiālām rūpēm par tuviniekiem saistītus jautājumus, liecina «Swedbank» iedzīvotāju aptaujas dati.

Savukārt daļa iedzīvotāju būtu gatavi pieņemt salīdzinoši radikālus lēmumus. 13% aptaujāto uzrīkotu savas dzīves grandiozākās viesības, neierobežojot viesu skaitu, ēdienu un dzērienu klāstu.

Tikpat liels respondentu skaits - 13% - atļautos beidzot teikt visu, ko domā, un arī rīkoties pēc savām vēlmēm, nevis vajadzībām. Laikmeta iezīme - 7% aptaujāto norādījuši, ka sociālajos tīklos publicētu savu dzīvesstāstu vai arī īpaši izveidotu spilgtu dzīves mirkļu fotokolāžu ar to papildinošu atvadu vēstuli.

Uzzinot, ka dzīvot atlicis vien divas dienas, 37% Latvijas iedzīvotāju censtos paveikt ko paliekošu tuvinieku vai sabiedrības labā. Tai pašā laikā vien 2% aptaujāto norādījuši, ka būtu gatavi visu iedzīvi pārdot un iegūtos līdzekļus ziedot labdarībai.

Katrs piektais jeb 20% respondentu atzinuši - pat uzzinot, ka dzīvot atlicis vien divas dienas - nekādas īpašas aktivitātes neīstenotu un nodzīvotu atlikušo laiku tieši tāpat kā šobrīd. Tai pašā laikā 19% aptaujāto atzinuši, ka, saskaroties ar šādu krasu dzīves pavērsienu, rīkotos visai radikāli - piemēram, izmēģinot kādu traku aktivitāti, ko līdz šim nav izdevies īstenot.

17% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka mēģinātu «savilkt dzīves bilanci», dodoties uz baznīcu, lai izsūdzētu grēkus un parunātos ar mācītāju. Interesanti, ka 4% aptaujāto norādījuši, ka pēdējās divās dzīves dienās svarīgākais viņiem būtu izlīgšana ar tuviniekiem un draugiem, pateicības izteikšana tiem, kuri to pelnījuši, kā arī iesākto darbu pabeigšana.

«Aptaujas rezultāti netieši norāda uz kādu ļoti pozitīvu tendenci - Latvijas iedzīvotāji, visdrīzāk, ir lielā mērā apmierināti ar savu dzīvi - norādot, ka necenstos to radikāli mainīt, pat uzzinājuši, ka dzīvot atlicis vien pavisam nedaudz. Un - pat ja tā - daudz svarīgāk būtu parūpēties par tuviniekiem, nekā pievērsties neparastām aktivitātēm vai radikāli mainīt savu uzvedību. Ieradumam ir milzīgs spēks, tāpēc aicinu ikvienu padomāt, - kā ar zināmu humora devu nonākt pie būtiskām atklāsmēm, kas varētu uzlabot savu un ģimenes finanšu drošību ilgtermiņā,» uzsver «Swedbank» Uzkrājumu un apdrošināšanas atbalsta daļas vadītājs Reinis Jansons.

Interesanti, ka, salīdzinot šīs aptaujas datus ar pērn veikta pētījuma atbildēm Lietuvā, redzamas līdzīgas tendences. Lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju jeb 35% norādījuši, ka satiktu radiniekus un 27% sagatavotu testamentu. Katrs piektais jeb 20% organizētu atvadu ballīti, savukārt 15% vienkārši piedzertos. Gandrīz tikpat liels skaits aptaujāto (14%) aizdomātos -, lai parūpētos par tuviniekiem, laikus jāapdrošina dzīvība. 12% aptaujāto uzrakstītu atvadu vēstuli, savukārt 4% - salabtu ar dzīves laikā iemantotajiem ienaidniekiem.

«Swedbank» iedzīvotāju aptauja veikta 2015.gada martā sadarbībā ar «OMD Snapshots», aptaujājot 713 respondentus vecumā no 15 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu