Vējonis: Rietumi ir pieļāvuši lielu kļūdu, vērtējot Krieviju pēc saviem standartiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rietumvalstis nav pareizi novērtējušas Krievijas uzvedību un attieksmi pret citām valstīm, jo būtībā Krievijas attīstība ir atkarīga tikai un vienīgi no tās iekšējās attīstības dinamikas, otrdien, piedaloties Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra diskusijā par drošības situāciju Baltijas reģionā, paudis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Kā TVNET informēja Aizsardzības ministrijas pārstāve Anete Gnēze, aizsardzības ministrs atklāja diskusiju, norādot, ka Latvijas vēsture ir iemācījusi vairākas vērtīgas atziņas. «Pirmā un vissvarīgākā – demokrātiskās vērtības ir svarīgas ne tikai, lai nodrošinātu individuālo brīvību, bet arī lai aizsargātu mūsu valsts neatkarību,» sacīja R.Vējonis.

Aizsardzības ministrs uzsvēra:

«Tā ir bijusi mūsu, rietumvalstu, lielākā kļūda, ka esam vērtējuši Krieviju pēc saviem standartiem.

Neskatoties uz to, ka Krievijas darbi nesaskan ar vārdiem, mēs ticējām, ka Krievijā notiek pozitīvas pārmaiņas,» sacīja R.Vējonis. «Mēs esam kļūdījušies, neatzīstot, ka Krievija attīstās, balstoties vienīgi uz savu ideoloģiju, tās ekonomika ir pilnībā atkarīga no jēlmateriāliem, jo īpaši enerģētikas. Tādējādi Krievijas varai ir nepieciešams demonstrēt militāras uzvaras, ko mēs arī redzam pēdējos gados.»

«Krievijas agresija Ukrainā nepārprotami iezīmē tās vēlmi pārskatīt robežas, kādas Eiropā tika izveidotas pēc Aukstā kara,»

sacīja R.Vējonis. «Jau otro reizi piecu gadu laikā Krievija lietoja militāru spēku pret suverēnu valsti, kas reiz bijusi Padomju Savienības sastāvā.»

Aizsardzības ministrs norādīja, ka

Krievija ir kļuvusi par ilgtermiņa problēmu,

jo nav sagaidāmas pārmaiņas ne tās iekšpolitikā, ne tās uzvedībā starptautiskajā politikā, pat ja tiks «iesaldēta» situācija Austrumukrainā. «Līdz ar to attiecībā uz Krieviju es saredzu divus lielus izaicinājumus. Pirmkārt, kā attīstīt mūsu atturēšanas spēju tā, lai nerastos šaubas par apņemšanos pildīt starptautiskās drošības saistības, un, otrkārt, kā attīstīt un pastāvīgi ieviest mūsu ilgtermiņa politiku attiecībā pret Krieviju,» uzsvēra R.Vējonis.

«Esam sapratuši, ka Krieviju var atturēt ar dažādiem līdzekļiem. Pirmkārt, ar mūsu pašu spēju, apņemšanos stāties pretī, otrkārt, ar sabiedroto, jo īpaši ASV klātbūtni Baltijas valstu teritorijā un, treškārt, ar padziļinātu vispārējo izpratni par Krievijas uzvedību. Tikai šie visi komponenti kopā var kalpot par ticamiem atturēšanas pasākumiem mūsu reģionā,» savu viedokli pauda R.Vējonis.

Aizsardzības ministrs norādīja, ka

hibrīdkarš Latvijai nav nekas jauns:

«Esam saskārušies ar Krievijas izvērsto hibrīdkara darbību jau gadiem. Krievija ir mēģinājusi novērst integrācijas procesus Latvijā kopš valstiskās neatkarības atjaunošanas, izmantojot propagandu, finansējot dažādas nevalstiskās organizācijas un citos veidos tiecoties ietekmēt cilvēku prātus, lai sētu neuzticību valstij.»

R.Vējonis uzsvēra šādus aspektu, lai veiksmīgi stātos pretī hibrīdkaram: «Pirmkārt, jāapzinās, ka situācijas neskaidrība, neizpratne ir noteicošā, lai hibrīdkarš izdotos, jo tādā situācijā ir pārāk daudz šaubu un jautājumu. Otrkārt, mums iespēju robežās jāidentificē un jāanalizē problēmas, mums pašiem jāapzinās mūsu vājās vietas, trūkumi un ievainojamība – tas ir priekšnoteikums, lai kliedētu neskaidrību. Un treškārt, tādēļ tik svarīga ir stratēģiskā komunikācija, jo vēl pirms militāra konflikta sākšanas ar tās palīdzību varam glābt mūsu cilvēku sirdis un prātus no mūsu sabiedrībām naidīgiem vēstījumiem.»

Jau ziņots, ka aizsardzības ministrs apmeklē ASV darba vizītē no 18. līdz 24.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu