Vai Vaira Vīķe-Freiberga varētu kļūt par Valsts prezidenti trešo reizi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vai eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga varētu kļūt par Valsts prezidenti trešo reizi? Vairāki politikas notikumu vērotāji portālam TVNET sacīja, ka patlaban viņai nav pārāk lielas izredzes ieņemt šo augsto amatu nākamos četrus gadus.

Eksprezidente patlaban uzturas ASV, bet pēc tam dosies uz Baku. Latvijā viņa atgriezīsies nākamās nedēļas otrajā pusē.

Pagaidām Vīķe-Freiberga nesniedza TVNET komentārus, vai varētu kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās.

Savukārt politologs Filips Rajevskis TVNET pauda viedokli, ka Vīķe-Freiberga pati ļoti labi saprot, ka divreiz iekāpt vienā upē ir ļoti sarežģīti, gandrīz vai neiespējami.

Ņemot vērā šobrīd Saeimā notiekošo, Vīķei-Freibergai ir zināmas iespējas kļūt par Valsts prezidenti, taču politologs nedomā, ka eksprezidentes iespējas ir lielākas nekā citiem kandidātiem.

Vīķei-Freibergai ir liels pulks sajūsminātu atbalstītāju, taču vienlaikus viņai ir arī daudz kritiķu, tostarp politiskajā vidē. Lai arī kritiķi nav pārāk skaļi, viņi varētu negribēt eksprezidentes atkārtotu nonākšanu šajā augstajā amatā.

Vīķes-Freibergas kritiķi ir arī to cilvēku vidū, kam būs reāla teikšana un lemšana par Valsts prezidenta amata kandidātiem.

Tāpēc iespējams, ka Vīķei-Freibergai varētu neizdoties savākt 51 Saeimas deputāta atbalstu.

Neesot daudz cilvēku, kas vēlētos, lai atkārtojas iepriekšējie notikumi. Turklāt kopš viņas iepriekšējās prezidentūras laika pagājis daudz gadu.

«Zināms pieprasījums pēc Vīķes-Freibergas ir, bet nezinu, vai tik liels,» politologs teica. Viņš arī uzskata, ka Vīķei-Freibergai patlaban nav nevienas lielās partijas 100% atbalsts. Pat «Vienotībā» esot politiķi, kas nevēlas, lai Vīķe-Freiberga atgrieztos prezidenta krēslā.

Sociologs Aigars Freimanis TVNET sacīja, ka līdzšinējo Valsts prezidenta izraudzīšanās procesu var salīdzināt ar mistēriju, kur galvenās darbības notiek partiju un to sponsoru starpā.

Vīķes-Freibergas kandidatūra patlaban nav izslēgta, taču sociologs ir gandrīz pārliecināts, ka

ļoti liela daļa deputātu nebūtu pārāk priecīgi, ja Vīķe-Freiberga kļūtu par nākamo Latvijas prezidenti.

Kāpēc? Katrs nākamais prezidents un Saeimas deputātu sastāvs simbolizē jaunu politiķu paaudzi. Ja tagadējā Saeima par prezidentu izvēlētos kādu bijušo politiķi (kaut arī ļoti veiksmīgu), tas liecinātu, ka tagadējo politiķu vidū nav neviena laba kandidāta.

Šis nedefinētais iemesls nemazina Vīķes-Freibergas nopelnus pagātnē, bet samazina viņas iespējas kļūt par Valsts prezidenti trešo reizi.

Lai eksprezidente atkal sēstos šai krēslā, vispirms viņai pašai jāatbild uz jautājumu, vai viņa pati to grib un var. Jāņem vērā gan Vīķes-Freibergas pieklājīgais vecums, gan tas, ka Valsts prezidenta slodze un atbildība ir gana liela.

Tikai tad, ja Vīķe-Freiberga saprot, ka var celt un nest Valsts prezidenta pienākumus, var sākt meklēt atbalstu politiķos.

Viņa būtu gana laba kandidāte Valsts prezidenta amatam, taču vispirms viņai pašai jāsaprot, vai spētu pildīt šā amata pienākumus. Pozitīvas atbildes gadījumā viņai varētu palīdzēt sabiedrības atbalsts.

Savukārt TVNET politiskais komentētājs Toms Ostrovskis uzskata, ka Vīķes-Freibergas kandidatūras pieminēšana publiskajā telpā nav jāuztver kā nopietns piedāvājums no «Vienotības» puses. Balsojums par prezidentu Saeimā ir aizklāts, tādēļ sabiedrības viedoklis un komentāri par vienu vai otru iespējamo kandidātu neietekmēs jau panākto politisko vienošanos Saeimā.

Ostrovskis arī atgādināja eksprezidentes teikto nesenā intervijā žurnālam «Ir». Viņa teikusi, ka kritiskā situācijā būtu gatava kandidēt uz augsto amatu: «Tas nav amats, kas man būtu pie sirds - man tas liekas noiets etaps. Bet man rūp Latvijas liktenis.

Ja es redzētu, ka profilējas kāds cilvēks, kas apdraudētu Latvijas intereses un savos izteikumos stūrētu grāvī, tad es kaut vai ar galvu padusē ietu kaut ko darīt.»

«Ja notiktu brīnums un kāda varas partija tomēr gribētu Freibergu virzīt amatam, tad eksprezidentes sacītais viņus atturēs, jo nostādītu valdību un Saeimu ļoti nejaukā pozā. Valdība noteikti negribēs skaidroties, vai patiesi mūsu varas vīri apdraud Latvijas intereses un stūrē valsti grāvī."

Akcijā «Mans Prezidents» eksprezidente saņēmusi vairāk nekā 1100 iedzīvotāju balsis, paliekot otrajā vietā aiz Mārtiņa Bondara.

TVNET jau ziņoja, ka tagadējais Valsts prezidents Andris Bērziņš ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs.

Nacionālā apvienība kā prezidenta amata kandidātu piedāvās Eiropas Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, bet «Vienotība» savu prezidenta amata kandidātu vēl nav paziņojusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu